Sztárok

A Való Világ kiképzői: “Alekosz akarata ellenére vezető lehet, Béci majd’ felrobban a feszültségtől”

"Éva szeleburdi, Alekosz álomvilágban él, de vezető lehet, a Rácz testvérek színészek, Jerzy nem önálló és kihasználják" – a kiképzőtisztek kendőzetlen véleménye.

A Való Világ alkotói két kőkemény kiképzőtisztet küldtek a villába, hogy kicsit megregulázzák a villalakókat. Bárándy Sándor és Tóbiás Mátyás pedig örömmel törték le a hepciáskodó valóságshow-hősök szarvát. Már akinek sikerült…

A ValóVilág kiképzői „Alekosz akarata ellenére vezető lehet, Béci majd’ felrobban a feszültségtől.”

Miért nem sikerült megregulázni a törtető Évát?

Tisztázzuk a helyzetet, önök kommandósok, hivatásos katonák, testőrök…?
Bárándy Sándor: Nem vagyunk kommandósok, jelen pillanatban egyetlen fegyveres testületnek sem vagyunk tagjai. Én 10 évet töltöttem a Magyar Honvédség kötelékében. Jelenleg a Való Világ militaryhetének készítésénél szakértőként alkalmazott cég alkalmazásában oktatom a civil szférában az improvizatív robbanószerek felismerését, és egyéb más katonai, taktikai, önvédelmi képzésben részt vevő biztonsági cégek alkalmazottait és a civil szféra speciális szegmenseit. Ezenkívül lövészetet, lőelméletet és intézkedésgyakorlatot oktatok.
Tóbiás Mátyás: Közelharc- és kravmagaoktatással foglalkozom. 1994-ben szereltem le a Magyar Honvédségtől. A szakértőként megbízott vállalkozás meghívására érkeztem a villába, hogy egy átgondolt csapatépítő tréninget csináljunk.

Tóbiás Mátyás és a villalakók
Tóbiás Mátyás és a villalakók
Fotó: RTL Klub Sajtóklub

Ez egy felvett szerep, amikor belépnek a villaajtón, vagy a magánéletben is így élnek? Ha van barátnőjük vagy gyerekük, akkor nekik sem lehet széjjel az ágyuk?
T. M.: A magánéletben a saját főnökeink vagyunk. Amit a nézők látnak, az nem egy felvett szerep, bár a karakter bizonyos részeire rá kellett erősíteni, hogy hatékonyabb legyen a bentlakók kiképzése. Ha a civil szférában ilyen kemény módszerekkel dolgoznánk, lényegesen csökkenne a foglalkozások látogatottsága. Amit látnak a nézők, az abszolút a személyiségünk része, de szerintem ez nem is baj.
B. S.: Aki tevékenykedett hivatásos katonaként, az bármit csinál, soha nem felejti el. Benne lesz a tartás, és mindaz a fegyelem, amit a fegyveres testület kötelékein belül tapasztalt.

Bárándy Sándor:
Bárándy Sándor:
„Alekosz álomvilágban él”
Fotó: RTL KLub Sajtóklub

Kit milyen típusnak láttak?
T. M.: Éva például a szeleburdisága miatt nem gondol végig dolgokat. Ő olyan, mint egy gyújtóláng, mindig fellobban, és vagy begyújt valamit, ami a közelében van, vagy nem. De sok változáson ment át az utóbbi napokban. Az viszont nem biztos, hogy ennyi regulázásra szorulna a kinti életben. Valószínűleg ez pusztán dac a részéről.
B. S.: Alekosz pedig egy álomvilágban él. Amilyen feladatot kap, abba maximálisan beleéli magát. Most épp Rambó. A katona, akinek meg kell váltania a világot.
T. M.: Ugyanakkor Alekosz lelkes, a betegsége ellenére mindent végigcsinált. Kitartó, és szerintem most erősödik meg igazán. Az is elképzelhető, hogy többen is mellé fognak állni, és anélkül, hogy erre törekedne, hamarosan vezető lesz belőle. Olyan, mintha elmagányosodna, de az embereknek szükségük van egy vezetőre, ezért könnyen megeshet, hogy egy-két nap múlva köré gyűlnek.
B. S.: Évával kapcsolatban pedig észrevette, hogy sokan nem szeretik, de nem állt át a másik oldalra, csak kicsit közelebb került a másik csapathoz.

Mi a helyzet a többiekkel? Volt valaki, akire „rászálltak”, mindenképpen meg akarták változtatni? Például Anikó hogyan viselte a megpróbáltatásokat?
T. M.: Anikó egy gyámoltalan kislányocska, úszik az árral, valakihez mindig odacsapódik.
B. S.: Szerintem szívós, még akkor is, ha a fizikuma nagyon gyenge, képes még önmagát is legyőzni. Nem tud úszni, mégis belement a vízbe.

Fotó: RTLKlub Sajtóklub
Fotó: RTL Klub Sajtóklub

Gigi és Béci?
T. M.: A Rácz testvérek színészek. És jól csinálják. Teljesen más, ami kintről látszik rajtuk. Bécin elképesztő feszültség van. Látni az arcán azokat a kis mozdulatokat, amik a tévében nem jönnek le. Érezni a feszültséget és a robbanás ízét. Bécinek akkora akaratereje van, hogy nem engedi kitörni a feszültséget, de amikor egy centire állok tőle, látom a szemében, hogy mindjárt felrobban. De kitart, mert meg akarja nyerni.

Egy hét mire elég? Miben lehet erősíteni például Jerzyt?
T. M.: Jerzy érdekes személyiség. Valószínűleg a gyerekkorában, a nevelőintézetben tapasztalt olyan dolgokat, amik ellenérzést váltottak ki benne a kiképzést illetően. De idővel rájött, hogy ezt a saját hasznára is fordíthatja.
B. S.: Rengeteget változott a jelleme, de azért akad még bőven csiszolni való. Nem lenne vele semmi gond, ha a saját útját járná. De nem önálló, mindig csapódik valakihez, és sajnos nem veszi észre, hogy kihasználják. Bármikor feláldozható.

„…5 nap után Éva teljesen
új ember lehetne”
Fotó: Sanoma Archív / RTL Klub Sajtóklub

Évát mennyi idő alatt lehetne betörni?
B. S.: Már az első nap átesett a lázadó korszakon, majd jött a behódolás. Még 4-5 nap alatt teljesen be tudnánk törni. Ennél sokkal rövidebb idő alatt is megtörténhet ez, csak a villa körülményei bizonyos módszereket kizárnak. De 5 nap után Éva teljesen új ember lehetne.

Mi háborította fel önöket a legjobban? Milyen viselkedés, hozzáállás?
T. M.: Az első nap voltak problémák, ami abból adódott, hogy a Lacin kívül még egyik villalakó sem tapasztalta meg igazán a katonai szigort, de a fegyelemhez és a parancsoláshoz sem nagyon voltak hozzászokva. Az első nap emiatt kisebb sokkhatást okozott nekik, de megtörtük az ellenállást, és belátták, hogy könnyebben eltelik a hét, ha együttműködnek.

A negyven feletti korosztály többsége úgy látja: nagy szükség volt magukra odabent. Ritka ma az olyan kiállású, gondolkodású fiatal férfi, mint amilyenek önök. Mit gondolnak, hogyan lehetne kicsit változtatni a mai fiatalok értékrendjén?

B. S.: Ha nem is nagyon, de mégis tartást ad a sorkatonai szolgálat a fiataloknak. Ha végignézzük őket, és ez igaz a villalakókra is, a csapatszellem, a tartás, az egymás iránti tisztelet, a másik segítése nyomokban van csak meg, mint a csokoládéban a mogyoró. Rendkívül siralmas.

Kinek örültek volna a kieső játékosok közül, ha egy kicsit megregulázhatták volna?
B. S.: Szandikát megreguláztuk volna, bár lehet, hogy a villa keretein belül őt nehéz lett volna kezelni. Makacs lány, szinte kezelhetetlen.

A szerkesztőnk szerint önök külön karakterek. Sándor indulhatott volna a szadista, Mátyás pedig a néma fiú kategóriában…
T. M.: Bárándy parancsnok úr született katona, erőteljesen és szívből tud vezényelni, érzi, hogy ezt hogyan kell végrehajtani. Nem véletlenül volt oly sok ideig a honvédség kötelékében. Én a szakértőink által javasolt karaktert formázom meg – amit mindig közelebb éreztem magamhoz –, a kiképzésnek a közelharc részét, másrészt az erőnléti részét. Én nem szeretek szabályosan vezényelni, nem is érdekel. Én egy dolgot kérek: megmutatom a feladatot, és azt az adott időn belül hajtsák végre. Ha ezt nem értik, vagy nem akarják végrehajtani, akkor jönnek a szankciók. Ha megcsinálják, akkor pedig jön a jutalmazás.
B. S: Élvezzük ezt a dolgot, de nem azért jöttünk ide, hogy őket bántsuk, nem vagyunk velük túl kemények. Ha normál fegyveres testületi körülmények között lennének, már feladta volna mindegyikük. Egy embert 24 óra alatt is teljesen szét lehet zilálni.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top