Szabadidő

Felrobbantaná a hajót a Született gyilkosok sztárja

A vadmacska visszatér Magyarországra. A leginkább a Született gyilkosokból ismert Juliette Lewis énekesnőként többször járt hazánkban, legközelebb június 4-én, az A38 Hajón lép fel, amelyet megpróbál felrobbantani.

Persze csak a felfokozott hangulattal, képletesen – Juliette többek között erről beszélt nekünk telefonon adott interjújában. Az énekesnőt szerencsére jó hangulatban kaptuk el – igazi vadmacskaként ugyanis, ha nincs jókedve, bármilyen újságírót elküld bárhová, főleg, ha a Született gyilkosokkal kapcsolatos kérdést tesz fel neki. Azokat már nagyon unja…

Ez alkalommal teljesen új csapattal érkezel hozzánk. Tavaly év végén jelent meg Terra Incognita című albumod, amelyen már nem a korábbi együtteseddel, a Licksszel zenélsz. Miért a váltás?

Felrobbantaná a hajót a Született gyilkosok sztárja– A Licks volt az a csapat, amellyel felnőttem, amellyel a zeneipari gyerekkoromat töltöttem. Velük tiszta rock and rollt játszottunk, most pedig többet akartam. Noha az új zenekar és a legutolsó lemez stílusa is magában hordozza még a Licks zenei elemeit, ez már mégis sokkal jobban én vagyok. A mostani mélyebb anyag lett, mint amiket korábban készítettünk, számos más oldalamról megismerhetnek az emberek. Felnőttem, érettebb lettem, ezt tükrözi az új anyag, persze úgy, hogy a zene rám jellemző vadsága is megmaradt. Tavaly kilépett a Licksből az utolsó olyan tag is, aki a kezdetek óta velem volt, ez is befolyásolta a döntésemet. Nem akartam megtartani a nevet, és teljesen új emberekkel a régi stílusban zenélni. Amúgy is, egy nőnek mindig változnia és fejlődnie kell, így tud érdekes maradni. Ez szerintem a zenében és a magánéletben is így van.

A színpadon vad vagy, soha nem tudhatja a közönség, hogy mire számítson tőled. A hétköznapokon is ilyen Juliette Lewis?

– Amit te vadságnak nevezel, az – azt hiszem – csak a kifejezésformám. A zenében tudom kifejezni magam. A színpadon természetfeletti erővel bíró szuperhősnek érzem magam. A privát életemben sokkal nyugodtabb vagyok… Ó, bár nem… Azért néha nagyon sok érzelmet élek meg, ami kiütközik. De ennek ellenére a hétköznapokon többnyire fegyelmezett vagyok, odafigyelek az egészségemre, igyekszem meditálni. Természetes dolgokból merítem az erőt, például ha színpadra megyek, sosem iszom sört…

Aha… Most higgyem el, hogy félénk, csendes lány vagy…

– Igen. Ez vagyok én. Az utcán eltűnök, szeretek láthatatlan lenni. Na jó, ez sem igaz… Csak néha.

Na igen, most sem hazudtolod meg magad… Hol nagyon komolyra váltasz, hol viccelődsz az interjú folyamán. Kiismerhetetlen vagy. Ez a színésznői éned?

– Nem, ez vagyok én. Amikor turnézom, akkor csak a zenész létezik, a színésznő otthon marad.

Minek tartod magad inkább? Énekes- vagy színésznőnek?

Felrobbantaná a hajót a Született gyilkosok sztárja– Változó. Mint ahogy az előbb is említettem, egy koncertkörút során csak a zene van. Olyankor énekesnő vagyok. De most volt öt hónap szünetem, ez alatt az idő alatt gyorsan leforgattam két filmet, amelyeket még idén be is mutatnak. (Az egyik a Due Date, amelyet Tod Phillipsszel, a Másnaposok rendezőjével forgatott. Ebben olyan partnerei voltak, mint Robert Downey Jr., Jamie Foxx és Alan Arkin. A hazai bemutató novemberben várható a szerk.) Imádom a mozit és a film világát. Szeretem azt, ahogy egy csapat létrehoz valamit. A színészet ennek ellenére magányosabb művészet számomra, mint a zenélés. A zene összeköt más kultúrákkal, a világ más és más részein élő emberekkel. A zenélés intenzív dolog, amely erőteljesen jelen van az életemben, míg a színészet másról szól. Az csendesebb, komplexebb művészet, amely a karakterek lelkének felfedezéséről szól.

Nyilván többen megkérdezték már, de mégis érdekel. Ha valaki egyszer azt mondaná neked: „Juliette, mától csak az egyiket csinálhatod. Vagy zenélsz, vagy színésznő leszel. Válassz!” Melyiket választanád?

– Ó, ne, ez a kérdés mindig fájdalommal tölt el. Utálom ezt az ötletet, a feltételezést. De biztos, hogy a zenét választanám. A zene minden – ott tudok játszani az érzésekkel. A színpadon viszont, ha úgy alakul, kicsit színésznő is lehetek, emellett pedig a szövegírásban is kiélhetem magam.

És ha új művészeti formát kellene választanod, mi lenne az?

– Színpadi előadóművész lennék. Egy napon egy élő koncertemet is szeretném majd ötvözni az élő, színpadi színház elemeivel. De ha az időutazást művészetnek vehetjük, időutazó is szívesen lennék.

Melyik korba utaznál?

Felrobbantaná a hajót a Született gyilkosok sztárja– 1969-be mennék vissza, vagy 1974-be. A zenében ezek az évek nagy jelentőséggel bírtak, és szeretném Tina Turner egyik akkori koncertjét is élőben megnézni.

Ha már koncert, beszéljünk egy kicsit a tiédről. Eddig mindig fesztiválkoncerten voltál nálunk, most az A38 Hajón klubkoncertet adsz majd. Melyiket szereted jobban?

– A klubkoncertet. Az sokkal intimebb, mint egy fesztiválfellépés. Kis helyen sokkal nagyobb energiát lehet kifejteni; a célom az, hogy felrobbantsam a helyiséget.

Most is várhatjuk, hogy a közönség sorai közé veted magad?

– Nem tudom megmondani. Ezt soha nem tervezem el. Egyébként Budapesten volt az első alkalom, hogy az óriási tömegben levetettem magam a színpadról. Ezt soha nem fogom elfelejteni. Húszezer ember volt ott a fesztiválon, én pedig közéjük ugrottam, ami mindig érdekes és kellemes emlék marad számomra. Hihetetlen, hogy az emberek mennyire vigyáztak rám, egyáltalán nem volt veszélyes a dolog.

 

Juliette Lewis (USA) & Irie Maffia Rock Trio

Időpont:
2010. június 4., 21.00
Helyszín: A38 Hajó
Jegyárak: 5500 Ft (elővételben 4500–5000 Ft)
Bővebben: www.a38.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top