Szex

A genetika dönt szerelmi életünkről?

Bár eddig azt hihettük, hogy ízlésünk vagy a hormonjaink alapján jövünk lázba egy-egy férfitól, egy újabb kutatás jelentősen megváltoztathatja elképzeléseinket.
A genetika dönt szerelmi életünkről?
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!

Egy texasi egyetem kutatói felfedezték, hogy eddig nem ismert gének aktiválódnak az ecetmuslicákban, amikor azok ellenkező nemű fajtársaikkal kapcsolatba kerülnek. A tudósok úgy vélik, hogy ez a felfedezés felülírhatja az emberek közötti romantikáról és udvarlásról alkotott képünket is.

Kutatásuk szerint az embereknek a párválasztás, vagyis flörtölés során tanúsított viselkedése sokkal inkább függ a genetikai tényezőktől, mint hinnénk.

A genetika dönt szerelmi életünkről?A kutatók az ecetmuslicák tanulmányozása során nőstényeknek udvarló, illetve nőstényekkel semmilyen kapcsolatban nem lévő hímek génprofiljait hasonlították össze. Így sikerült azonosítaniuk azt a géncsomagot, amely akkor aktiválódik, ha ellenkező nemű állatok vannak jelen. Megállapították, hogy a nőstényekben és a hímekben is találhatók olyan gének is, melyek nem csupán az ellenkező nemre aktiválódnak, hanem attól függően lépnek működésbe, hogy azonos vagy ellenkező nemű társukkal lépnek-e éppen érintkezésbe.

Górcső alá vettek olyan mutáns muslicákat is, melyekből hiányoztak ezek a szociálisválasz-gének és arra jutottak, hogy a gének hiánya érzékelhetően befolyásolja viselkedésüket. A tudósok azt jósolják, hogy a további elemzések még mélyebb betekintést fognak nyújtani a szexuális és szociális viselkedésünket befolyásoló génekbe.

Mark Johnston, a Journal of Genetics főszerkesztője így fogalmaz: “Ha hasonló géneket találunk az emberekben, meg fogjuk érteni, és talán kezelni is elkezdhetjük majd a szociális viselkedés zavarait.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top