A Baktay házaspár válaszol

A 26 éves szűz…

A nem önként vállalt, még elhúzódó szüzességüktől sokan szenvednek, amire a társadalom, a potenciális társjelöltek is rátesznek egy lapáttal. Párkapcsolati tanácsadóink, Baktay Zelka és Baktay Miklós mesélnek.

„Körülbelül egy hónapja beszélgetek egy pasival, aki nagyon szimpatikus, hosszasan beszélgetünk stb. Erre ma bevallotta, hogy még szűz. Nem vagyunk már fiatalok, így kicsit furcsálltam a dolgot. De meg is rémisztett. Azóta már nem ugyanolyan a beszélgetésünk…”írja egy olvasónk a Megsúgomon. 

Bizony, ez a fiú jól elszúrta, hogy elmondta. A szüzesség maradjon csak tabu, akkor van a helyén. Nagyon sok jelentése van, amiből akár a rémisztőt is kiemelhetjük. A szüzesség 26 éves korban a mai korban és a kortárs kódban azt is jelentheti, olyan nagyon még nem kellett a pasi senkinek. Annyira nincsenek oda érte a nők. A nők pedig azért vannak oda, akiért odavannak a nők. Az, hogy kit tartanak jó pasinak, a csoport hangulatától függ. Ez a megfejtése annak a rejtélyes jelenségnek, hogy sokszor egy kis girhes csókába szerelmes az egész osztály, de senki sem érti, miért.

Hangsúlyozzuk, a kisközösség, a horda összehangolódása a fontos, ez gyakran ellentmond a divatnak. Hiába vannak zörgő csontú anorexiások a címlapon, ha a helyi hangulat egy molett asszonyt emel királynővé. Ennek az a mélyebb pszichológiai alapja, hogy az egyén nemcsak önértékelésében függ a hordájától, hanem mások megítélésében. A rejtélyes királyválasztás ellenpontja, a mobbing is ezzel magyarázható: ilyenkor a csoport valami rejtélyes okból elkezd üldözni valakit. A látszatmagyarázatok csak ritkán tévesztik meg a józan szemlélőt. Azért, mert valakinek fekete a szemüvege, vagy szőke, vagy éles a hangja, aligha érdemel általános kirekesztést.

Szent Rita

A 26 éves szűz...Olyat, amiben annak a 26 éves lánynak volt része, aki sokáig járt hozzánk. Elkövette azt a hibát, hogy barátnőjével ment nőgyógyászhoz. Helyesebben hagyta, hogy a barátnő elcipelje. Becipelje. Amikor aztán a doktor szóvá tette, hogyan tudná így megvizsgálni, a barátnő vihogni kezdett. A nevetés ragadós, akárcsak az ásítás, a csodálat vagy a mobbing. A doki is nevetni kezdett. Rita leugrott a vizsgálóasztalról, összekapkodta a cuccát és elrohant. A barátnő azt terjesztette róla, a bugyiját is otthagyta Szent Rita. Ez lett ugyanis a mobbing címkéje. Szent Rita. Úgy tudott kijönni a helyzetből, hogy külföldre menekült. Szinte egy tanúvédelmi programot kellett végrehajtani vele. Közben érzékeltük a helyzet abszurditását. Nemrég még a ledér nőszemélyeknek kellett regényesen új életet kezdeni megmentőjük oldalán, aki magához emelte őket a fertőből. Inverz Traviata lett Szent Rita története. Bizonyságul arra, hogy a szüzesség fölös teher.

Csakhogy a hordának az is igénye, hogy rálásson a tagjai életére. Transzparens sorsokat kíván meg. A tanúvédelmi program fontos része, hogy múltat adjon az új közösségbe illeszkedőknek. Igen, érdekes a szüzesség elvesztése is. Igenis fontos eleme a párkapcsolatnak, a közös identitás kialakításának, hogy a feleknek milyen volt a szexuális előélete, kivel és hogyan volt intim kapcsolatuk. Ez pedig darázsfészek. A meghitt pillanatokban, a kölcsönös egymásra hangoltság idején bizalommal elmondottak könnyen lehetnek a mobbing eszközévé krízis esetén.

Ne add ki magad!

Ildit kiskamasz korában rávette kiskamasz barátja, hogy pornófilmre szexeljenek. A dolog sutára, kicsit viccesre sikerült, mert a szülői fiókból elcsórt videón eleve suta hangalámondások voltak. Ildi ezért derűvel mesélte érett nőként komoly barátjának a történetet. Mulattak rajta, még Samu is felidézte gyerekkorából a szállóigévé vált „ich spricce” lihegést.

Történt aztán, hogy Samu lebukott egy munkatársnőjével csapatépítő tréningen. Újdonsült apukák félrelépésének hamar híre kel. Ildi kitette a szűrét, egyedül jobb gyereket nevelni, mint társas magányban. Samu harcba kezdett, a lejárató kampány része lett, hogy Ildi már kislány korában pornózott, azóta csak fejlődött. Ezzel sikerült meglehetősen elszigetelni a szoptatós anyukát. A felvetésben szereplő fiú is csak rosszat szólhat: ha fizet azért, hogy elvetesse szüzességét, az lehet egy tartós párkapcsolat akadálya, ha szexuális előélet nélkül keres tartós párkapcsolatot, íme, ez az akadálya. Kettős vesztes játszma.

Alapjában azt javasoljuk: „Csitt!” Ezen a téren aligha sikerül a normáknak megfelelni, ezért a legjobb hallgatni. Az erotika és a szexualitás a tudattalan területe, nehéz és felesleges beszélni róla. Hagyjuk! Aki úgy érzi, beragadt ezzel a szüzesség dologgal, legyen 16, 26 vagy 66 éves, annak azt tudjuk javasolni, váltson közösséget! Alacsony a státusza, ezzel pedig együtt jár a hízás, hajhullás, rosszkedv. Lépjen tovább! Rázza le a port a sarujáról, és álljon odébb! Megéri!

Megváltásvásár  és elvárássokk

Baktay Zelka sváb malmos családból származik, születésekor már csak egyvalamijük maradt: a tudás. Woodstock ötletével együtt fogant, a holdra szállás mámorában teltek első hónapjai, édesanyja igazi ’68-as tiniként szülte. Kitűnő érettségije utáni lázadó éveiben csínytevésként előbb szabás-varrást tanult egy ruhagyárban, aztán mégis belekezdett álma megvalósításába, mégpedig egészen alul: három éven át volt pszichiátriai nővér, mielőtt elkezdte pszichológusi tanulmányait az ELTE-n. Elsőként kezdte kutatni a haj pszichológiai szerepét, eredményeivel berobbant a tudományos életbe. Az ELTE-n és a KGRE-en oktatott.

Baktay Miklós a forradalom mámorában fogant 1956-ban. ’82-ben végzett az ELTE-n, doktori disszertációját a játékról írta, fő tézise szerint a játék módosult tudatállapot. Ez akkoriban nóvum volt, bejáratossá tette agykutató laborokba is. Vándorlegényként a pszichológia fellegváraiban kapott képzést: Bécs, München, Zürich, Santa Cruz. Magánpraxist folytat feleségével és munkatársával, dr. Baktay Zelkával. Párterápiás specialitásuk a rendkívül hatékony négyüléses dinamikus rövidterápia. 

Válaszaikból hetente válogatunk. Kérdezni tőlük ITT tudtok, korábbi írásaikat pedig ITT találjátok! 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top