Szex

6 ok, amiért nem szexelnek a nők

A nőknél jelentkező szexuális kedvetlenség miatt nem kell egyből szextanácsadásra bejelentkezni, érdemes előbb a lehetséges egészségügyi okokat kipipálni.

1. Libidógyilkos: kóros és káros vérszegénység

Általában a menstruáció alatt nem annyira kívánod a szexet. Tudod, miért? A menstruációs vérveszteség miatt gyakran alakul ki ideiglenesen vashiány, amely aztán magától helyreáll. Ám ha eleve kevés vas van a szervezetedben, lehet, hogy emiatt alacsony hosszú távon a libidód. Ilyenkor ugyanis nem termelődik elég az oxigént szállító vörösvérsejtekből, amiatt pedig letargikus, fáradékony leszel – csoda, hogy a szexhez sincs kedved?! Vérszegénységet okozhat még a B12-vitamin és a folsav hiánya is, de ezzel kell számolnod akkor is, ha vese- vagy májbeteg vagy, ha – bár fiatalon elég ritka – infarktuson estél át, vagy daganatos betegségben szenvedsz, illetve ha műtét után lábadozol.

2. Libidógyilkos: cukorbetegség

A diabétesz is párhuzamba állítható a nemi életeddel. Csak épp nem a libidóra hat. Egyes kutatások bebizonyították, hogy a cukorbetegeket ugyanannyira érdekli a szex, és ugyanannyi nemi életet élnek, mint egészséges társaik, viszont a diabéteszes nők nehezebben elégülnek ki. Ezt az inzulinnal hozzák összefüggésbe: azok, akik nem kapnak inzulint, negyven százalékkal, akik pedig igen, azok kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy nagyon is elégedetlenek a nemi életükkel.

3. Libidógyilkos: kötelező gyógyszerek

Eddig úgy gondoltad, felesleges elolvasni a betegtájékoztatók szövegét? Pedig fontos lenne, mert számos tablettának (akár vényköteles, akár nem) lehet negatív hatása a nemi vágyra. Amiben máris biztos lehetsz: a gyomorproblémára és a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek, a nyugtatók, bizonyos kardiológiai betegségek esetén szedett tabletták és az antidepresszánsok egyáltalán nem fogják felkorbácsolni a vágyad.

4. Libidógyilkos: régóta szedett fogamzásgátló

Bár a fogamzásgátló tablettákat arra találták ki, hogy nyugodt szívvel élvezd a szexet, és ne kelljen attól félned, hogy teherbe esel, a régebbi készítményeknél előfordulhat, hogy a huzamosabb ideig szedett tabletta hatása visszafelé sül el. A hormonok ugyanis megtréfálnak, és csökkentik a szervezet tesztoszteronszintjét, emiatt csökken a vágyad is.

5. Libidógyilkos: megbolondult hormonok

Függetlenül attól, hogy elégtelenségről vagy túltengésről van szó, jó, ha tudod, hogy a hormonháztartás egyensúlyának megbomlása (negatívan) kihat a szexuális érdeklődésedre is. Ennek leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködése lehet. A probléma hosszú időn át, lappangva alakul ki, így a szerteágazó tünetek miatt általában csak későn vesszük észre, hogy baj van, ezért  későn is jutunk el a kezelésig is. Ha a libidócsökkenés mellett szokatlan fáradtságot és levertséget is érzel, illetve semmit sem változtattál amúgy az életmódodon, de hízni kezdesz, szabálytalanná válik a menzeszed, és hajad is hullani kezd, érdemes gyanakodnod, illetve hamar orvoshoz fordulnod.

6. Libidógyilkos: ciszták, miómák és társaik

Ha az eddig felsoroltak közül rád egyik sem igaz, lehet, hogy tünetmentes nőgyógyászati
problémával állsz szemben. Olykor előfordul, hogy fájdalommal jár a szexuális együttlét? Vannak időszakok, amikor akár lelki, akár fizikai okok miatt nem történik meg olyan intenzíven a hüvelykörnyéki nedvesedés, így nem is tudod annyira élvezni a szexet. Mivel a hüvelyszárazság hormonális eredetű, érdemes először a táplálkozásban, vitaminokban keresned a gyógyírt, de ha ez az állapot régóta fennáll, menj el nőgyógyászhoz, mert a problémát okozhatja ciszta vagy mióma is.

Kinél keresd  a megoldást?

Elsőként a legjobb, ha nőgyógyászhoz fordulsz, aki minden területen kivizsgál: figyelembe veszi a stresszt, mérlegeli, nem szedsz-e túl régóta fogamzásgátlót, esetleg nem más gyógyszer lehet-e a ludas. Aztán persze ő tovább is küld a megfelelő szakemberhez, ha nem talál magyarázatot nálad. Ha viszont a nőgyógyásznál nemrég jártál, és mindent rendben talált, sőt még csak fogamzásgátlót sem szedsz, és a libidógyilkos okok közül a hormonháztartásod felborulására gyanakszol, fordulhatsz endokrinológushoz is (ide muszáj beszerezned a háziorvosodtól beutalót). „A libidó kedvezőtlen alakulása gondos endokrinológiai kivizsgálást igényel, amelynek része a tünetek, előzmények megbeszélése, a hormonok meghatározása és a kezelés elindítása, ellenőrzése – mondta el nekünk dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. – A fizikális vizsgálat mellett a legfontosabb hormonális és immunológiai tesztek elvégzése, emellett a pajzsmirigy izotópos, illetve ultrahangos vizsgálata lehet indokolt.” Egy szó mint száz, ne ess pánikba, de jól figyelj oda magadra! 

A cikk a Maxima legfrissebb számában jelent meg!

Bővebben a tartalomból

Ördög Nóra: Az első interjú, melyben Micit is megmutatjuk
DIY karácsony: Készülődj a legmenőbb bloggerekkel!
A tél 8x: A legjobb kabátok, a legütősebb szettek
Olvasóinkkal történt: “Megerőszakoltak!”

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top