Szex

Az AIDS világnapja: A vírus nem válogat

December 1-je az AIDS világnapja, előkerülnek a piros szalagok, amelyek arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az év többi napján is tartsuk észben: a vírus nem válogat.
   
   

A nyolcvanas évek sokkja elült: 2012-ben az emberek nem félnek többé az AIDS-től, pontosabban nem figyelnek rá. Mintha a vírus nem tartozna a ránk leselkedő veszélyek kategóriájába. És bár vannak bizakodásra okot adó kutatási eredmények, és a szexben is óvatosabbak vagyunk egy fokkal, a betegség mind a mai napig szedi áldozatait úgy, hogy sokan szinte semmit nem tudnak róla, még mindig nem. Pedig a Velem nem történhet meg! hozzáállást jó lenne végre elfelejteni. 

AIDS világnap

A 80-as évek elején a meleg férfiak által terjesztett halálos kórként jelent meg a közgondolkodásban,később azonban az intravénás kábítószeresek körében is elkezdett terjedni a betegség, mára pedig a heteroszexuálisok is felkerültek a veszélyeztetettek listájára. A rengeteg fertőzést követően az is világossá vált, hogy a vírus nem köthető feltétlenül a sok partneres szexuális élethez, vérkészítmények által is elkapható. (Magyarországon 1985-ben regisztrálták az első ilyen esetet, 1986 óta minden vérkészítményt szűrnek a HIV-vírusra.) 

Nem tudja, de hordozza

A regisztrált HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek száma nem a valóságot tükrözi, hiszen sok fertőzöttről későn (vagy talán sohasem) derül ki, hogy a vírus hordozója; becslések szerint a HIV-fertőzöttek 50 százaléka nem tud arról, hogy HIV-pozitív.

Ami tudható

2011 végén 34 millió HIV-fertőzött ember élt a Földön, akik közül 3,3 millió 15 év alatti gyermek – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ közleményében. A múlt évben 2,5 millió ember fertőződött meg újonnan a vírussal, és 1,7 millióan haltak meg AIDS-ben, a legtöbben Afrikában. Több mint hatmillióan vannak azok, akik jogosultak a kezelésre, mégsem kapnak ellátást.

A nemzetközi AIDS-szervezetek optimisták, mert 2005 és 2011 között tizennégy országban a halálozási ráta 50 százalékkal csökkent; 2012-ben 700 000-rel kevesebb HIV-fertőzöttet regisztráltak 2001-hez képest – derül ki az UNAIDS 2012-es novemberi közleményéből. Az elmúlt két évben 60 százalékkal megnőtt azon HIV-fertőzöttek száma, akik életmentő kezelést kaptak, 8 millióan pedig olyan ellenszert, ami akadályozza a vírus terjedését a szervezetben. Az életmentő kezeléseknek köszönhetően a halálesetek száma világszerte több mint 25 százalékkal csökkent. Ám a biztató eredmények ellenére az új HIV-fertőzések száma még mindig magas.

Több mint kétezer fertőzött Magyarországon

„Ami az AIDS-hez tapadó tévhiteket illeti, az emberek tudása mit sem változott – meséli dr. Balogh Attila, az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat vezető főorvosa. – A betegségről továbbra is csak azok tudnak, akik érintettek, vagy családtagjuk, hozzátartozójuk érintett, a hétköznapok embere nem foglalkozik a kérdéssel, nem vesz róla tudomást. A nyugati országokkal ellentétben idehaza a HIV-pozitívak nem vállalják fel a nyilvánosság előtt a betegségüket, a téma nem kap megfelelő támogatást, nincs pénz a kampányokra, szűrésekre, illetve mind a mai napig komoly szexuális prüdéria jellemzi a társadalmat. A betegség ma még nem gyógyítható, de megfelelő terápia mellett szinten tartható. A sikeres terápiának azonban nemcsak a test, de a lélek gondozása is szerves része, ez azonban itthon nem valósul meg.

Igazi veszélyek és tévhitek

Ha a fokozott kockázati csoportba tartozók a vénás droghasználók, a prostituáltak és a nem elég óvatos melegek, akkor mégis miért lehetek veszélyben az, aki “átlagos” életet él?

Habár Magyarországon valóban ezen csoportok képviselői fertőződtek meg elsősorban, Afrikában például egyáltalán nem ez a helyzet: a heteroszexuálisoké a legnagyobb rizikócsoport. A terjedés során áttételek keletkeznek, így az nem függ szexuális identitástól. Nők is megfertőzhetik egymást, de csak ha valamilyen sérülés (akár apró) történik – de így kevés a valószínűsége.

Persze aránytalanul félni sem szabad mindentől (főként nem a már megbetegedettektől), hiszen a mindennapi érintkezés, de még a közös pohárhasználat sem veszélyes: így nem terjed a fertőzés, ahhoz a testnedvek (vér, hüvelyváladék, ondó, anyatej) cseréje kell – így lehet kockázatos például egy sterilizálatlan fecskendő vagy tetoválógép. Ám a “csere” annyit jelent, hogy közvetlen a véráramba kell kerülnie az idegen nedvnek, vagyis önmagában egy tüsszentés, köpés vagy karmolás nem kockázatos, sőt a nyál például (ha nem keveredik vérrel) nem is tartalmaz HIV-vírust, a szexuális érintkezés is sérüléstől (például orális van anális szexnél) kezdve válik veszélyessé. Az óvszerhasználat minden másnál jobban megvéd: így lehetsz igazán biztonságban. 

Az AIDS világnapja

 
Ha még többet szeretnél tudni a fertőzésről egy fertőzöttől, kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top