Szex

Tudod melyik a leghatékonyabb fogamzásgátló módszer?

A tudatos családtervezés, a biztonságos szex az egész életünkre kihat. Szerencsére már a fogamzásgátló eszközök egész tárháza áll rendelkezésünkre, hogy választhassunk. De tudjuk, melyik a legbiztonságosabb, melyik használata közben nem kell aggódnunk? Sorra vettük.

Van az ún. Pearl-index, amely az egyes fogamzásgátló eszközök hatékonyságát hivatott értékelni. Az index által megjelölt százalék azt jelenti, hogy az adott fogamzásgátló módszert 1 évig használó 100 nőből mennyi esik teherbe. Minél kisebb a Pearl-index, annál biztonságosabb a fogamzásgátló módszer. A szexuális úton terjedő betegségekkel szemben csak az óvszer véd, de az sem 100%-os.

Fogamzásgátló eszközök, amelyekkel nem hibázhatsz. Nagyot.

A Pearl-index csak abban az esetben fedi a valóságot, ha az adott fogamzásgátló eszközt rendeltetésszerűen alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy az óvszer nem csúszik le, egyetlen tabletta bevétele sem marad el, a pesszáriumot jó helyre tesszük, megfelelő ideig. Illetve az index nem tudja figyelembe venni az esemény utáni tabletták használatát. Ebből a szempontból azok a legbiztonságosabb fogamzásgátló eszközök, amelyeknek hatékonysága nem tőlünk függ.

  • Spriál – ezt orvos helyezi fel a méhbe, és hosszabb időre megoldja a fogamzásgátlás problémáját. A méhbe felhelyezett spirál megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Pearl-indexe 0,6%.
  • Fogamzásgátló injekció – 3 havonta adja be az orvos, és erre az időre nem kell külön fogamzásgátlással foglalkozni. 0,3% a Pearl-indexe.
  • Férfisterilizáció – ez a legtutibb módszer, bár nálunk valószínűleg a legkevésbé favorizált fogamzásgátló módszer. A Pearl-index alapján 0,1% a teherbeesés lehetősége.
Tudod melyik a leghatékonyabb fogamzásgátló módszer?

Hormonális és természetes fogamzásgátlók

Ahol már hiba csúszhat be a fogamzásgátlók használatába, ott be is csúszik. Ezeknek a módszereknek a hatékonysága már kisebb, de még mindig jó az arány.

  • HüvelygyűrűHormonális fogamzásgátló eszköz, amelyet mindenki magának tesz fel. Háromhetente kell cserélni, így nincs vele napi probléma. Pearl-index: 0,3%.
  • Tabletta – Ugyanennyi a szájon át szedhető tabletták megbízhatósága is.
  • Óvszer – Nem hinnénk, de ennek a fogamzásgátló eszköznek a nem megfelelő használata miatt a Pearl-indexe 3-20% között van. Itt ugyanis nem a peteérést gátolják, hanem azt, hogy a hímivarsejt találkozzon a petesejttel.
  • Pesszárium – A 6%-os Pearl-index itt is a nem megfelelő vagy még gyakorlatlan alkalmazásból adódik. A méhszájsapkát ugyanis gyakorlott mozdulatokkal úgy kell a hüvelybe beilleszteni, hogy biztosan elzárja a hímivarsejtek útját. Spermiciddel együtt biztonságosabb a használata.
  • Naptár módszer – Pearl-indexe 14%, ami azt jelenti, hogy nem túl megbízható a módszer, s ha tutira akarunk menni, ne ezt válasszuk. Itt ugyanis tökéletesen tisztába kell lennünk saját menstruációs ciklusunkkal, hogy ki tudjuk kalkulálni a termékeny és terméketlen napokat.
  • Megszakított közösülés – A Pearl-index itt 8%, ha megfelelően alkalmazzuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top