Céklahummusz pirított dióval
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 nagy fej (kb. 200 gramm) cékla, ½ konzerv (100-120 gramm) lecsöpögtetett csicseriborsó, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors, kezeletlen citrom leve, őrölt római kömény, 1 nagy marék (kb. 30 gramm) dió
Elkészítés:
A céklát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és enyhén sós bő vízben puhára főzzük. Hagyjuk hűlni, majd a lecsöpögtetett csicseriborsóval, a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és a citromlével pépesre turmixoljuk.
A durvára vágott diót száraz serpenyőben megpirítjuk, a hummusz tetejére szórjuk.
Teljes kiőrlésű kenyérre kenve tálaljuk.
Póréhagyma-krémleves
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 kisebb szál (kb. 100 g) póréhagyma, 2 tesákanál olívaolaj, 100 ml zsírszegény tej + 300 ml víz, 4 evőkanál zsírszegény sajtkrém, só, fehérbors, szerecsendió, 1 marék (kb. 20 gramm) reszelt light trappista
Elkészítés:
Kevés olívaolajon lepirítjuk az apróra vágott póréhagymát, majd felöntjük vízzel, tejjel. A gázt elzárva hagyjuk hűlni, majd botmixer segítségével összeturmixoljuk, sajtkrémmel sűrítjük. Fűszerezzük, újraforraljuk. Reszelt sajttal, korpás kenyérrel tálaljuk.
Almás-mákos zabszelet
Hozzávalók 10 szelethez:
- 300 gramm apró szemű zabpehely
- 100 gramm zsírtalanított mákliszt
- 50 g darált mák
- 150 gramm eritrit
- 1000 gramm alma
- 2 tojás (szétválasztva)
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 tk. sütőmargarin a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a darált mákot és a máklisztet. Hozzáadjuk a sütőport, az eritritet és egy csipet sót. A lisztkeverékbe keverjük a héjastól lereszelt almát és a tojások sárgáját. A habbá vert tojásfehérjéket 2-3 részletben adjuk a tésztához, majd óvatosan (ne törjön össze a fehérje), de alaposan összeforgatjuk.
Kimargarinozott tepsibe öntjük a tésztát, előmelegített 170°-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.