Sztárok

Elhunyt Gyurkovics Tibor költő és író

Hetvenhét éves korában, vasárnap hajnalban elhunyt Gyurkovics Tibor József Attila- és Kossuth-díjas költő és író.

Az írót néhány hete kórházban kezelték, ott érte a halál – közölte Gyurkovics Györgyi, az író özvegye. Elmondta azt is, hogy a temetést a család szűk körben tervezi, de Gyurkovics Tibor tisztelőinek lehetőséget kívánnak adni, hogy leróhassák kegyeletüket. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Gyurkovics Tibort saját halottjának tekinti.

Gyurkovics Tibor számos rangos irodalmi díj kitüntetettje. Egyebek mellett 1982-ben József Attila-díjat kapott, 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1997-ben elnyerte a Magyar Örökség Díjat, 2001-ben a Magyar Művészetért Díjat.

Gyurkovics Tibor 1931. december 18-án született Budapesten. 1988–1992 között a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, 1989–1991 között az Új Idő szerkesztőbizottsági tagja volt. 1991–1995 között a Magyar Írókamara társelnöke, 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt. A Budavári Önkormányzat díszpolgári címet adományozott az írónak. Elnöke volt az alternatív Kossuth-díjat létrehozó Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának.

(Forrás: MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top