Szex

Femen, a 21. század szüfrazsettjei

Ki ne hallott volna már a FEMEN egy-egy akciójáról? Legutóbbi "tevékenységük" Putyin ittjártakor történt, amikor az egyik aktivista ledobta melltartóját, felhajtotta a szoknyáját – Putyin szerette volna melegebb éghajlatra, de legalábbis hazáig zavarni. Ismerjük meg kicsit jobban a csoportot.

A FEMEN 2008-ban Ukrajnában alakult radikális csoport. 2013 óta a székhelye Kijevből áttevődött Párizsba. Az orosz–ukrán válság indulásakor költöztek át. A topless tiltakozók 2013-ban 30-an voltak, idén már 40 tagot számlál a csapatuk.

Hogy mi ellen tiltakoznak? A szexturizmus, a vallási intézmények, a szexizmus és homofóbia, nemzeti-politikai témák ellen. A szervezet így definiálja magát: “harcolunk a patriarchális világ három manifesztációja, a nők kizsákmányolása, a diktatúra és a vallás ellen.”

Femen, a 21. század szüfrazsettjei

2008. április 10-én Anna Hutsol alapította, amikor fény derült arra, hogy Ukrajnából sok nő kivándorolt külföldre a jobb megélhetés reményében, de szexuálisan kihasználták őket.

Kezdetben még csak fantáziabeindító szettekben jelentek meg: pl. a török nagykövetség előtt, nővérkeruhában, elmosódott sminkkel, de 2009. augusztus 24-étől ez megváltozott. Az egyik aktivista, Okszána Sacskó toplessben ment a függetlenség napján tüntetni, azóta ez lett a védjegyük.

2011 óta a nemzetközi hírügynökségek is felfigyeltek a tevékenységükre, azóta folyamatosan beszámolnak az akcióikról. 

Tudj meg még többet a Lótusz blogon, ahol több fotót is találsz!

Femen, a 21. század szüfrazsettjei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top