Sztárok

A legdurvább sztárkarambolok

Stohl András súlyos autóbalesete sajnos nem egyedi jelenség a sztárvilágban. Az elmúlt esztendőkben hírességek sora okozott vagy szenvedett közúti balesetet, és bizony többen közülük nem voltak olyan "szerencsések" mint Buci, hisz nem szálltak ki élve az autójukból.
Jeams Dean és a végzetes napon vezetett Porsche (1955)
Jeams Dean a szeretett Porsche
autóban (1955)

Fiatal, tehetséges és híres emberek sorának lett fémkoporsója az autója az elmúlt esztendőkben. Sztárok, akik az egyik pillanatban még a csúcson voltak, és a másikban, egy rossz mozdulat, egy csúszós út vagy egy apró figyelmetlenség miatt minden álom szertefoszlott. Örökre. Értelmetlenül és megmásíthatatlanul.

Stohl András szerencsés volt, hogy élve szállt ki hétvégi balesete után az autóból és azért is, hogy annak a két autónak az utasai is életben vannak, akikkel ütközött. 
Vegyük például James Deant. A szívtipró ifjú és Stohl között tulajdonképpen sok hasonlóságot lehet találni: Dean éppúgy nem tűrhette a társadalom béklyóit, mint Stohl, ő is lázadó volt, megzabolázhatatlan és öntörvényű. Éppen ez lett a veszte. A színész az örök ifjúság ígéretével száguldott a mennyországba 1955-ben. A Giant forgatására igyekezett Porsche 550 Spyderjével, amikor a kaliforniai 41 és 46-os út kereszteződésénél összeütközött egy Forddal. Túl gyorsan hajtott és már nem tudott megállni, amikor a Ford elévágott. Huszonnégy évesen, karrierje csúcsán szörnyethalt. A sors fintora, hogy a halálos balesete előtt két órával megbüntették gyorshajtásért…
A vesztébe rohant a néhai Diana hercegnő is, csak ő egészen másképpen, mint James Dean. A walesi hercegné imádta a rivaldafényt, a fotósokat, hosszú esztendőkön keresztül lenyűgözően manipulálta a sajtót. Életrajzírója szerint, ha Diana ki akart tolni Erzsébet királynéval, az uralkodónak fontos rendezvénnyel egy időben felvett egy szexis ruhát, és elment egy másik partira, hogy a fotósok csak vele foglalkozzanak és szó se essék a másik gáláról. Akkor még nem gondolhatta, hogy a sokáig könnyen befolyásolható média okozza majd a halálát. A hercegnő a fotósok elől menekült szeretőjével, Dodi al Fayeddel Párizsban 1997 augusztus 31-én, amikor az Alma alagútban a túl gyorsan száguldó Mercedes máig is tisztázatlan okokból neki ütközött a falnak és felborult. Dodi azonnal, Diana a kórházba szállítást követően halt meg. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. A hercegnő halálának okait sokan a mai napig vitatják. 
A teljesen felismerhetetlenségig tört autó a párizsi Alma alagútban
A teljesen felismerhetetlenségig tört autó a párizsi Alma-alagútban (1997)

Ahogyan vitatják annak a balesetnek a körülményeit, amelyben Grace Kelly hollywoodi sztár, monacói hercegnő meghalt. 1982 szeptember 13-án, 52 éves korában Grace hercegnő autóbalesetet szenvedett Monacóban. A baleset után már soha nem nyerte vissza az eszméletét, gyönyörű arca pedig súlyosan összezúzódott, és másnap belehalt sérüléseibe. Lánya, a vele utazó Stephanie hercegnő könnyebb sérüléseket szenvedett. A legenda szerint az autót nem Grace, hanem a lánya vezette és felelőtlenül, túl gyorsan vezetett.
Grace Kelly 1954-ben
Grace Kelly 1954-ben

Napjaink legdurvább karambolja kétségkívül a híres pankrátor, Hulk Hogan fiának a nevéhez fűződik. Hogan fia, Nick Bollea 2008 augusztusában szenvedett balesetet, amikor elveszítette az uralmat autója felett, és a Toyota Supra totálkárosra tört. Állítólag illegális gyorsulási versenyen vett részt, bár ezt később cáfolták. Barátja utazott mellette, akinek a baleset következtében kiszakadt egy darab a fejéből és az agyából, a fiú egész életében már csak vegetálni fog. A srácról több alkalommal sokkoló felvételeket közöltek a hírügynökségek.A bíróság végül nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a 17 éves Nicket 5 éves próbaidővel, és emellett három évre bevonták jogosítványát, valamint 500 óra közmunkát szabtak ki rá.
Nick Bollea Hulk Hogan fia totálkárosra törte az autót.
Nick Bollea, Hulk Hogan fia totálkárosra
törte autóját. 
Barátja súlyos agykárosodást szenvdett. Egész életében vegetálni fog.
Barátja súlyos agykárosodást szenve-
dett. Egész életében vegetálni fog.

 

A külföldi példák mellett sajnos számos magyar sztár is érintett volt közúti balesetekben. A közvélemény talán soha nem feledi Császár Előd 1998 –as tragikus balesetét. Az énekes 1998 decemberében halálos közlekedési balesetet okozott. A Szilágyi Erzsébet fasoron BMW-jével 95-100-al hajtott, majd megcsúszott és karambolozott egy rendőrautóval, melynek huszonöt éves vezetője meghalt. 2001 tavaszán felfüggesztett börtönbüntetésre és százezer forint pénzbüntetésre ítélték. Előd hosszú évekre visszavonult a magyarországi közszerepléstől, hiszen saját bevallása szerint is sokáig lincshangulat uralkodott ellene. Énekesi karrierje kerékbe tört, kedvese elhagyta, mindent elölről kellett kezdenie. Azóta megnősült és napjainkban Shane 54 néven külföldön sikeres dj-ként dolgozik.
Már a mennyei pályán adogat a Dunaferr női kézilabdacsapatának tehetséges, néhai játékosa, Kulcsár Anita. A válogatott sportolónő edzésre sietett, amikor Volkswagen Golfja Velence és Pusztaszabolcs között lecsúszott az útról, nekiütközött egy fának és kigyulladt. Kulcsár Anitát az égő gépkocsiból egy, a helyszínre érkező autós húzta ki, de már nem tudta megmenteni az életét, súlyos égési sérüléseket szenvedett. Huszonnyolc éves volt. Nem derült ki, hogy mitől csúszott meg az autó, igaz, elég egy pillanat, hogy esetleg fáradtságból nem kellően figyelt az útra…
Soha nem szállt ki autójából Bubik István sem. A színész negyvenhat éves korában, 2004-ben a 4-es főúton, Cegléd és Ceglédberceli között szenvedett halálos balesetet. A Budapest felé tartó színművész feltehetően nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezette Volkswagen Bogár típusú autóját, majd áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütközött egy Ford Focussal. Bubik a helyszínen életét vesztette, a másik autó sofőrje nem sérült meg. Bubik nem volt bekötve és a rendőrségi vizsgálatok kiderítették, hogy erősen ittas volt a baleset pillanatában.
 
Súlyos autóbalesete miatt lett gyógyszerfüggő Judy Nero ismert pornószínésznő. Judy esős időben a Haller utcánál autózott, amikor összeütközött egy teherautóval. Összeégett a karja, napokig altatták, a veséje, a mája sérült és eltört a gerince. Újra kellett tanulnia járni és a mai napig is iszonyatos fájdalmat érez a hátában, ami miatt rászokott a fájdalomcsillapítókra. Judy állítja: a baleset miatt teljesen átértékelte az életét, és szakított korábbi, felelőtlen életvitelével.
 
Tragikus baleset miatt változott meg egy másik Judy élete is. A Groovehouse énekesnőjének története szinte már legendás. 1998 telén zenekari kollégájával és szerelmével, Zsolttal súlyos autóbalesetet szenvedtek.  Judy-nak a gerincoszlopán kívül szinte minden csontja eltörött, arca teljesen összeroncsolódott, leszakadt a szájpadlása, eltört a bal csuklója, mindkét lapockája, a válla, az összes bal oldali bordája, mindkét csípőcsontja és a szeméremcsontja, ráadásul bordái átszúrták a tüdejét, ezért légmellett kapott. Az orvosok egy hónapig küzdöttek az életéért. Az arcát több száz műtéttel tették rendbe, de egykori vonásait soha nem kapta vissza. Noha nem ő vezetett és nem ő volt a hibás, megbocsátott kollégájának, és volt ereje és kitartása továbblépni.
Fotó: Sanoma Archív/Gálos Samu Mihály
Fotó: Sanoma Archív/Gálos Samu Mihály
Judy a pár évvel ezelőtti súlyos autóbalesete miatt már több arcműtéten is átesett
Judy a pár évvel ezelőtti súlyos autóbalesete miatt már több
arcműtéten is átesett
Fotó: Sanoma Archív/Gálos Samu Mihály

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top