Sztárok

Titkok a múltból: messziről jött sztárok

Brad Pitt, Travolta, Sub Bass Szabi – vajon mi a közös bennük? Csak annyi, hogy mindannyian nagyon pici helyre születtek, és mégis nagyon sokra vitték!

Madonna
Bay City, Michigan – 33 875 lakos
A pop királynője a rock and roll királyának, Elvis Presley-nek a halála napján, augusztus 16-án tartja a születésnapját. És Madonna tizenkilenc évesen, 1977-ben, Elvis halála évében kezdte meg New Yorkban – akkor még csak táncosnőként – elképesztő karrierjét…

Bay City, Michigan
Bay City, Michigan

De kezdjük az elején: szülővárosából, Bay Cityből a katolikus család Detroit külvárosába, Richester Hillsbe költözött. Madonna már ekkor felhívta magára a figyelmet, szokatlan viselkedéssel, alsónemű-bemutatókkal: szoknyában kézen állt az iskola folyosóján, fejjel lefelé lógott a mászókán, és óra alatt szoknyalebbentéssel is megmutatta legújabb bugyiját a fiúknak.

Titkok a múltból: messziről jött sztárok
Titkok a múltból: messziről jött sztárok

A jövő már mindenki előtt ismert: világsztárként védjegye lett a csipkés felső, a neccharisnya és a keresztmedálok. Szexis megjelenése, provokatív viselkedése fogalom. Szex címmel botránykönyve jelent meg, ötödik albuma az Erotica címet viseli, és A tanú teste című moziban szadomazo jelenetekben domborít. Jogos hát a kérdés, hogy akkor végül is Who’s That Girl.

A tanú teste című filmben William Dafoe partnereként
A tanú teste című filmben William Dafoe partnereként

Brad Pitt
Shawnee, Oklahoma – 28 692 lakos
Pitt születését követően a család a Missouriban lévő Springfieldbe költözött, ahol a fiút konzervatív baptista szellemben nevelték. „Nem Missouri volt az a hely, ahol a filmek készültek, így hát el kellett húznom onnan” – nyilatkozta már felnőtt fejjel. De mielőtt a világ legszexisebb pasijának választották volna, Oscar- és Golden Globe-díjak hullottak volna az ölébe, cseppet rögös volt az útja.

Shawnee, Oklahoma
Shawnee, Oklahoma

Sztriptíztáncosokat fuvarozott, és egy étteremlánc reklámozására óriáscsirkének öltözött. 1989-ben egy csaj miatt Budapestre utazott, de sajnos hiába: lapátra tették. A Keleti pályaudvar előtt egy padon éjszakázott, majd leszállították a vonatról, mert nem voltak rendben a papírjai. Manapság maximum a Las Vegas-i Bellaggio előtt láthatnánk őt padon héderelni. Bár ez azt jelentené, hogy elkezdte forgatni az Ocean’s 14-t.

Brad a Thelma és Louise című filmben, 1991
Brad a Thelma és Louise című filmben, 1991

John Travolta
Englewood, New Jersey – 26 203 lakos
Szülővárosa nemcsak miatta híres, hanem arról is – bár inkább hírhedt –, hogy itt székel egy olyan cég, amely állatkísérleteket végez. Travoltának szerencsére ehhez semmi köze. Hatéves korától táncórákat vett, majd tizenhat évesen otthagyta a sulit, hogy színészetet tanuljon. Nem kérdés, fura karrier az övé.

Utcakép
Utcakép, Englewood, New Jersey

1977-ben a Szombat esti láz szupersztárrá tette, a diszkókban a pasik az ő mozgását utánozták. Aztán 1981-ben az Életben maradni című táncfilmmel akkorát bukott, mint ide Englewood. Tizenkét év kellett ahhoz, hogy magához térjen, emlékszünk, Tarantino Ponyvaregényében bohóckodta-táncolta vissza magát a csúcsra. És úgy tűnik, most már ott is marad.

John Travolta a Szombat esti lázban, 1977
John Travolta a Szombat esti lázban, 1977


Matthew McConaughey
Uvalde, Texas – 14929 lakos
Olyan, mint a mesében: a három fiútestvér közül a legkisebb elindult a texasi Uvaldéből, és megcsinálta a szerencséjét. Vagyis McConaughey 1992-ben, huszonhárom éves korában, miközben filmrendező szakra járt, szerepet kapott Richard Linklater Tökéletlen idők című mozijában.

Uvalde, Texas
Uvalde, Texas

Az amerikaiak jelentős része úgy tartja, Texasban bunkók teremnek, akik összetéveszthetetlen tájszólással beszélnek. Ráadásul a pasi érettségi után egy évig Ausztráliában dolgozott, és kicsit ráragadt az ausztrál kiejtés is. Arról nincsenek információink, hogy Matthew hollywoodi landolását követően a beszédtanárok mennyi vért izzadtak akcentusainak kiküszöbölésére. Mindenesetre a Szahara című filmjében, amikor leveszi a lábáról Penélope Cruzt, cseppet sem tűnt bunkónak.

Tökéletlen idők 1992
Tökéletlen idők, 1992

Rúzsa Magdi
Kishegyes, Szerbia – 12 000 lakos
A Megasztár 3. (2006) győztese a vajdasági Verbászon született, de gyermekkorát a család lakóhelyén, a közeli Kishegyesen töltötte. 2007-ben, amikor már Budapestre költözött, és egész Magyarország neki szorított az Eurovíziós Dalfesztiválon, még akkor sem feledkezett meg arról, honnan jött.

Eurovíziós Dalfesztivál, 2007

Rendszeresen hazalátogatott, hazalátogat a falujába, és a tévében egykori kedvenc tanárairól mesél. Nem vett fel sztárallűröket. Persze aki tehetséges, az miért is mórikálná magát? 2010-es slágere – talán gyermekkori zenei élményei hatására – balkáni hangulatot áraszt: a Gabriel fájdalmasan lüktető, délszláv hangzásvilágú dal.

Sarah Jessica Parker
Nelsonville, Ohio – 5230 lakos
Ki gondolná, hogy a dögös nagyvárosi szingli, Carrie Bradshaw megformálója egy isten háta mögötti, Ohio állambeli porfészekben született? Azt nem tudjuk, hogy a kislány Sarah álmaiban felbukkant-e már a csillogó New York, csak azt tudjuk, hogy énekelni és balettozni tanult.

Nelsonville, Ohio
Nelsonville, Ohio

Ahogy teltek az évek, óvatosan közeledett az álmok metropolisához. A család előbb Cincinattibe (Ohio), majd a New York állambeli Dobbs Ferrybe költözött. 1977-ben Manhattan és Queens között, Roosevelt Islanden telepedtek meg, amikor is a 12 éves csajszi már az Annie című musicalben játszott a Broadwayn. Közismert szemérmességét kis falujából hozhatta magával? Tudjátok, a Szex és New York hat évadjára szóló szerződéseiben kikötötte, hogy soha nem vállal meztelenkedést. És ahogy a sorozatban láthattátok, ez így is lett.

A Szex és New York című sorozatban vált igazán ismertté.
A Szex és New York című sorozatban vált igazán ismertté

Görög Zita
Nagybátony – 3500 lakos
A Mátra lábánál fekvő Nagybátony Bátonyterenye városrésze. Egészen a kilencvenes évekig a környék szénbányászatának központja volt. Vajon mihez kezdhetett volna itt egy feltűnően szép tinicsaj, akit történetesen Görög Zitának hívnak?

 Zita és Lori Heuring a 8MM 2. című filmben

Sohasem tudjuk meg, mert Zita Budapestre ment, gimnáziumba iratkozott, és modellkedni kezdett. Első munkája Párizsban volt, aztán jött az Egyesült Államok, Olaszország – összesen 24 országban fotózták. 2003-ban mégiscsak leszállt a föld alá. Na nem Nagybátony térségében, hanem az Underworld című horrorfilmben epizódszereplőként.        

Sub Bass Monster
Gyulafirátót – 3217 lakos
A rapper, polgári nevén Máté Szabolcs szülőfaluja 1984-ig önálló község volt, azóta Veszprém részönkormányzattal rendelkező városrésze. Szabolcs már debütáló lemezén igazi patriótaként emlékezik meg dimbes-dombos hazájáról. A Gyulafirátót akkora siker volt, hogy kislemezen is kijött.

Gyulafirátót City

Miről szól a videoklip? Egy óriástojásból kikelő Szabiról, falusi kocsmáról, bokaütögetős népi táncról meg a helyi szamárról. A Budapesten őshonos rapperek, legyenek akár angyalföldiek vagy józsefvárosiak, kigyúrt és morcos arcot vesznek fel, hogy le ne maradjanak a harlemi kollégáktól. Ezzel szemben Sub Bass Monster egy törékeny, mosolygós „kisfiú”, és szövegeiben sem a folyvást fuckozó feketéket utánozza. És ettől nagyon szimpatikus…

Britney Spears
Kentwood (Louisiana) – 2205 lakos
A rend kedvéért annyit el kell mondanunk, hogy Britney a Mississippi állambeli McCombban látta meg a napvilágot, és aztán a louisianai Kentwoodban nőtt fel. Így két falu lakossága is tapsolhat, hogy az ő „lányuk” ripsz-ropsz, tizenhét éves korára milyen sokra vitte.

Titkok a múltból: messziről jött sztárok

Kislány korában a helyi tánccsoport tagja volt, majd nyolcévesen elment a Mickey Mouse Club tévéműsor castingjára, de fiatal kora miatt elutasították. New Yorkban művésziskolába járt, tizenegy évesen második lett a Star Search tehetségkutatón, miközben a szíve hazahúzta őt.

Britney egészen kicsi korától fellépett versenyeken.
Britney egészen kicsi korától fellépett tehetségkutató versenyeken

Két év múlva vissza is költözött Kentwoodba, ahol előbb egy lánycsapat tagjaként, majd szólóban énekelt. Lemezszerződést kötött a Jive kiadóval, bevásárlóközpontokban turnézott, egyik száma közben a közönség rendszeresen bontani kezdte a berendezést örömében… ez volt a Baby One More Time – a többit meg már tudjátok.

Ashton Kutcher
Tiffin (Iowa) – 975 lakos
A zsebkendőnyi falucska, Tiffin óvodás kislányai tudnának mesélni az izzó tekintetű kisfiúról, aki rabul ejtette a szívüket. Talán még a tízóraijukat is neki ajándékozták. Ám Kutcher kisfiús vonzerejét felnőttkorában kamatoztatta igazán.

Tiffin Iowa
Tiffin, Iowa

Biokémikus-mérnök hallgató volt, amikor egy bárban lecsapott rá egy modellügynök. Mire észbe kapott, már az 1997-es New York-i modellversenyen fotózták. Ám ő színész akart lenni! Hollywoodban is nagy igény van a szívdöglesztő pasikra, így mire kettőt pislogott, már a Hé, haver, hol a kocsim? főszerepében kábította a női közönséget. A Szakítópróba forgatásán rövid, de heves kapcsolatba keveredett Brittany Murphyvel. Szakításuk után rászálltak a csajok, de ő már kinézte magának Demi Moore-t, akinek hízelgett, hogy egy ifjú titán rajong érte. Amúgy szinte az óvó nénije is lehetett volna, hiszen tizenhat évvel idősebb nála…

Hé, haver, hol a kocsim? című film főszerepében, 2000
A Hé, haver, hol a kocsim? című film főszerepében, 2000

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top