Sztárok

Rockernek születtek

Apámnak voltak rémálmai. Az egyik, hogy hosszú hajú, bõrgatyás rockerek közé keveredem. A <b>Tankcsapda</b/> két tagjával, Lukáccsal és Fejessel, reggeli közben szembesítettük a rockerekkel szembeni elõítéleteket a valósággal.

Elegáns pesti cukrászda. A megbeszélt időpont előtt néhány perccel csöng telefonom: késnek néhány percet, de jönnek. Elképedek, mert azért ilyen korrektséget ritkán tapasztalok. Elképedésem folytatódik, amikor rendelünk. Fejes koffeinmentes kávét kér, Lukács pedig frissen facsart narancslevet és sajtos croissant-t.

– Egy illúzióval kevesebb: Magyarország elsőszámú rockbandája esős hétköznapokon nem sört reggelizik…

Fejes: Rossz társadalmi beidegződés, hogy aki rockzenét játszik, éjjel-nappal iszik. Mondjuk turnén előfordul, hogy reggel iszunk.

Lukács: Jó-jó, egy gyógysört szoktunk inni, de intelligens és felelősségteljes ember nem iszik délelőtt alkoholt, hacsak a gyereke nem éppen akkor született meg. Tudatosabb zenekar vagyunk ennél, másrészt pedig magunknak csinálunk mindent, és ez rengeteg olyan feladatot jelent a zenélésen kívül, hogy nem fér bele az állandó bulizás.

– Mikor szoktatok próbálni?

Fejes: Reggel. Tudom, hogy az emberek úgy képzelik a rockzenekarok próbáját, hogy este hatkor beállítanak egy láda sörrel, majd 11-ig nyomják. Mi reggel próbálunk, amikor még friss az agy és mi is frissek vagyunk.

– Nyaralni mikor voltatok utoljára?

Lukács: Évek óta nem voltunk már a klasszikus, tengerparton fekvős értelemben nyaralni. Viszont tavaly év elején, amikor a zenekar a 15 éves jubileumi sorozatát végigjátszotta, három-négy hónapot pihenéssel töltöttük, és életünkben először elmentünk hárman kirándulni. Nem feleség vagy barátnő, hanem együtt a zenekar. Los Angelesben voltunk egy hatalmas hangszerkiállításon és –vásárban, amelyet minden év januárjában rendeznek meg. Félig-meddig szakmai út is volt, de nem voltunk hivatalosan bejelentett rockzenekar, aki megérkezik erre az eseményre.

 

– 17 év rengeteg idő, lassan több generáció nő fel a zenétekkel.

Fejes: Bár a rockzene mindig a fiataloké, a törzsközönség mindig a 16-21 éves korosztály, de érdekes tendencia, hogy néha régi tankcsapdás szülők hozzák el a gyerekeket koncertre, illetve a mai gyerekek citálják el a szüleiket. De mi ennek örülünk. Nekem jó érzés, hogy például a legutóbbi koncerten lenéztem balra és egy szőke fiatal lány mellett egy negyvenéves ember bulizott és mindketten ugyanúgy élvezték a zenét.

Névjegy
Tagok:
Lukács László
Születési idő: 1968. február 19.
Csillagjegye: Vízöntő
Molnár Levente „Cseresznye”
Születési idő: 1972. július 30.
Csillagjegye: Oroszlán
Fejes Tamás
Születési idő: 1973. március 15.
Csillagjegye: Halak
A Tankcsapda honlapja »
Minden, ami Tankcsapda »
– Jogos, hogy a legtöbb szülő aggódva szemléli, ha a gyereke rockzenét hallgat?

Lukács: A Tankcsapda egy rock and roll zenekar, ami azért van, hogy az embereket lemezeken, videoklipeken, rádión és tévén keresztül, valamint koncerteken elszórakoztassa. Én azt gondolom, ha valaki el akar jutni a Tankcsapdához, el fog hozzá érni a zene, el fog hozzá érni a szöveg, és ez független attól, hogy valakit ettől tiltanak, vagy támogatnak benne.

Fejes: A szülőknek az a dolguk, hogy aggódjanak. Nincs azzal semmi probléma, ha ezt egy egészséges kereten belül teszik. Általános és természetes reflex a szülő részéről, hogy mindentől próbálja óvni a gyermekét. Vannak olyan korszakok, amelyeken át kell esni egy gyereknek, és jobb, ha fiatalon teszi, mint harmincévesen, amikor sokkal nagyobb károkat tud okozni. Amikor fiatal, lázadjon, rúgjon be a diákszigeten, hányja össze magát, fesse pirosra a haját, ezt mind meg kell tapasztalni. Viszont a „jaj, fiam, milyen zenét hallgatsz” felületes aggódás nem vezet sehova, inkább nézzen utána, hogy a kölyök milyen zenekarok szövegeit hallgatja és ordibálja. A Tankcsapda dalszövegek sokszor több értéket hordoznak magukban, mint a szülő gondolná.

– Az ember változik, közben arról ír, ami éppen foglalkoztatja. Ha szerelmes, akkor arról, ha elhagyták, akkor arról. Melyek azok a dalok, amelyek ugyanolyan húsbavágóak, mint akkor, amikor megírtad?

Lemezek:
• 1989 – Baj van!!
• 1994 – A legjobb méreg
• 1994 – Jönnek a férgek
• 1994 – Punk & Roll
• 1995 – Ember tervez
• 1996 – …’Cause For Sale
• 1996 – Eleven
• 1997 – Connector : 567 :
• 1999 – Ha zajt akartok!
• 2001 – Agyarország
• 2003 – Élni vagy égni
• 2006 – Mindenki vár valamit
Lukács: Minden Tankcsapda számot, ami megjelent, bármikor el merünk vagy el tudunk játszani. Nincs olyan szám, amit nem játszunk, mert ma már milyen ciki lenne. Az ember valóban változik, én is változom, és aki azt mondja, hogy nem változik, az vagy hazudik, vagy becsapja saját magát. Természetes dolog a változás, jobb esetben még előre is mutat. Bízom benne, hogy a mi esetünkben, személyesen és a zenekar esetében is így van. De ettől függetlenül minden egyes dalt azért tudunk bármikor őszintén eljátszani, és azért tudom ugyanúgy átérezni, mint 10 vagy 15 éve születésekor, mert azok a szövegek az akkori életemnek kis túlzással fényképei. Szövegfényképei. Ha valaki negyvenévesen egy intim pillanatában el tud pityeregni a 17 éves gimnazista szerelmének emlékén, akkor az miért lenne ciki? A közönség érzi az őszinteséget és értékeli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top