Szex

18+: Te hogyan izgulsz fel?

Az orvosi szakirodalom külön kifejezéssel illeti azt a női szexuális zavart, melynek lényege, hogy az illető nőnek csökkent vagy teljesen hiányzik a nemi vágya. Nehéz kategória ez, elvégre hogyan nevezhetünk valamit zavarnak, ha annak valódi természetét sem ismerjük igazán.

A nő nemi izgalmára hajlamosak vagyunk ugyanúgy tekinteni, mint a férfiak gerjedelmére: jön valami szexuális inger – egy kép, egy gondolat, egy fantázia –, a test azonnal beindul, az illető felizgul, és azonnal vágya csillapításra törekszik, maszturbál vagy szexel. Az egész folyamat egy számítógép működéséhez hasonló: megnyomjuk a kapcsológombot, a program lefut, és készen is vagyunk. Sehol egy kis vírus, egy kis lefagyás, egy kis bonyodalom, ahogy a fent leírt forgatókönyvben sincs semmi akadály, balkanyar – a gomb benyomásától egészen az orgazmusig egyenes az út. A valóság persze egészen másról szól, a férfiak izgalma sem fejthető meg ennyire könnyen – a nőké meg aztán pláne.

Semmi sem szemlélteti ezt jobban, mint az, hogy a női felizgulást megcélzó erotikus férfiposztereken, naptárakon hibátlan anatómiai adottságokkal megáldott, kéjesen nyújtózó, lehetőleg vízcseppel borított félistenek feszülnek, ám ezek csak a legritkább esetben váltanak ki izgalmat a nőből. A ő működése más, s bár a példa vicces, mégis szemléletes: sokan egy hideg vízzel telt pohárhoz hasonlítják a női vágyat, aminek felmelegítéséhez sok-sok idő kell.

Női vágy, férfivágy

Ma már tudjuk: a férfiakkal ellentétben a nőkre kevésbé jellemző a vágytól a kielégülésig tartó akadálymentes haladás, amikor az egyes fázisok automatikusan követik egymást. A nők izgalmának felébredése sokkal összetettebb ennél: előfordul például, hogy bár jelentkeznek a szexuális fantáziák, azok mégsem váltanak ki izgalmi állapotot. Olyan is van, hogy a szex – csókolózás, simogatás, előjáték – már javában tart, amikor megjelenik a vágy. Vannak például olyanok, akiknél a szex első pillanataiban egyáltalán nincs meg az izgalom, nem is kívánják igazán a szexet, bele kell engedniük magukat az aktusba, hogy megszülethessen a vágy.

“Nehezen jött össze közöttünk a szexuális összhang. Amikor ő gerjedt be, nekem nem ment, amikor ő csúcs felé tört, én akkor kezdtem csak beindulni; aztán néha egyáltalán nem volt kedvem, de engedtem, mert ő nagyon akarta. Egy rosszul sikerült együttlét után megfejtettük: nekem sokkal több időre van szükségem, ami azért is furcsa, mert a korábbi pasikkal ez nem így történt. De hát bonyolultak vagyunk, összetettek és kiismerhetetlenek” – Panka (33).

Míg a férfiak többsége egyszerre éli át a szexuális gondolatok és képek megjelenését, illetve az ezekkel párhuzamosan futó testi jeleket – heves szívverés, bizsergés a nadrágban –, addig számos nő esetében a vágy valamiféle gondolati dolog, egyfajta érdeklődés a szex és a szexualitással összefüggő tartalmak irányába, az izgalom pedig valami “testi dolog”. Avagy a vágy gyakran nem terjed ki a “testre”, hanem csak érzelmi-gondolati síkon van jelen, anélkül hogy követné a fokozódó izgalmi állapot.

18+: Te hogyan izgulsz fel?

Pornó és gerjedés

Ez persze nem jelenti azt, hogy a nők ne volnának képesek bejárni azt az utat, amin a férfiak haladnak. Ők is felkeresnek szexoldalakat, fellapoznak erotikus újságokat, néznek pornófilmet, vagyis vágyakoznak, fantáziálnak, felizgulnak és elmennek; de gyakran le is térnek erről az egyenes útról, izgalmas, kereszteződésekkel tarkított utakat járnak be, ahol a vágy nem feltétlenül visz az orgazmusig.

A vágy önmagában is szemlélhető, átélhető, élvezhető. Megtapasztalhatóak az érzelmi-kapcsolati összetevői anélkül, hogy rohanni kéne a következő fázisba, a test kielégülése felé. Ha viszont ilyen összetett módon, a biológiai, gondolati, érzelmi és kapcsolati összetevőket is előtérbe helyezve szemléljük a női szexuális vágyat, akkor mondhatjuk-e azt, hogy a nők kevésbé vágynak a szexre, és ritkábban gondolnak rá, mint a férfiak? Vagy be kell látnunk, hogy talán lehetnek még erősebb megszállottjai is a nemiségnek, csak másképp?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top