Sztárok

D. Tóth Kriszta: Nagybetűs Nyaralás 2.

Csak a tenger, az ne lenne olyan vizes. Hullámzó. Meg sós. Na és tele mindenfélével... Szép, szép, főleg, ha az ember elutazás előtt a mama számítógépén nézegeti. De úgy istenigazából, a maga folyékony valójában sokkal inkább... hát, félelmetes.
Fotó: Lábady István
Fotó: Lábady István

Alig vártuk, hogy fölébredjen a falu. Fölfedezzük a környéket, halat eszünk ebédre, sziesztázunk. Utána pedig irány a tengerpart. Ez volt az első nap haditerve – amely hadibbra sikerült, mint azt előzőleg gondoltuk. A nagyjából hat utcából és három kicsiny üzletből álló Burgau föltérképezése és a tetemes mennyiségű friss hal elfogyasztása mindhármunk megelégedésére szolgált. Eddig nem volt probléma. A sziesztát is nagy gyakorlattal abszolváltuk. Aztán fölkerekedtünk. Törülközőkkel, karúszókkal, homokozójátékokkal és kirobbanó kollektív jókedvvel elindultunk A Partra. A falu domboldalra épült, lefelé sétálva a lélegzetünk is elállt a gyönyörűségtől. Alig vártuk, hogy belevessük magunkat abba a klasszikus strandélménybe, amit csakis egy homokos föveny adhat az emberfiának. Minél közelebb kerültünk a célterülethez, annál nagyobb emberfürtök haladtak el mellettünk az ellenkező irányba – fölfelé. Még csak fél öt, csak nem zárt be a szabadstrand? Vagy a büfé nincs nyitva, és megéheztek? Mindenki egyszerre? Esetleg viharjelzést adtak ki? Igaz, totális szélcsendet észleltünk, de ezeknél a déli népeknél soha nem lehet tudni. Netán most kezdődik a helyi Barátok közt a tévében, azért siet mindenki haza?

Aztán megláttuk. A tenger, az a gyönyörű, kék víz zölden tajtékzott. Zúgolódott, méteres hullámokat vetett, és teljes egészében elfoglalta a strandot. Kiöntötte napozóágyukról a turistákat, lesöpörte törülközőikről a helyi erőket. Anyák szedegették össze pánikszerűen a gyerekeiket, gyerekek kapkodták föl villámgyorsan a még megmaradt játékaikat. Remek katasztrófafilm-jelenetet lehetett volna belőle kerekíteni, ha nem lett volna minden áldozat jókedvű. Mert ott, ezen az elöntött, homokos tengerparton, mindenki nevetett. A helyzeten, a tenger haragján, az elázott strandon, csuromvíz önmagán. Csak Lolánkra nem ragadt át az a fene nagy jókedv. Görcsösen kapaszkodott a nyakamba, a derekam köré fonta a lábát és kiabált. „Menjünk innen, csúnya víz, megeszi a néniket!” Igazi rémület volt a szemében. Leültünk vele egy száraz szirtre, és magyarázni kezdünk holdról meg tengervízről, vonzásról és taszításról, arról, hogy ez így normális és így szép. A lányom azonban hajthatatlan volt: nekünk innen azonnal menekülnünk kell! Végül egy nagy adag vaníliafagyival bírtuk maradásra – de az is csak ideiglenes megoldásnak bizonyult.

Olvassátok el Lola korábbi történeteit blogunkban! »

 

Mindketten szerelmesek vagyunk a tengerbe, Alex és én. Az nem lehet, hogy a magzatunk ne örökölje ezt a szenvedélyt. Elhatároztuk, hogy módszeresen, lépésről lépésre föloldjuk Lolánkban az első nap tengerparti traumája okozta görcsöket. Kidolgoztuk a következő napok rendjét. Reggeli után föveny (délelőtt a víz nyugodt, apály van), a strandon ebéd, otthon kicsi alvás, délután úszómedence. Ez utóbbit imádta. Legszívesebben egész nap a medence lépcsőjén ült volna a gumidelfinjével meg a szomszéd apartmanban nyaraló huszonéves lánnyal, akit Lola nemes egyszerűséggel csak „Kirstyfriend”-nek (azaz: Kirstybarátnak) hívott. Mi azonban hajthatatlanok voltunk. Minden reggel példás lelkesedéssel pakoltuk magunkra a tengerparti tartózkodáshoz szükséges felszereléseket. Lola húzta kicsit a száját, aztán belenyugodott. Rájött, hogy ha kibírja a nap első felét, akkor hagyjuk, hadd üldögéljen a delfinnel a medencében egész délután. Fáradhatatlanul építettem a homokvárakat, Alex gyűjtötte a kagylókat, és közben mondogattuk, micsoda szerencsés emberek vagyunk mi, hogy ilyen gyönyörű tengerparti strandon tölthetjük a vakációt. Semmi reakció. Lola duzzogó arccal ült a homokban, szigorúan háttal a tengernek. És így ment ez egész héten. Aztán egyszer csak, a hetedik napon, épp, amikor úszni indultam, fölállt. „Én is jövök, mama” – úgy mondta, mintha egész héten mindennap csak a tengerben úszott volna. Szólni nem mertünk hozzá, csak kinyújtottam a kezem. Megfogta, elindultunk. Ahogy közeledtünk a tenger felé, Lola úgy veszített a lendületéből. A sekély víz peremén aztán megállt. „Csak a lábamat, mama. A lábam akar úszni. Lola nem.” És Lola lába úszott. Vagyis inkább pancsolt. De mindegy is, az a lényeg, hogy megtört a jég. Lola finom bőre és a sós tenger kölcsönhatásba léptek. Boldogan utaztunk haza, mert tudtuk, hogy a sarjunkban is elindult valami. Valami abból a nagy-nagy szerelemből…

Ajánló:
Gyerek.lap.hu »
Nevelés.lap.hu »
Gyermekkultúra.lap.hu »

További kiemelt témáink a Nők Lapja szeptember 10-én megjelenő, 37. számából:

Gombos Edina
Otthonában látogatta meg a kisbabáját október végére váró műsorvezetőt Koronczay Lilla. Azon tanakodtak, vajon a „hófehér” Edinára vagy a kubai nagymamára fog jobban hasonlítani a kislány…

Hugh Laurie
Másnak bezzeg nem néznénk el, hogy ennyire undok. De Doktor House annyira nagyképű és mufurc, hogy már-már ellenállhatatlan.

Munkaebéd
Ha elkészítjük a Tamás által ajánlott munkahelyi ebédeket, titokban kell megennünk, különben felfalják a kollégák.

Magunkba néztünk
Egyre többen vágnak neki hosszú zarándokutaknak, vonulnak vissza, hogy átgondolják az életüket.

Divat
Az alapszín a trendi szürke, az összhatás mégis lenyűgöző. Az eredményt a színes kiegészítőkkel értük el.

A heti szerkesztő, Papp Diána ajánlásával:
A nagy bejelentés

Sokszor annyira nehéz elmondanunk valamit, de mégis el kell. Meg kell mondani a szülőknek, hogy költözünk, itt az ideje kipróbálni a felnőttéletet. Előbb-utóbb el kell mondani a gyereknek, hogyan is „készül” a kis testvére. Vagy azt, hogy meghalt a nagypapa. Az első bejelentenivalóm jut eszembe. Az óvodai fogászaton az orvos barna festékkel kente be a hüvelykujjamat. Tette ezt állítólag azért, hogy leszokjak a szopogatásáról. Annyira szégyelltem magam, hogy már fél órája gyalogoltunk hazafelé Anyukámmal (én zsebre dugott kézzel), amikor meg mertem mutatni és mondani. Szerencsére nem rám haragudott… Jó hírek, rossz hírek, nagy bejelentések várnak rátok a jövő héten.

Továbbá: Szépség, Konyha, Egészség, Horoszkóp, Társkereső és még sok minden más!

Ne felejtsétek: Nőnek lenni jó!

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Gombos Edina: Kíváncsiak vagyunk, milyen színű lesz a kisbabánk »
Egy kis hazai »
Hugh Laurie: undok, akárcsak Doktor House »
Hol is tart most az őssejtkutatás? »
Lúgosítsunk! »
Nem mindig könnyű a nagy bejelentés »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top