Szex

18+: Érzékenyebb, férfiasabb, és több munkát igényel – avagy szex egy körülmetélt férfival

Nemrég egy izgalmas írásra bukkantam a világhálón, arról értekezett, hogy szexuálisan hogyan kell izgatni a fitymával rendelkező férfit. A cikk persze amerikai nőknek íródott, hiszen ott a férfipopuláció több mint 80 százaléka átesik a műtéten; európai lelkemben azonban törvényszerűen felvillant a kérdőjel: mit kell tenni, ha körülmetélt férfival hozza össze az embert a sors? - és ezzel el is árultam magam, még soha nem volt "benne" részem. Megkérdeztem hát!

Mire való a fityma? 

Érzékenyebb, férfiasabb és több munkát ingényel - avagy szex egy körülmetélt férfivalBár mind a mai napig nem tudják biztosan, hogy az előbőr milyen funkciót tölt be, a körülmetélést mégis a leggyakrabban végzett beavatkozások között tartják számon, amit vallási, kulturális és egészségügyi okokkal magyaráznak. (A beavatkozás a muszlim országokban, Délkelet-Ázsiában, az USA-ban és Izraelben a legelterjedtebb, Európában a számok változó képet mutatnak a WTO hivatalos statisztikája szerint, a férfipopuláció 20-80 százaléka körülmetélt).

A WHO szerint a fityma a makk védelmét, nedvesen tartását szolgálja, de a bőrfelületen elhelyezkedő több ezer idegvégződés miatt a szexben is fontos szerepet tölt be. Orvostörténészek szerint a bőrterület eredetileg azért fejlődött ki, hogy négykézláb járó ősünk férfiasságát óvja, ám az évezredek során az ember kiegyenesedett, testét ruhával védi – vagyis a fityma már nem tölt be védelmi funkciót.

Az előbőr eltávolításának oka vallásonként, kultúrkörönként változik. Míg például a zsidó vallásban a húsba vágott jel az Isten és Ábrahám közötti szerződés megpecsételése, addig Egyiptomban a férfivá válás, Afrikába a harcképesség szimbólumának tartották. A szolgákat, ellenségeket jelképesen így kasztrálták, míg a sivatagi területeken egészségügyi okok indokolhatták a körülmetélést, a fityma mögött megült homoktól sok férfi szenvedett.

Egészségügyi okok – pro és kontra

A beavatkozásnak nemcsak vallási és kulturális okai lehetnek, az orvostudomány is szót kér – igaz, álláspontja nem egységes. Az egyik tábor teljesen szükségtelen, barbár beavatkozásnak tartja, szerintük az előbőrnek jelentős élettani és anatómiai szerepe van, nem véletlenül van ott, ahol. A fityma megvédi a makkot és a húgycsőnyílást, nemcsak a külső behatásoktól, hanem a fertőzésektől is, ráadásul megakadályozza a vizeletcsepegést és az előváladék kenődését szex közben.

Velük szemben mások viszont meggyőződéssel állítják, hogy a körülmetélés jó dolog, ezzel elkerülhető a fitymaszűkület, a makk gyulladása, újszülötteknél a húgyúti fertőzés, de a péniszrák és többféle, nemi úton terjedő fertőzés (HIV, szifilisz) is ritkább a körülmetélt férfiak körében. De mi a helyzet a gyakorlatban?   

Akik testközelből ismerik

“Hétéves voltam, amikor megműtöttek – meséli a muszlim Alim (33), akit Magyarországon, egy vidéki kórházban metéltek körül. – A beavatkozás után pár napig feküdnöm kellett, és hetekig volt kötés is rajtam, de úgy emlékszem, hogy hamar begyógyult. Mivel kiskorom óta körülmetélt vagyok, nem tudom, mi a különbség, de a magyar barátnőim szerint sokkal érzékenyebben a hímvesszőm a nem körülmetélt férfitársaimhoz képest.”

Alimmal szemben Bence (29) tudja a különbséget, ő felnőtt fejjel esett át a beavatkozáson, egészségügyi problémák miatt, 21 évesen műtötték: “A nem körülmetélt férfit elég, ha csak a makkján ingerled, azon huzigálod a fitymáját, ő attól simán el tud élvezni anélkül is, hogy a farkának a testét ingerelnéd. Sőt, az is elég, ha csak a fitymaféket izgatod. Ugyanez egy körülmetéltnél lehetetlen, mármint, hogy akár síkosítva csak a makkját ingereld, és azzal elélvezzen. A körülmetélt ember teljes farkát kell ingerelned ahhoz, hogy el tudjon menni, ráadásul ezt hosszabb ideig kell csinálni, mint a nem körölmetéltek esetében.”

Érzékenyebb, férfiasabb és több munkát ingényel - avagy szex egy körülmetélt férfival

 

Erre a megállapításra jutott Zsófi (34) is, aki komoly kutatómunkát végzett, miután életében először egy körülmetélt férfival szexelt:Amikor először pettingeltünk a volt párommal, feltűnt, hogy valami szokatlan. Akkor a simogatásánál tovább nem jutottunk, és nem tettem fel ott helyben kérdéseket, viszont másnap elég sok időt töltöttem az internet előtt kutatómunkával, és közvélemény-kutatást is végeztem sok országot megjárt barátnőimnél. A következő alkalommal már be tudtam azonosítani, hogy mivel – pontosabban minek a hiányával – állok szemben.

Meglepődve tapasztaltam, hogy az eddigi technikákat akár el is felejthetem, ugyanis egészen máshogy kell egy körülmetélt pénisszel bánni. Folyamatosan nedvesen kell tartani, és ez több aktivitást kíván a nő részéről. Az aktusnál nem volt érezhető különbség, viszont sokkal esztétikusabb, tisztább, és egészségesebb is egy ilyen hímvessző. Sokáig aggódtam is, mi lesz, ha véget ér a kapcsolatunk, és vissza kell szoknom a fitymák világához. Szerencsére ez nem okozott gondot, sőt a körülmetélt pettinges tapasztalataimat nagyon jól tudtam kamatoztatni a nem körülmetélt férfiaknál is. Ha választanom kellene, én körülmetélés-párti vagyok!”

Esztétikus és tovább bírja

A(z) “Neked mik a tapasztalataid? Hogy jobb a szex?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Nem tudom, nincs tapasztalatom!

Virág (35) sem bánja, hogy férje körülmetélt, szerinte előbőr nélkül sokkal férfiasabb és nagyobbnak hat a hímvessző: “A férjem vallási okokból esett át a műtéten még kisfiúként. Bár rajta kívül más körülmetélt férfi nem volt az életemben, a szex nagyon nagyon jó vele. Esztétikus, és nagyobbnak is hat, és ami nem utolsó szempont, tovább tart a szex, hogy úgy mondjam, tovább bírja. Többet és tovább kell izgatni, aminek én kifejezetten örülök, mert így elnyújtottak a szeretkezések.”

“Én nem nagyon érezek különbséget, inkább a páromnak más – meséli Petra (29), akinek párja szintén egészségügyi okokból volt kénytelen búcsút inteni az előbőrének. – A nem körülmetéltekhez képest szerintem érzékenyebben reagál minden érintésre, és ez olykor kellemesebb élményekhez segítheti, néha viszont jobban kell vele vigyázni. Nem mellékes az sem, hogy sokkal higiénikusabb az együttlét. Összességében mindenki számára csak ajánlani tudom.”

Orsi (34) is osztja Petra véleményét: “Egy körülmetélt pasi fütyije nem olyan “gyerekes”, nem megy rá annyira a bőr, még nyugalmi állapotban is férfias, és sokkal könnyebben tisztán lehet tartani.” 

Ha van tapasztalatotok, véleményetek vagy kérdésetek a témában, írjátok meg itt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top