Sztárok

David Merlini a csúcson!

A babona, a misztika és a mágia tudományos szinten foglalkoztatja a világ legjobb szabadulómûvészét, David Merlinit. Magyarország leghíresebb illuzionistája nemrég kiérdemelte a bûvészek Oscar-díját.

Előfordulhat, hogy David Merlini az Egyesült Államokba teszi át székhelyét, mert ottani előadásai nagyon sikeresek. Emellett megkapta a World Magic díjat is, amelyet a bűvészek Oscarnak hívnak. Hosszú hallgatás után megint rivaldafénybe került David Merlini, de nem Magyarországon. A szabadulóművész, ahogy a harmadik fiú a mesékben, szerencsét ment próbálni. Ha nem is az Óperenciás-tengeren túlra, de az Egyesült Államokba.











Névjegy


Név: David Merlini
Született: 1978. 10. 31.
Csillagjegye: Skorpió
Családi állapota: alakulóban
Példaképe: Harry Houdini
Könyve: Szabadíts ki!
Terve: Harry Houdini-ösztöndíj létrehozása a fiatal illuzionisták segítésére                        


– Fontos számomra, hogy mi van már mögöttem. Több tízezer óra munka, több száz ember idegeskedése, aggódása, megfeszített munkája. Amikor valaki felidézi a trükkjeimet, nem jut eszébe, hogy például a betonos trükk gyakorlása idején két hétig feküdtem otthon szalmonellafertőzéssel, mert éppen a Lánchíd tövénél gyakoroltam minden reggel hétkor, és éppen ott a legszennyezettebb a Duna. Rengeteg ehhez hasonló kisebb-nagyobb emlék jut eszembe, ha az elmúlt évekre gondolok. A mutatványokkal bizonyítani szeretnék magamnak és Magyaroszágnak is.

A kudarc is ösztönző

Köztudott, hogy az amerikai közönség kedveli a show-kat, kiváltképp, ha abban izgalom, valamilyen kihívás is szerepel. Igazán jólesett, hogy az előadások nagyon népszerűek voltak. David az utóbbi hónapokat exkluzív fellépései mellett azzal töltötte, hogy tökéletesen felkészüljön egy újabb hajmeresztő produkcióra. Hollywoodban, a Magic Castle-ben gyürkőzött neki a feladatnak, hogy megdöntse a világrekordot: 8 perc 56 másodpercnél tovább még senkinek sem sikerült levegővétel nélkül a víz alatt maradnia. Ezt a csúcsot a német Tom Sietas produkálta.

David túl akarta szárnyalni, úgy tervezte, csaknem 9 percig marad a víz alatt levegő nélkül. Ám ekkor csupán 1 perc 12 másodpercig bírta ki a víz alatt, ahová láncokba tekerve és megbilincselve merült le. Az amerikai szervezők a show látványa érdekében – David tudta nélkül – a vizet egy zöld színezőanyaggal festették meg, amely teljesen kicsípte az illuzionista szemét, ezért kénytelen volt feladni. Ám kudarcát több újbóli próbálkozás követte, végül sikerült a világszám! Sőt, megdöntötte a víz alatti merülés világrekordját is, 10 percig bírta ki a víz alatt. És nem utolsósorban megkapta a bűvészek legjelentősebb elismerését is Hollywoodban.







– Nagyon örülök annak, hogy sikerült a rekordkísérletem. Rengeteget gyakoroltam. Ez jelentős lépés a pályafutásomban. Most értem haza Amerikából, de pihenésre nem volt időm. Napi öt órát aludtam csak, a többit gyakorlással töltöttem. A bűvészek Oscar-díját is megkaptam, ami szintén külön elismerés a számomra, és rettentően örülök neki. Most egy kis pihenés következik, és fontos tárgyalások, mert rengeteg ajánlatot kaptam az Államokban, és még nem tudom, hogy miként fogok majd dönteni. Most azt mondom, bármi megtörténhet a jövőmmel kapcsolatban.





From Hungary


Merlini sokáig Olaszországban élt. Hangzatos nevét nem a műfaj szokása szerint választotta magának, hanem olasz apja után kapta. Édesanyja énekesnő volt egykor Magyarországon, de később Itáliába költözött. Amikor zongoraórára szerette volna járatni a fiát, őt a billentyűk helyett a teremben található szekrények zárjai bűvölték el, s a tanárnő megtörten közölte a mamával, felesleges a gyereket zenére oktatni, adja inkább lakatosinasnak.

– Torinóban éltünk, ott van Európa legnagyobb bűvészklubja, amelynek tizenhárom évesen a tagja lehettem. Sosem vágytam arra, hogy kártyatrükkökkel szórakoztassam a közönséget, inkább Houdini példája lebegett a szemem előtt. Olasz mivoltom ellenére nagyon büszke vagyok a magyarságomra, ezért bárhol lépek majd fel a világon, a nevem mellett mindig ott lesz: from Hungary, azaz Magyarországról.

Mindennapos a halálközeli élmény

Érezve tehetségét, edzeni kezdte tehát a tüdejét: halak helyett használta az akváriumot, mégpedig edzésre. Ám mivel egyedül nem tudta magát összekötözni, a barátok segítettek neki, aztán baltával a kézben várták, hogy ha kell, hát szétverhessék az akváriumot. Később Magyarországra költözött, s járta a világot produkcióival. Láncokkal összekötözve vagy éppen kényszerzubbonyba zárva mutatta meg, hogy képes a legextrémebb körülményeken is uralkodni. Egyszer, amikor az Északi-tenger jeges vizéből szabadult, közel járt a halálhoz. A halálközeli élményekről elmondta, hogy megszokta már, de bízik a segítőiben, akik eddig mindig képesek voltak segíteni rajta az utolsó pillanatban.







David Merliniről itt olvashattok a fórumon:


David Merlini rekordja»
David Merlini»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top