Szex

18+: Te mit tudsz a csiklóról?

Megdöbbentő adatok és rémisztően hiányos, világméretű tudatlanság. Így összegezhető mindaz, amit a tudomány, s mi kisemberek tudunk, vagy tudni vélünk a női gyönyörszerző testrészről.

1998-ban az ausztrál urológus, Helen O’Connell publikált egy tanulmányt a Journal of Urology urológia szakfolyóiratban, amiben leírta a csikló valódi méretét és kiterjedését. O’Connell szerint a nyugalmi állapotban lévő csikló, melynek nagyobb része nem látható, akár 9 cm hosszú is lehet – tehát akár hosszabb is, mint egy nyugalmi állapotban lévő pénisz.

Robert King, az írországi University College Cork professzora szerint a csikló valódi anatómiájáról már jóval korábban, az 1800-as évek közepén is jelent meg leírás a tudományos irodalomban. Ám King azt is írja, hogy O’Connell kutatómunkája olyan mértékben tárta fel a csikló felépítését, mint korábban senki más.

A new york-i művész, Sophia Wallace, azt szeretné, ha az emberek többet tudnának a csiklóról.
A New York-i művész, Sophia Wallace azt szeretné, ha az emberek többet tudnának a csiklóról. “Cliteracy” = clit – csikló + literacy – műveltség

“Érdekes az a paradoxon, hogy egyrészt a női test az elsődleges szimbóluma a szexualitásnak, használata áthatja a reklámokat, a művészeteket és a mainstream erotikus képi világot. Ugyanakkor a csikló, az igazi női szexuális szerv, gyakorlatilag láthatatlan” – mondta Sophia Wallace New York-i vizuális művész a Creem magazinnak.

Tavaly, az Art & Law nevű művészeti program keretében Wallace egy olyan multimédiás projekten kezdett dolgozni, amiről azt remélte, segít megkérdőjelezni ezeket a tévképzeteket, és fellibbenteni a fátylat a női testtel kapcsolatos tudatlanságról.

Cliteracy című projektjének, ami folyamatosan tart, részét képezi többek között a “100 Laws of Cliteracy” (A csiklóműveltség 100 törvénye) című mű, a szervvel kapcsolatos street art, illetve egy “csiklórodeó”, aminek keretében óriási interaktív, aranyszínű csiklószobrot állítottak.

Tudj meg még többet a Nőfejlesztő blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top