Sztárok

Tinisztárok az iskolapadban

Aki tizenévesen koncerteken énekel, tévésorozatokban, színházban játszik, gyorsan sztárrá válik, miközben a fiatal hírességek a munka elvégzése után diákként koptatják az iskolapadot. Hogy lehet egyeztetni a tanulást a fellépésekkel?

Mark







„Be kell vallanom, van, amikor nem könnyű a tanulásra időt szánnom, de rossznak sem mondhatom az év végi átlagomat” – mesél a nemsokára érettségiző Mark az iskolai eredményeiről.
A fiatal zenész német nyelvű gimnáziumba jár, ezért könnyítettek a magyar tantárgyak. Úgy véli, egyelőre nem befolyásolja a gimnáziumi tanulmányait a zenélés, a Ments meg, szerelem című lemezen is csak a hétvégéken dolgoztak a stúdióban. Az osztályfőnöke félt, hogy majd elszáll a sikertől, de Mark valóban igyekszik megmaradni ugyanannak a srácnak, aki korábban is volt. Egyre jobban megy számára a kommunikáció is magyarul, ez sok mindenben segítség számára, például így könnyebben tud kapcsolatokat teremteni, könnyebb kifejeznie önmagát.

Az S.O.S. szerelem című film főcímdalát éneklő Mark családi hagyományt követett azzal, hogy énekelni kezdett. Míg édesanyja, Terebessy Éva opera-énekesnő, a nagypapája kántortanító volt, és több családtagja is énekel, vagyis náluk mindig szól a zene, vagy valaki gyakorol énekelni. Édesanyja már kiskorától tanította énekelni Markot, aki két és fél éves korára több mint 60 magyar népdalt és német gyerekdalt tudott tisztán elénekelni.
Következtek a zeneiskolás évek, ahol az ének mellett négy évig zongorázni, majd fuvolázni tanult. Szabadidejét legszívesebben énekléssel, zenéléssel tölti, de ezenkívül imádja a jó filmeket, szereti a festészetet, ő maga is rajzol, fest, fotókat készít, sőt néha rövidfilmeket forgat barátaival.


Lola







A 19. születésnapját nemrég ünneplő Lola úgy emlékszik, hogy már 6-7 éves kora óta énekel. Az énektanulást az általános iskolában kezdte meg, öt évig szolfézsra járt és emellett zongorázni tanult. Az általános iskolában szavalóversenyeken is részt vett, és mivel a színészkedés is érdekelte, tagja lett egy színjátszó körnek.

A fellépések, lemezfelvételek és sajtóeseményeken való részvételek mellett nehéz megoldani a tanulást, Lola mégis komolyan tekint a jövője elé azzal a céllal, hogy felsőfokú diplomát szerez majd. „Tavaly halasztottam egy félévet, ami az én sulimban egynek számít. Most szeptembertől visszamegyek, és decemberre be is fejezem a 12. osztályt” – mondja Lola, akinek minden esélye megvan a sikeres vizsgák letételére, hiszen az eredményei elég jók: négyes tanuló a matematikajegyet leszámítva. A tinisztár a legjobban a humán tantárgyakat kedveli, főként az irodalmat és a nyelveket. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a középfokú angol nyelvvizsgát már magáénak tudhatja.
Egy sikeres felnőtt énekesnek is nehéz egyeztetnie a munkáját a magánéletével, nemhogy egy tininek, akinek még tanulnia is kell. Ennek a feladatnak a megoldása elég nehéz Lola számára is, ám úgy gondolja, mindhárom fontos. Egy héten három napot jár majd iskolába, hétvégén fellép, és a fennmaradó idő jut a családra, barátokra, kikapcsolódásra.

„Sokat gondolkodtam már azon, hogy mi lesz később. Nagyon szeretek énekelni, és bízom abban, hogy életem végéig ezt csinálhatom. De ez még nem kibúvó az iskolai kötelezettségek alól. Érdekel a színház és még nagyon sok minden. Még van időm dönteni, hogy merre induljak.”



Kardos Eszter








Eszter a tanulás mellett több modell- és reklámügynökségnek is dolgozott, amikor az egyik cég elküldte a Barátok közt szereplőválogatására. A fiatal lányt több forduló után jelölte ki a sorozat producere, Kalamár Tamás.
A Barátok köztben Claudia unokáját alakító Eszternek könnyen ment a beilleszkedés, hiszen több szereplőt régóta ismert, és már hat éve tagja a Musical Varázs Stúdiónak, ahol együtt tanult táncolni és énekelni Dósa Matyival és Csifó Dorinával, a sorozatbeli Tónival és Noémivel.

A tinilány hatéves kora óta játszik kisebb-nagyobb szerepeket, többek közt a Madáchban, az Operában és az operettszínházban. Színészi munkái mellett a tizenöt éves gimnazista négy éve szinkronizál is.
Eszternek minden bizonnyal nehéz lesz feldolgoznia a hirtelen jött népszerűséget, mostanában lépten-nyomon felismerik az utcán. A kollégák sorsán keresztül jól át tudja látni az ismertség előnyeit és hátrányait. A sajtóban többször nyilatkozta már, hogy meg kell hogy változzon és meg kell tanulnia helyesen kezelni a sztárságot.


Emma Watson






A 17 éves Emma Charlotte Duerre Watson Oxfordshire-ben, Angliában született, majd öt évig Franciaországban élt, mielőtt visszaköltözött volna a szigetországba. A fiatal lánynak könnyű volt azonosulnia Harry Potter barátjának, Hermione-nak az okos és jó tanuló szerepével, hiszen Emma igazán szeret tanulni.

2003-ig a Headington Schoolban tanult művészetet, történelmet és angolt. Emma színészi tehetsége már ekkor megmutatkozott: több iskolai színdarabban is főszerepet játszott, mint például az Alice Csodaországban és A boldog herceg. Hétévesen írói versenyt is nyert az iskolájában. Mivel az ő iskolájában is tartottak meghallgatást Hermione Granger szerepére a Bölcsek kövében, Emma nagy esélye a befutásra elérkezett.

Emma eleinte csak jó szórakozásnak tartotta a versenyt, de minél több meghallgatásra hívták, a dolog annál komolyabbá vált. Több ezer lánnyal kellett versenyeznie, akiknek mind nagyobb színészi gyakorlat állt a hátuk mögött, mint neki. Rengeteg meghallgatás után mégis őt hívták fel telefonon, hogy megkapta a szerepet. 

2006 szeptemberétől a Bedalesbe, egy jó hírű brit magán-középiskolába jár, ahol figyelembe veszik, hogy a forgatások sok időt és energiát elvonnak a tanulmányoktól. Emmának hobbija is a tanulás, hiszen angol anyanyelve mellett folyékonyan beszél olaszul, franciául és németül is.



Bill és Tom Kaulitz

Bill, a Tokio Hotel 18 éves énekese és ikertestvére, a gitáros Tom ezen a nyáron hátat fordított az iskolának, hogy magántanulóként folytassák tanulmányaikat. A Lipcsében született tinisztárok a bochumi webmagániskolába jelentkeztek át, így az együttes bárhol lép is fel, Bill és Tom az internet segítségével követni tudja a tananyagot. Az internetes iskola minden héten online küldi el – a külön az ikrek számára összeállított órarend alapján – a megrendelt feladatokat és olvasmányokat.

A kettes, azaz a magyar rendszer szerint 4,5 átlagú diákoknak nem okoz problémát a tanulási módszer váltása, mert nagyon nehéz volt egyeztetniük a gimnáziumukkal a kötelező óraszámok betartását. Mivel a webmagániskola tagjai között szinte csak celebritások, színészek, zenészek, politikusok és német arisztokraták vannak, a srácoknak jól alátámasztott kérelmet kellett benyújtaniuk. Az ikreknek a hivatalos procedúra során szükségük volt a lakhelyük szerinti, a hamburgi polgármesteri hivatal kivételes beleegyezésére is ahhoz, hogy az internetiskolában végezhessék el a középiskolát és a tankötelezettségüknek eleget tudjanak tenni.








th-gallery.de

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top