Szex

“Itt azonnal tégy magadévá!” – avagy a félidő áldásos hatásai

Libidóhullámok, duzzadt, érzékeny mellek és csábító intim illatok árulkodnak a legtermékenyebb időszakról, az ovulációról. A változásokat a férfiak is észreveszik – elmondják, miből.

“Minden hónapban van néhány olyan nap, amikor előjön belőlem a vadász, ilyenkor szeretek ártatlanul csábítani vagy a pasimmal szenvedélyesebben szeretkezni. Naptár nélkül is tudom, hogy a ciklusom közepén járok – meséli Kata (34). – Ezeken a napokon ellenállhatatlannak érzem magam, és ami a legszebb, hogy képes vagyok másodpercek alatt beleszeretni valakibe vagy a legátlagosabb szettben is femme fatale-nak képzelni magam. Előfordul, hogy olyan fehérneműket vásárolok, amelyektől később én is zavarba jövök, és a szekrény mélyére süllyesztem őket – egészen a következő termékeny fázisig. És ez az őrület ráadásul nemcsak az én fejemben létezik. A villamoson, az üzletekben és a szórakozóhelyeken levő férfiak is mintha megéreznék; mintha láthatatlan, rózsaszín mágnest viselnék a kabátom alatt – pontosabban a lábaim között. Ha szeretkezem, vadabb és merészebb vagyok, néha én vagyok az, aki lerövidíti az előjáték idejét. Ez az állapot aztán a hormonok változásával el is múlik, és minden visszatér a normális kerékvágásba.”

Vadászat

Az ovulációval járó tünetek teljesen normálisak, a nők az esetleges megtermékenyítés ideális időszakát élik, a tétel egyszerű, az ösztönök szintjén pedig annyit jelent, hogy le akarják vadászni a gyermeknemzésre megfelelő hímet. “A párom már tudja, mikor vagyok termékeny, mindig mondja, hogy ilyenkor az Itt-azonnal-tégy-magadévá! üzenetet küldi a testem” – mondja Orsi (33). És ez csak egy a termékeny időszakot beköszöntését jelző testi és lelki tünetek közül.

Az egyik legszembetűnőbb jel a dagadó mell és a kemény mellbimbók, a mellek érzékennyé válnak, már a legfinomabb érintésre is reagálnak. Ilyenkor jelentkezhet az úgynevezett középidős fájdalom, a nők néhány százalékénál pedig ovulációs vérzés is megjelenik. Az alap-testhőmérséklet az ovuláció napján kissé megemelkedik, és nem is megy lejjebb a következő ciklus kezdetéig. Van, akinél a tüszőrepedés a cikluson belül mindig ugyanarra a napra esik, általában azonban más-más napon szabadul ki a petefészekből az érett petesejt.

Vadabb szex, kevesebb előjáték

Megváltozik a méhnyak pozíciója és keménysége is: az ovuláció fázisában a nyitottabbá, puhává és nedvessé válik, és felfelé mozdul el. “Olyan pozíciókat is előnyben részesítek ilyenkor, amelyek máskor kellemetlenek vagy fájdalmasak. Szenvedélyes, néha durva szexre vágyom, a fájdalomküszöböm megváltozik, és valamiért ilyenkor jobban szeretem, ha nem én diktálom a tempót” – meséli Berta (35.)

A drasztikus változásokat természetesen a pasik is képesek dekódolni. “Az ovuláció idején jellemző a vadabb, spontán szex, a nők könnyebben, gyorsabban felizgulnak – osztja meg tapasztalatait György (31). – Az apróbb testi kontaktusokra is érzékenyebben reagálnak, bujábbak, és hajlamosak az előjáték lerövidítésére, sőt az elhagyására is.” András (33) arról számolt be, hogy a barátnője ilyenkor nyugodtabb, kisimultabb és kiegyensúlyozottabb. “Persze lehet, hogy ez egyszerűen azért van, mert ilyenkor többet szexelünk” – teszi hozzá.

Ízek és szagok

Nemcsak a megváltozott libidó árulkodik erről az időszakról, hanem a nő illata, a hüvelyváladék mennyisége, állaga és – a férfiak egy része szerint – az íze is. A ciklus többi napjához képest a tüszőrepedés idején a test jóval több nedvet termel, amely nyúlós és átlátszó lesz, hogy megkönnyítse a céljuk felé igyekvő spermiumok dolgát.

A párkapcsolatban élő férfiak egy része már a váladék ízéből és illatából meg tudja mondani, hogy hol tart éppen a ciklusában a partnere. A “termékenységi íz” elárulja, ovuláció előtt, közben vagy utána jár-e a nő, még akkor is, ha nem tudná az ember, mikor menstruál, írja Róbert (33). “A női testnek és a puncinak is markánsabb illata van ilyenkor. Erősebb, bujább, az illat helyett a szag szót használnám inkább, és nem rossz értelemben.”

Felpumpált mellek és libidóhullámok

Az érzékeny periódusnak sajnos nemcsak kellemes mellékhatásai vannak, sokan számolnak be  fájásokról, görcsökről, puffadásról. Van, aki ezt a terhesség első időszakához hasonlítja. “Sajnos minél korosabb vagyok, annál inkább érzem az ovulációs időszakot. Megduzzad a mellem, és vizesedik az egész testem, nevezzük hízásnak, és mindez kitart a menstruációig. Érdekes, hogy ha rendszeres szexuális életem van, akkor a mellduzzadás nagyjából kétszerese a szokásosnak, szóval olyan, mintha szó szerint felpumpálnának” – mondja Viki (31).

“A félidő számomra legalább olyan kellemetlen, mint a menstruáció – írja Anna (28). – Görcsölök, szúrásokat érzek az alhasamban, erősebb a testszagom, és hőhullámaim vannak. A libidóhullámok hirtelen, a legváratlanabb időpontokban és helyeken törnek rám, persze véletlenül sem akkor, amikor lehetőség lenne összebújni a párommal, hanem egy értekezleten, egy étteremben vagy a buszon. Mindig nagyon örülök, amikor ez az időszak elmúlik.”

Mi a helyzet a tablettával?
 
Hormonális fogamzásgátlás esetében nincs ovuláció, a havi vérzést a nyálkahártya leválása okozza, a félidőt ennek ellenére mégis sokan megérzik. “Tíz évig szedtem a tablettát, aztán hüvelygyűrűre váltottam. Annak ellenére, hogy nincs tüszőrepedésem, a 12–15. napon a menstruáció előjeleihez hasonló apró görcsöket, szúrásokat érzek, és a libidóm is megnő” – írja Réka (32).

“Egyértelmű, hogy a gyógyszer szedése jelentősen csökkenti az ovulációs tüneteket – mondja Tibor, akinek barátnője néhány hónapja állt le a tablettával. – Hatalmas a különbség, főleg a megnövekedett szexuális étvágynál érezhető.”

A(z) “Te is megérzed a félidőt?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Igen, annak minden pozitív hatásával együtt!

Nem lesz mindenkiből ragadozó

A fenti tünetek mindenkinél máshogy jelentkeznek, és csak az, ha elérkezik az ovuláció ideje, nem jelenti azt, hogy minden nőstény 48 órára szexéhes ragadozóvá változik. “Ha nagyon figyelek, akkor sem veszek észre magamon semmit az ovuláció környékén a hüvelyváladék változásán kívül. Bár lehet, hogy 9 hónapos terhesen egyszerűen csak törlődtek az emlékeim… Amikor a babát terveztük, mi is naptár szerint tettük a dolgunkat, és az uram nem az illatok után ment. Egy szuper telefonos alkalmazás mutatta, ha zöld a pálya. Én igazából csak a menstruáció előtt érzem magam máshogy, kifejezettem bálnának” – írja Panna (30).

“Én ilyenkor különösen rondának, pufinak és pattanásosnak látom magam – meséli Zsófi (33). – Az a tipikus állapot jön el ilyenkor, amikor az összes ruhádat felpróbálod, és mindegyik rosszul áll. Mégis ismeretlenek kezdenek el körözgetni körülöttem menetrendszerűen, ha megjelenek valahol…”
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top