Sztárok

Jerry Lee Lewis, a rock and roll 75 éves ördöge Budapesten

A botrányos életű legenda július 20-án koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában.

Jerry Lee Lewis 56 évvel első lemeze megjelenése után idén áprilisban újabb albummal jelentkezik, amelyen Neil Young, Kid Rock és Kris Kristofferson is közreműködött.

Jerry Lee Lewis 1957-ben robbant be két olyan óriási slágerrel, mint a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On és a Great Balls of Fire. Előadásmódja meglehetősen energikus volt: a színpadon állva püfölte a billentyűket, messzire rúgta a zongoraszéket, és felgyújtotta a zongorát.

Bár sokan a színpadi viselkedését is botrányosnak tartották, az igazi felháborodást 1958-ban kötött házassága okozta, kiderült ugyanis, hogy felesége egy tizenhárom éves lány, aki ráadásul még az unokatestvére is. Ezután is előszeretettel nősült és vált el; negyedik felesége tisztázatlan körülmények között a medencéjükbe fulladt, az ötödik drogtúladagolásban hunyt el. Két fiát is elvesztette, akik szintén furcsa balesetekben haltak meg. A sok tragédia és egy majdnem halálos kimenetelű gyomorfekély után a Killernek (Gyilkosnak) is aposztrofált Lewis többször drogfüggőséggel küzdött. Az újabb botrány 1976-ban történt, amikor a születésnapján egy pisztollyal játszott: az üresnek hitt fegyver elsült, és a lövedék mellen találta basszusgitárosát, Butch Owenst, aki a csodával határos módon megmenekült.
Jerry Lee Lewis a nyolcvanas években kezdte visszanyerni régi népszerűségét, amikor beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába (The Rock and Roll Hall of Fame).

Jerry Lee Lewis, a rock and roll 75 éves ördöge Budapesten

Néhány kényszerszünettől eltekintve sohasem hagyta abba a turnézást. Tizenkét évvel ezelőtt már fellépett Magyarországon: a Kisstadionban Chuck Berry és Little Richard társaságában adott emlékezetes koncertet, idén pedig július 20-án lép fel Budapesten.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top