Szex

Mindent a fogamzásgátló tablettáról

A fogamzásgátlás egyik legelterjedtebb formája a fogamzásgátló tabletta szedése. Egy állandó kapcsolatban azonban ez mindenképpen közös döntés eredménye. Itt most választ kaphattok kérdéseitekre.

Amennyiben a fogamzásgátló tabletta mellett döntünk, előtte mindenképpen menjünk el nőgyógyászhoz egy alapos kivizsgálásra, mivel a fogamzásgátló tabletta eleve vényköteles, emellett az sem mindegy, milyen tablettát szedünk, hiszen vannak olyan, már meglévő betegségek, amelyekhez igazodni kell.

Kinek ajánlott a fogamzásgátló tabletta szedése?

Fontos tudni, hogy a tabletta szedése csak a nem kívánt terhességet tudja megakadályozni, a nemi betegségek ellen nem véd. Tehát mindenképpen egy bizalmon alapuló párkapcsolatban használjuk.
A másik fontos tudnivaló: habár a manapság kapható fogamzásgátló tabletták jóval kevesebb hormont tartalmaznak, mint az évtizedekkel korábbiak, de a fogamzásgátló tabletta befolyásolja egész szervezetünk működését. A tablettákkal ugyanis kívülről visszük be az ösztrogént, ezzel gátolva a petefészek működését. Fiatal, egészséges szervezetnek kevesebb problémát jelent a rendszeres fogamzásgátló tabletta szedése.
Kutatások azonban kimutatták, hogy a fogamzásgátló tabletta hosszú távon okozhat érrendszeri problémákat, trombózist, magas vérnyomást, de a máj működését is károsan befolyásolhatja. Az ilyen jellegű betegségekben szenvedőknek a fogamzásgátló tabletta szedése nem javasolt.

Mikortól hat a fogamzásgátló tabletta?

fogamzásgátló tabletta szedése a menstruációs ciklushoz kötött. A vérzés megjelenésének első napján kell az első tablettát beszedni. Ebben az esetben az 5. naptól már védett a szervezet a terhességgel szemben. Amennyiben a 2-5. napon kerül sor az első tabletta bevételére úgy az adott hónapban szükséges más fogamzásgátló módszer alkalmazása is. A védettség a következő levél tabletta megkezdésekor lesz bizonyos.

Hogyan kell szedni a fogamzásgátló tablettát?

A leggyakoribb, a kétfázisú fogamzásgátló tabletta, melyet 21 napon keresztül kell szedni, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban. Egyszerű, ha felkelés és reggeli fogmosás idejére ütemezzük, hogy ne maradjon ki egy tabletta sem. Legjobb, ha mindig ugyanott tartjuk. Már kaphatók szuper tokok fogamzásgátló tablettának. A 21 napos szakasz után 7 tablettamentes nap következik, ekkor jelentkezik a vérzés.

Mindent a fogamzásgátló tablettáról

Hasmenés, hányás befolyásolja a tabletta hatását?

Igen. Ha ezen tünetek bármelyike jelentkezne, vagy olyan egyéb gyógyszert kell szednünk, ami befolyásolhatja a fogamzásgátló tabletta hatását, akkor a hónap további részében a tabletta mellett más fogamzásgátló módszert is kell alkalmaznunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top