Szex

“Ha kell, egy életen át várok rá” – Létezik a lélektárs?

Van, aki hisz benne, van, aki nem. Van, aki vár rá, s van, aki már el is engedte. Akárhogy állunk is a dologhoz, egyvalami biztos: akinek az életébe betoppant már, az soha többé nem mondja majd, hogy a lélektárs nem létezik. De ki is ő?
„Ha kell, egy életen át várok rá” – Létezik a lélektárs?

 
Ahány élet, annyi történet és annyi találkozás. Nem véletlen hát, hogy a lélektárs (ikertárs) fogalmát mindenki másképpen definiálja. Míg sokan spirituálisan, lélekvándorlás és karma mentén magyarázzák a lélektárs felbukkanását, mások számára a szerelem, az intimitás adja a kapcsolat lényegét, és ha kell, egy életen keresztül várnak a megérkezésére. Vannak, akiknek egy barátság vagy egy futó, de annál intenzívebb kapcsolat formájában érkezik meg, néha pedig egy olyan társat azonosítanak vele, aki kirobbantja őket egy rossz, elviselhetetlen élethelyzetből.

Megérkezett, de el kellett engednem

„Pár éve, egy átlagos délutánon besétált a munkahelyem ajtaján, a világ másik feléről, Dél-Amerikából; egy munka miatt érkezett Budapestre. Már az első találkozásunk alkalmával valami különleges érzésem támadt: mintha ezer éve ismertem volna, mintha egy régi ismerős lenne ő, akivel újra találkozhatok – kezdi Adrienn (30). – Mivel egy helyen dolgoztunk, gyakran találkoztunk, és egyre több alkalom adódott a beszélgetésre. Hihetetlen módon, kommunikációs hibák és gátak nélkül osztottuk megy egymással a legféltettebb titkainkat, gondolatainkat, mintha egy nyelvet beszéltünk volna. Nem kellett gondolkodnom azon, hogyan fejezzem ki magam angolul, szavak nélkül is értette, hogy épp mire gondolok és mit akarok mondani.

Mivel ő „Ha kell, egy életen át várok rá” – Létezik a lélektárs?házasságban élt, és nekem is volt párom, a barátság keretein belül próbáltuk tartani a kapcsolatunkat, ami már pár hét-hónap után iszonyúan nehéz volt, hiszen mindketten tudtuk, hogy ez valami más. Valami, amit soha nem tapasztaltunk. Tanultunk egymástól, olyan dolgokat, amiket mástól nem tanulhattunk volna, és olyan intenzív érzéseket éltünk meg két-három hónap alatt együtt, amiben másoknak egész életükben nincs részük. Pár hónap után visszatért az otthonába a családjához, én pedig visszazökkentem a hétköznapokba. Soha többé nem kerestük egymást.”
Adrienn csak akkor értette meg, hogy messze nem biztos, hogy a lélektárs egy egész életen át, szerelemben, házasságban, öregségben elkísér.

Nem úgy Kitti, aki szerint minden ember számára létezik egy olyan pár, akivel nemcsak a lélek dolgaiban osztozhat. „Hiszem, hogy létezik valahol a társam. Most 32 vagyok, de szerelmes, igazán boldog egy férfi oldalán még soha nem voltam. Ennek ellenére nem csüggedek, tudom, ha úgy élem az életem – ezt az életet –, ahogy az meg van írva, ha jó irányba megyek, ha hagyom magam a megfelelő irányba sodorni, akkor egyszer eljön az én életembe is az az ember, aki a társam lesz. Türelmes vagyok, mert biztos vagyok abban, hogy eljön.”

„Ha kell, egy életen át várok rá” – Létezik a lélektárs?Lelki társad a DNS-társad

A legújabb high-tech trend alapján nem kell várni az igazi betoppanására, mert DNS-hasonlóság alapján könnyűszerrel megtalálható. Ezen az elven működik az úgynevezett DNS-randi, ami leegyszerűsíti a párkeresést és az összeillő génállományúakat hozza össze. A GenePartner.com szakemberei egy algoritmus felhasználásával segítik megtalálni az igazit, pontosabban az ember biológiai másik felét. A 80 százalékos egyezés már biztató, a 90 százalék még jobb. Ezen értékek alatt az „igazi társ”-ság valószínűsége a nullához konvergál – szerintük.

Lelki társam, testvérem

Egy másik olvasónk valami egészen mást tapasztalt; számára a lelki társ egy mély, ám csupán testvéri viszony: „Hiszek benne, és nagyon jó is, hogy van. Egyikünk részéről sem volt soha szerelem. Valami olyasmi, amit egy fiútestvér iránt éreznék, ha lenne. A kapcsolat testvéri, és az az érdekes, hogy én lány vagyok, és lánytestvérem van, a lelki társam férfi, az ő testvére pedig szintén férfi. És egyikünk sem jön ki olyan jól a saját testvérével, mint ahogy mi egymással. És ami a legjobb az egészben; házastársaink teljes mértékben elfogadják ezt a kapcsolatot.”

Egy másik hozzászólónk talán találkozott is a maga lelki társával, hiszen egészen pontos elképzelései vannak erről a különleges személyről: „Ha a lelki társ alatt a saját személyiségvonásaink felfedezését értjük a másik félben, akkor szerintem mindenki megtalálta. A kérdés már csak az, hogy el tudja-e viselni saját maga jó vagy rossz tulajdonságait a másik fél tükrözésében.”

Rövid találkozás

„Ha kell, egy életen át várok rá” – Létezik a lélektárs?Anna szerint ez a bizonyos társ lehet hogy csak nagyon rövid ideig van jelen az életünkben, de megváltoztat, átalakít, emlékeztet minket arra, hogy létezik. „Ilyennel szerintem majdnem mindenki találkozik, és nem biztos, hogy ellentétes nemű, lehet barát is. Ami a szerelmet illeti, alapvetően hiszek abban, hogy létezik a lelki társ, de azt hiszem, ezt csak nagyon kevesen tapasztalhatják meg. Éppen ezért nem érdemes várni egy ilyen elképzelt ideálra, mert egyáltalán nem biztos, hogy ebben az életben rátalálunk, és lehet, hogy már találkoztunk is vele, csak nem tudatosult bennünk.”

Egy másik olvasónk szerint mindenkinek kell hogy legyen egy lelki társa, ami nem biztos, hogy beleillik a barátság-szerelem fogalomkörébe. „Valami más, megmagyarázhatatlan dolog, érdekes, izgalmas és szép. Velem ez megtörtént, sőt van egy baráti lelki társam harmincvalahány éve. Mindig egy a gondolatunk, valami érdekes kötődést érzek iránta, de ő is irántam, és fogom is érezni, amíg csak élek. Sokszor megmagyarázhatatlan dolgok történtek köztünk, például a telefon akkor csörgött és hívott fel, amikor nagy szükségem volt rá, a baráti szavakra, tanácsra, megerősítésre.”

Várni kellett rá, de megérkezett

Legtöbb hozzászólónk számára a lelki társ összefonódik a szerelem fogalmával, nehezen tudnák meghúzni a határt a kettő között. Így van ezzel Endre (35) is, aki számos párkapcsolattal, csalódással és egy kellemetlen válással a háta mögött találkozott azzal a nővel, akire azt mondja: ő a lelki társa. „Lehetséges, hogy korai még kimondani, hogy lelki társamra leltem, de egy biztos: ilyen rövid idő alatt ilyen intenzív kapcsolatban még soha nem volt részem. Hasonlóan gondolkozunk és vélekedünk dolgokról, hasonló az értékrendünk és a jövővel kapcsolatos elképzelésünk is. A szex pedig mennyei, ami szintén csak azért lehetséges, mert lélekben is egyek vagyunk, és a vonzódás nem egyoldalú.”
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top