Szabadidő

Best of Britain

Március a brit filmek hónapja a Zone Europa csatornán. Romantika, humor, krimi, Hugh Grant, Anthony Hopkins, Robert de Niro - biztos megtalálod a neked tetsző darabot.

Szoba kilátással (A Room with a View)
Bemutató: március 23-án vasárnap 20.00-tól
Színes, szinkronizált angol dráma, 1985, 117 perc

Rendező: James Ivory
Szereplők: Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Denholm Elliott, Julian Sands, Simon Callow, Patrick Godfrey, Judi Dench, Joan Henley, Amanda Walker, Daniel Day-Lewis,

1984-ben James Ivory brit rendező egy jótékonysági bálon találkozott a mindössze 17 éves Helena Bonham Carterrel. A rendező elhívta őt egy szereplőválogatásra, ahol a lány lenyűgözte az egész stábot, és ennek eredményeképpen megkapta Lucy Honeychurch szerepét a Szoba kilátással című romantikus filmben. A zongoraszóval és kimért angol udvariassággal teli műben az arisztokrata Lucy és a karizmatikus – ám kevéssé vagyonos – George egymásba szeretnek, a lányt azonban családja a gazdag Cecilnek szánja feleségül. A film olyan hűen ábrázolja a századelő angol miliőjét, hogy a szakma elismerése jeléül három Oscar-díjjal, öt Oscar-jelöléssel, egy Golden Globe-díjjal és két Golden Globe-jelöléssel jutalmazta.

A misszió (The Mission)
Bemutató: március 24-én hétfőn 20.00-tól
Színes, szinkronizált angol dráma, 1986, 126 perc

Rendező: Roland Joffé
Szereplők: Robert de Niro, Jeremy Irons, Ray McAnally, Aidan Quinn, Cherie Lunghi, Ronald Pickup, Chuck Low, Liam Neeson, Bercelio Moya, Sigifredo Ismare, Asuncion Ontiveros,

Ma már a mozitörténet legendája, többek között Robert De Niro felejthetetlen alakításának és Ennio Morricone zseniális zenéjének köszönhetően. 1750-ben járunk Dél-Amerikában, ahol a Guarani indiánok élnek. Az ideérkező Gabriel jezsuita szerzetes lassan elnyeri a helyiek bizalmát, akik közül egyre többen megtérnek. A missziót azonban a portugálok fenyegetik, akik a terület fölött át akarják venni a hatalmat. A film a Cannes-i Arany Pálma mellett hét Oscar jelölést, a Brit Filmakadémia tizenegy jelölését és három díját kapta meg.


Otthon, édes otthon

Családi élet (Family Life)
Bemutató: március 28-án pénteken 20:00-tól
Színes, szinkronizált angol dráma, 1971, 108 perc

Rendező: Ken Loach
Szereplők: Sandy Ratcliff, Bill Dean, Grace Cave, Malcolm Tierney, Hilary Martin, Michael Riddall, Alan MacNaughton, Johnny Gee, Bernard Atha, Edwin Brown, Freddie Clemson,

A tizenkilenc éves Janice London elővárosában él. Amikor a lány terhes lesz, a szülők a környék negatív megítéléstől rettegve abortuszra kényszerítik. A lány mély depresszióba esik, mire pszichiátriai intézetbe küldik kezelésre. Több elektrosokk-terápia után és az erős gyógyszerek hatására a lányon a skizofrénia tünetei jelennek meg.

Újra együtt (Back Home)
Bemutató: március 7-én pénteken 20:00-tól
Színes, szinkronizált angol filmdráma, 2001, 98 perc

Rendező: Simon Massey
Szereplők: Sarah Lancashire, Stephanie Cole, Jessica Fox, Kate David, Skye King, Kaye Wragg, Jack Pierce, Martin Ball, Rosemary Leach, Jenny Higham, Joan Blackham,

A film a gyermekkönyveiről ismert Michelle Magorian regénye alapján készült. A második világháború elején a Dickinson családnak komoly döntéseket kell hoznia: Roger, a családfő, a frontra indul katonai szolgálatot teljesíteni, felesége, Peggy önkéntesként kezd el dolgozni. Lányukat öt évre az Egyesült Államokba küldik a háború szörnyűségei elől. Amikor ismét beköszönt a béke, családtagok ismét együtt lehetnek, de senki sem a régi már, a háború mindenkit megváltoztatott.

Hadszíntér (War Zone)
Március 3-án hétfőn 22:20-tól
Színes, szinkronizált olasz- angol filmdráma, 1999, 98 perc

Rendező: Tim Roth
Szereplők: Ray Winstone, Lara Belmont, Freddie Cunliffe, Tilda Swinton, Colin Farrell, Aisling O’Sullivan, Kate Ashfield, Megan Thorp, Kim Wall, Annabelle Apsion.

Tim Roth a 80-as években lett ismert színész, olyan sikeres filmekben játszott, mint a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény, a Rob Roy, és A majmok bolygója, 1999-ben pedig egy lélektani film, a Hadszíntér rendezőjeként öregbítette hírnevét. A cím nem egy háborús övezetre utal, hanem a főszereplő fiú, Tom otthonára. Az harmonikus családi kép – a feleségét gyengéden szerető apa, az újszülött kisbabával járó örömök – mögött tragédia érlelődik. Tom rájön, hogy az apja vérfertőző kapcsolatot folytat a tizenéves nővérével, Jess-szel – a felfedezéssel kezdetét veszi a drámai eseménynek sora.

Angol humor

Egy nap alatt (In A Day)
Bemutató: március 14-én pénteken 20:00-tól
Színes, szinkronizált angol romantikus vígjáték, 2006, 81 perc

Rendező: Evan Richards
Szereplők: Lorraine Pilkington, Finlay Robertson, Jake Broder, Jake Canuso, Nolan Hemmings, Rose Keegan, Stuart Mansell.

A Londonban élő amerikai rendező filmje egy egyszerű szerelmi történetet mutat be, amelynek hátterében egy titok húzódik meg. Ashley tehetséges jazz zongorista, ennek ellenére egy szendvicsbárban kénytelen dolgozni. Egyik reggel, a londoni buszmegállóban konfliktusba keveredik az egyik várakozó utassal. A jóképű, lovagias Michael a segítségére siet, majd meghívja a lányt egy kávéra. Így kezdődik életük egyik legizgalmasabb napja, amely hatással lesz további életükre.

Téged egyedül (Only You)
Március 1-én szombaton 16:40-től
Színes, szinkronizált angol romantikus komédia, 1992, 85 perc.

Rendező: Betty Thomas
Szereplők: Andrew McCarthy, Kelly Preston, Helen Hunt, Tom McFadden, Mark Lynn, Joel Murray, Daniel Roebuck, Liz Sheridan, Monty Ash, Marsha Dietlein,

Clifford Godfrey-t, babaház tervezőt nagy csapás éri: egy nappal egzotikus álomutazásuk előtt a barátnője faképnél hagyja őt. A férfi úgy dönt, alkoholba fojtja bánatát. A bárban megismerkedik a gyönyörű Amandával, és pár pohár ital után felajánlja a lánynak, hogy utazzon el vele Hawaii-ra. Amanda elkezd játszani a férfi érzelmeivel, és a vakáció kezd rémálommá válni Clifford számára.

A lökött angol: Hugh Grant

Napok romjai (The Remains of the Day)

Március 3-án hétfőn 20:00-tól
Színes, szinkronizált amerikai-angol dráma, 1993, 119 perc.

Rendező: James Ivory
Szereplők: Anthony Hopkins, Emma Thompson, Hugh Grant, Christopher Reeve, James Fox, John Haycraft, Caroline Hunt

Az 1950-es évek végén egy amerikai milliomos megvásárolja a Darlington Hall birtokot, komornyikját pedig rövid szabadságra küldi. Stevens életét eddig a szolgálat tökélyre fejlesztése töltötte ki, most elhatározza, hogy felkeresi Miss Kentont, akivel húsz évvel ezelőtt együtt dolgozott, ám akkor nem viszonozta a nő gyengéd érzéseit. A film a brit színészek legjobbjait vonultatja fel, az amerikai urat Christopher Reeve, a pedáns szolgát Anthony Hopkins, a szerény házvezetőnőt Emma Thompson alakítja, míg Hugh Grant egy tipikus angol úr szerepét kapta.

Várva várt nagy kaland (An Awfully Big Adventure)
Március 6-án csütörtökön 18:00
Színes, szinkronizált angol filmdráma, 1995, 112 perc.

Rendező: Mike Newell
Szereplők: Alan Rickman, Hugh Grant, Georgina Cates, Alun Armstrong, Peter Firth, Prunella Scales, Rita Tushingham, Alan Cox

A rendezők éveken keresztül a nyársot nyelt angol úriember szerepét osztották Hugh-ra, Mike Newell azonban a Négy esküvő egy temetésben a „lökött brit” megformálására kérte fel. Ez a film – és benne Hugh – olyan sikert aratott, hogy Newell a következő filmjében is nekiadta a férfi-főszerepet. A Várva várt nagy kaland egy liverpooli színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőket. A tizenéves Stella itt próbálja elsajátítani a színészmesterség alapjait – amikor azonban egy jóképű férfi érkezik a társulathoz, figyelme a szakmai kérdésektől a szerelmi problémák felé fordul.

Brit bűnügyek

Gyilkosság az Orient Expresszen (Murder On The Orient Express)
Március 2-án vasárnap 15:40-től
Színes, szinkronizált angol bűnügyi film, 1974, 128 perc

Rendező: Sidney Lumet
Szereplők: Lauren Bacall, Albert Finney, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset, Sean Connery, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Jean-Pierre Cassel,

A „Gyilkosság az Orient Expresszen” Agatha Christie egyik leghíresebb krimije. A legendás vonaton meggyilkolnak egy amerikai milliomost. Az indíték ismeretlen, a tettes az utasok között rejtőzik. Akcióba lép a szerelvényen tartózkodó zseniális belga mesterdetektív, Hercules Poirot.

Úri passziók (White Mischief)
Március 11-én kedden 21:40-től
Színes, szinkronizált angol krimi, 1987, 107 perc

Rendező: Michael Radford
Szereplők: Greta Scacchi, Charles Dance, Joss Ackland, Sarah Miles, Geraldine Chaplin, Catherine Neilson, Hugh Grant, Alan Dobie, Gregor Fisher, Jacqueline Pearce.

1940-et írunk, Kenyában, egy brit arisztokrata kolónián járunk. A világháború első jelei ellenére az itt lakók gondtalanul élnek, bálokon mulatják idejüket, románcokat és intrikákat szőnek. Az idill azonban váratlanul felborul, amikor Errol grófját holtan találják a kocsijában.

Irodalom a képernyőn

Szép remények (Great Expectations)
Március 24-én hétfőn 17:50-től
Színes, szinkronizált brit-amerikai dráma, 1974, 124 perc.

Rendező: Joseph Hardy
Szereplők: Michael York, Sarah Miles, James Mason, Margaret Leighton, Robert Morley, Anthony Quayle, Joss Ackland, Rachel Roberts, Andrew Ray

Charles Dickens regényének filmváltozatában, a fiatal, árva Pip a tengerparton találkozik egy szökött rabbal, és önzetlenül segít neki. Nem sokkal ezután a fiú az excentrikus özvegy, Miss Havisham házába kerül. A nő örökbefogadott lánya, Estella hidegen és kegyetlenül bánik Pippel. A fiú Londonba megy, hogy szerencsét próbáljon – nem sejti, hogy régi ismerőssel fog találkozni.

1984 (Nineteen Eighty-Four)
Március 27-én csütörtökön 18:00-tól
Színes, szinkronizált brit futurisztikus dráma, 1984, 106 perc

Rendező: Michael Radford
Szereplők: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton, Cyril Cusack, Gregor Fisher, James Walker, Andrew Wilde, David Trevena, David Cann, Anthony Benson,

A George Orwell sötét utópiája alapján készült a film. A jövőben járunk, a totalitárius Óceániát a mindent látó Nagy Testvér kormányozza, fővárosa pedig Londonban van. Az állam az egyéniség bárminemű megnyilvánulását szigorúan üldözi.

mozi.lap.hu
film.lap.hu
brit.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top