Sztárok

Liz Taylor tragikus élete – 8 házasság, de csak egyetlen férfit szeretett

Kivételes életút jutott Elizabeth Taylornak. Hatszor jelölték Oscar-díjra, ebből kettőt meg is nyert. Ő volt az első színésznő, aki már a hetvenes években egymillió dollárt kapott filmenként. Nem celeb, színésznő vagy sztár volt ő, hanem klasszikus filmcsillag.

Liz Taylor tragikus életeLiz Taylor olyan filmekkel hívta fel magára a figyelmet, mint a Kleopátra, A nem félünk a farkastól vagy a Macska a forró bádog tetőn. De nőiességével, színes és szenvedélyes szerelmi életével is beszédtémát adott az embereknek.  Imádták, rajongtak érte a férfiak, s ő is viszontszerette őket. Nyolcszor ment férjhez, de az igazi szerelem – saját bevallása szerint – egyszer jött el az életében.

Liz Taylor tragikus élete - 8 házasság, de csak egyetlen férfit szeretett

Taylor legszebb címlapfotói

Az önéletrajzi könyvében a saját szavaival számolt be arról, hogyan tette tönkre magát és a vele kapcsolatba lépő férfiakat is. Első és második házassága, a szállodalánc-örökös Nicky Hiltonnal és a brit tévésztár Michael Wildingettel viszonylag gyorsan véget ért. Két gyermek anyjaként 1957-ben Wilding mellett flörtölt a producer Mike Todd-dal, és a megalázott férfitól való válása után három nappal hozzá is ment Toddhoz. A színésznő életében először érezte boldognak magát egy igazi társ mellett, egészen Todd haláláig. „Az özvegység hónapjai kikészítettek. Nem volt magánéletem, és Todd-dal együtt valami meghalt bennem is” – írta könyvében Taylor, aki harmadik férje legjobb barátjánál, Eddie Fishernél talált vigaszra. Hogy a gyász vagy a magány hozta őket össze, nem tudni, de románcuk hamar véget ért.

Richard Burtonnal 1964-ben
Richard Burtonnel 1964-ben

A színésznő a Kleopátra forgatásán ismerkedett meg Richard Burtonnel, akivel hosszú évekig tartó szenvedélyes, pusztító viszony vette kezdetét. Tönkretették egymást. De Liz ezt is túlélte.
Később még kétszer ment férjhez, de Burtont soha nem pótolhatta az életében senki, annak ellenére, hogy alkoholista, kegyetlen, nőverő férfiként jellemezte, aki egyszer úgy megverte, hogy elvetélt. Taylor annyira ragaszkodott az agresszív férfihez, hogy állítólag azt kérte, halála után egy sírba kerüljön élete szerelmével. „Felülkerekedtem a fájdalmon és megbocsátottam neki. Örökké szerettem Burtont” – mondta egyik interjújában a színésznő. 

Haláláig jótékonykodott
A színésznő évek óta elszánt támogatója volt az AIDS-kutatásnak, az ezzel foglalkozó szervezeteknek már több százezer dollárt adományozott. Az utóbbi időben emellett egy katolikus iskolának is eljuttatott százezer dollárt, és Barack Obama lelkes támogatójaként sem sajnálta a pénzt a miniszterelnök kampányolására.
Amikor megtudta, hogy nyolc exférje közül az egyik, Larry Fortensly tönkrement, azonnal előkapta csekkfüzetét és ötvenezer dollárt juttatott el neki. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top