Sztárok

Hanna imád fõzni!

<b>Stahl Judit</b/> a fõzés és a mûsorkészítés mellett az egyik legsikeresebb hazai író is, szakácskönyvei rendre az eladási listák élén állnak, és saját kiadója számos világhírû író mûvét jelenteti meg. Ennyi munka mellett vajon hogyan tud fõállású anya is lenni?





– Néhány hete jelent meg a legújabb könyved. Mondanál róla néhány mondatot? Kiknek ajánlanád? Mennyi ideig dolgoztál rajta?

– A Végre otthon! a negyedik szakácskönyvem, egy év kihagyással jelent meg a harmadik, a Büntetlen örömök után. Ez alatt az idő alatt megszületett a kislányom, Hanna, és az életem alaposan megváltozott. Fontosabb lett az otthon és a családom, háttérbe szorult a munka, sokkal türelmesebb, otthonülősebb lettem. Ebben a könyvben olyan ételek receptjei vannak, amelyekre jó hazajönni. Az alcíme az, hogy Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek – azaz olyan receptek, amelyeket szívesen készítek másoknak, és amiket szívesen eszem én is, ha elkészítik nekem.


– Mennyiben más, ha kamerák nélkül főzöl? Szoktál-e közösen főzni barátokkal? Hanna tüsténkedik már körülötted a konyhában?

– Az, ahogyan otthon főzök, nem sokban különbözik attól, ahogyan a Stahl konyhájában teszem, hiszen én a műsorban is igazi, ehető ételeket készítek egy olyan konyhában, ami a sajátomhoz hasonlít, ráadásul három évig a saját lakásom konyhájában főztem. És igen: Hanna is imád főzni, karácsonykor például isteni mézes kiszúrókat csináltunk együtt, de palacsintasütésben is jók vagyunk.






– Hallgatsz zenét főzés közben?
 
– Zenét nem szoktam hallgatni, de énekelni annál inkább.







Névjegy
Név: Stahl Judit
Született: Budapest, 1968. 11. 26.
Iskolái: Apáczai Gimnázium
Színház- és Filmművészeti Egyetem
Szakmai karrier: a TV2 előtt szerkesztő az MTV2-n
TV2 – műsorvezető: Tények, Jó estét, Magyarország! Műsorvezető-szerkesztő: Páratlan, Stahl konyhája
Család: férj, egy gyerek (Hanna)
Kedvenc ital: valódi gyümölcspálinka, gyömbértea, víz, testesebb vörösborok
Kedvenc étel: bármi, ha jól van elkészítve
Kedvenc állat: szálkás szőrű tacskó
Kedvenc szín: fekete
Kedvenc autó: biztonságos
Kedvenc ország: Olaszország, Spanyolország, ill. Baszkföld
Kedvenc könyv: Proust és Agatha Christie regényei
Kedvenc film: Tűz van, babám!
Kedvenc színésznő: Eszenyi Enikő
Kedvenc zenei előadó: LGT, Presser





– 2007 mennyire lesz zsúfolt? Vannak már konkrét terveid?

– Naná, hogy vannak terveim, tulajdonképpen 2010-ig be vagyok táblázva… Szóval a könyvkiadóban tavasszal indul majd egy új sorozat – gyorsan, kb. fél óra alatt elkészíthető ételek receptjei tematikus felosztásban. A gyermeknevelési könyvek kiadását is folytatni szeretném, hiszen az első kötet, a Túlélőkalauz szülőknek nagyon sikeres, és persze a Stahl könyvtára gasztroregényei is folytatódnak. De hamarosan indul a forgatás is: a Stahl konyhája új adásainak felvétele, tele új receptekkel és rovatokkal. És van még néhány titkos tervem is.

– A forgatások és az írás mellett mennyi szabadidőd marad?

– Nagyon kevés, azt a keveset pedig igyekszem a kislányommal tölteni. Fantasztikus dolog figyelni, ahogy fejlődik. Na és persze próbálok minden héten sportolni is néhány órát. De mindig mondom: időből van a legkevesebb, és állhatna egy nap akár negyvennyolc órából is.


– Hanna mellett tudsz-e olvasni, színházba, moziba járni?

– Olvasni mindig este, elalvás előtt szoktam – ilyenkor tökéletes csend van a házban. Kultúrprogramokra pedig csakis hétvégén van időm, bár akkor is inkább cirkuszba vagy bábszínházba megyünk, hogy Hanna is jöhessen. Hát igen, egy jó kis színházi előadásra jó lenne beülni!


– Anyaként kellett-e változtatnod a főzési vagy a saját étkezési szokásaidon?

– Nem igazán kellett, hiszen alapvetően tudatosan étkeztem már korábban is. Hanna mellett persze rengeteget tanultam a gyerekek egészséges táplálásáról, és arról, hogy egy bizonyos alapanyagra miért van szüksége egy kicsinek. Talán a minőségre jobban ügyelek, arra, hogy még több zöldséget, gyümölcsöt meg teljes kiőrlésű dolgot együnk, meg arra is, hogy milyen húsból készítem aznap az ebédet.

– Az interneten még mindig szép számban töltögetik le a Micuko című műsorod részleteit. Nem gondoltál arra, hogy egy DVD-n is kiadd ezeket a felvételeket?

– Ne mondd, nem tudtam, hogy le lehet tölteni a műsor részleteit! Hol? Én is megnézem! DVD kiadására pedig még nem gondoltam, de arra igen – mivel nekem sincs meg az egyetlen felvétel sem –, hogy kérek belőlük egy példányt magamnak.







 Fotó: Tombor Zoltán










Stahl Judit és az Alexandra Könyvhálózat a gyermekek élelmezéséért



Amióta Stahl Judit édesanya, nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek táplálkozása is szívügye lett. És hogy ne csak finom receptjeivel segítse az apróságok étkezését, könyvkiadójának bevételéből ajánlott fel támogatást a Gyermekmentő Szolgálat Gyermekélelmezési Programjába.

A felajánláshoz csatlakozott Matyi Dezső, az Alexandra Könyvhálózat ügyvezető tulajdonosa is, így minden egyes Alexandra könyvesboltban eladott, Túlélőkalauz szülőknek című gyermeknevelési kézikönyvből 200 forint a gyermekek étkeztetési alapját gazdagítja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top