Szex

12 jógapóz a jó szexért

A jóga rugalmasabbá, hajlékonyabbá teszi testünket, serkenti a vérkeringést, fiatalít, lelkünket pedig nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá varázsolja. Megtanít tudatosan irányítani a testünket és a gondolatainkat, uralkodni magunkon. Ezeket az előnyöket pedig nemcsak a hétköznapok során élvezhetjük, hanem az ágyban is. Célzott gyakorlatsorokkal a jógázás fokozza a libidót, és élvezetesebbé teszi a szexet. Jöjjön néhány áldásos póz, ami örömtelibbé teszi az intimitást.

Bár a jógagyakorlatokat alapvetően nem a szexuális aktivitás fokozására találták ki, sőt a Brahmacharya (a szexuális önmegtartóztatás) fontos része a jógának, ez mégsem jelent aszkézist vagy erőltetett szexuális absztinenciát. Inkább arra biztat, hogy ne csak az eredményre fókuszáljunk, és ne hajszoljuk ész nélkül az orgazmust. Magasabb szintre emeli a szexualitást, megtanít élvezni az aktust „végeredmény” nélkül. Bár sokak számára hihetetlen, de úgy is lehet jó egy szeretkezés, hogy a végén nem „megyünk el”.

A keleti felfogás szerint ugyanis a spermavesztés kimerültséget okoz, érzelmi visszaeséshez vezet, ezért csak utódnemzés céljából fordulhatna elő. A sperma megtartása azonban a vitalitás erősödését, fokozott szexuális élvezetet jelent mindkét fél számára, ráadásul feltölt energiával, fiatalít, és számtalan – másfajta – orgazmus megélését teszi lehetővé. Mivel azonban mi nem Indiában élünk, megengedhetjük magunknak, hogy kívánjuk a szexet, hogy örömünket leljük benne. Az orgazmus nélküli szeretkezés hosszas gyakorlást igényel, különösen a férfiak számára, és nincs abban semmi kivetnivaló, ha mi még mindig szeretjük a hagyományos, „befejezett” szexet. Ha pedig ezt beismertük magunknak, akkor miért ne jógázhatnánk annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat az ágyban?

Csípőnyitás

A nők többsége a csípőjében tárolja a feszültséget, ami ezt a területet kötötté teszi. A testünk lazítása meglehetősen hasznos lehet, ha szeretünk különleges pózokat kipróbálni, de alapból sem árt lazítani a csípőt – mindenki tudja, hogy vannak egészen egyszerű helyzetek is, amikor begörcsöl a belső comb, az ihlet elszáll, lehet elölről kezdeni a szerelmeskedést. Egyes jóga testhelyzetek (ászanák) gyakorlásával elejét vehetjük a kellemetlenségeknek. Kiváló és nagyon egyszerű csípőnyitó a cipészpóz (Baddha konasana), az ülő szögtartás (Upavistha Konasana) és a galamb póz (Eka Pada Rajakapotasana) is. Ezek az ászanák nemcsak nyújtják a combizmokat és lazábbá teszik a csípőnket, hanem javítják a vérkeringést és az energiaáramlást a kismedence környékén. Aki rendszeresen gyakorol, egy idő után azt fogja észrevenni, hogy egészen extrém pózban is tud létezni hosszú percekig.

Megnézem
Összes kép (1)

Fordított testhelyzetek

Könnyen előfordulhat, hogy az alsó testünk vérkeringése nem tökéletes, mivel a gravitáció miatt állandó nyomás alatt van. A fordított testhelyzetek, mint például a gyertyaállás (Sarvangasana) és a fejenállás (Shirsasana) legalább kis időre csökkentik a nyomást az alhasi szerveken, amelyek így „fellélegezhetnek”. Ráadásul ezek a pózok ellazítanak, enyhítik a depressziót, és még az emésztésre is jó hatással vannak. 

Megnézem
Összes kép (1)

Nyugtató, relaxációs pózok

Gondoljunk csak bele, hányszor esett meg velünk, hogy éppen a legalkalmatlanabb pillanatban villant be a kérdés, kivettük-e a húst a fagyasztóból, bezártuk-e az ajtót, vagy a szomszéd vajon hall-e minket? Elsősorban a nőknek lehet szükségük némi gyakorlásra, hogy megtanuljanak kikapcsolni miden mást, átadni magukat az élvezetnek. A babapóz (Balasana) segít egyszerre egy dologra fókuszálni és relaxálni. Ez a testhelyet az egyik legmegnyugtatóbb, onnan kapta a nevét, hogy a kisbabák sokszor pihennek így.

Ha sikerül elsajátítani annak a képességét, hogyan lehet a jelen pillanatra összpontosítani, az fokozza az örömérzetet. Ide tartozik még az összes egyensúlyozó póz is, amelyek szintén nyugtató hatásúak, és mivel nagyon kell igyekeznünk, hogy stabilan álljunk, erősítik a koncentrációs készséget is. Ilyen a faállás (Vrksasana) és a sas póz (Garudasana), amelynek a lényege, hogy egyik lábunkat a másik köré csavarjuk, mint egy kötelet, így miután bontottuk a pózt, az összes vér a méhnyak felé tódul, növelve ezzel a szexuális étvágyat.

Megnézem
Összes kép (1)

A szexcsakra nyitása

A nemi csakra (más nevén a szexcsakra) az alhasunkon, a köldök és a nemi szervek között félúton helyezkedő energiaközpont. Hozzá kapcsolódik a vágy, az öröm, a szexualitás és a nemzés. Rendellenes működése frigiditást, impotenciát, bizalmatlanságot, gátlásokat vagy akár a szexuális élet teljes elutasítását is okozhatja. E központ működésének harmonizálására nagyon jó az istennő póz (Supta Baddha Konasana), ami enyhíti a PMS (premenstuációs szindróma) és a menopauza tüneteit; segít megélni és elfogadni a saját sebezhetőségünket. Ha nem félünk és védekezünk állandóan, intimebbé válhatnak szexuális kapcsolataink, élvezetesebbé az együttlétek. A kobraállás (Bhujangasana) szintén hatékonyan javítja a csakra működését, alhasi vérbőséget okoz, ezáltal serkenti a női szerveink működését.

Megnézem
Összes kép (1)

A szívcsakra harmonizálása

A negyedik csakra, a szívcsakra feladata a szeretet vezette egyesülés elősegítése. Az a vágy, hogy bensőséges kapcsolatunk legyen, az intim együttlétekre, a harmóniára és a szeretetre való igényünk ezen a központon keresztül fejeződik ki, még akkor is, ha ezt az érzést bánatként, fájdalomként, a szakítástól való félelemként vagy szerelmi csalódásként éljük meg. Tökéletesen nyitott állapotában az igazi, önzetlen szerelem központja.

A szívcsakránk a mellkasunk közepén helyezkedik el, harmonizálása lehetséges az olyan testhelyzetekkel, amelyek a mellkast tágítják. Ilyen például a hal póz (Matszjasana) a korábban már említett kobra (Bhudzsangasana) és a kerékállás (Chakrasana). E pózok gyakorlásának hatásárak képesek leszünk nagyobb teret engedni érzelmeinknek, ezáltal jobban át tudjuk adni magunkat partnerünknek, mellesleg javítják a tartást, és építik az önbizalmat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top