Sztárok

Lenyugszik-e valaha a botrányos művész?

Hosszú évekig úgy tűnt: George Michael egyetlen másodpercre sincs kibékülve önmagával és az őt körülvevő világgal. Azt mondják, hogy ma már más. Megnyugodott, lecsillapodott, az előadása is letisztultabb, érettebb. Mondják, hogy szeptember 19-én az Arénában nemcsak egy szenzációs koncertnek lehetünk szem- és fültanúi, hanem egy sokáig zabolázhatatlan egyéniség megnyugvásának.

„Nem lehetsz az, aki valójában vagy”

Lenyugszik-e valaha, a botrányos művész?Volt egyszer egy görög srác, maga a megtestesült jóképűség, aki jókor volt jó helyen és a Wham! duó egyik tagjává válhatott, ezzel nagyon rövid idő alatt a csúcsra jutva. Hamar kiderült róla, hogy a tehetsége nem mindennapi, és amikor szólókarrierbe kezdett, 1987-es Faith című albumával beírta magát az amerikai poptörténelembe. Azonban a szépfiú-szerep, amit imázsként ráerőltetett a kiadója, igen távol állt tőle. Bőrdzseki, lányoknak dobált csókok, fenékrázás, miközben ő pontosan tudta, hogy a férfiakhoz vonzódik. Ezzel a kettősséggel képtelen volt együtt élni, így végül szerződést bontott a kiadójával. Ekkor tört ki a nevéhez fűződő, első botrány.
1993-ban a poptörténelem egyik legemlékezetesebb pere volt, amikor George Michael kiadója, a Sony ellen járt bíróságra hosszú időn át. A szerződésbontással a zenész fel szerette volna hívni a figyelmet a sztárok kiszolgáltatottságára, arra, hogy noha a rivaldafényben élnek, nem lehetnek azok, akik valójában. „Mai napig nem bántam meg azt a döntést – mesélt az időszakról önéletrajzi portréjában. – Tudtam, hogy nem nyerhetek, hogy csúnyán rá fogok fizetni, de ki akartam állni az elveim mellett. Nemcsak magamért, hanem a popszakmáért is. Még akkor is, ha ez egyet jelentett azzal, hogy ettől kezdve nem lesz könnyű a zenei karrierem.”

„A dalaimat nem nők, hanem férfiak ihlették”

George és barátja, Anselmo
George és barátja, Anselmo

A kiadóval való cirkusz végeztével George Michael mindent megtett, hogy ne szerepeljen bulvárlapokban. Csak a dalaival szeretett volna érvényesülni, már-már kínosan óvta a magánéletét, ez azonban a karrierje rovására is ment. Következő szólóalbuma már nem jutott el a tengerentúlra. Ám őt ez cseppet sem érdekelte. Az énekes ekkortájt a brazil divattervezővel, Anselmo Feleppával járt. Azonban kettejüknek alig másfél év boldogság jutott: a brazil férfiról ugyanis kiderült, hogy súlyos beteg. George mellette volt az utolsó pillanatig, s amikor Feleppa meghalt, végképp megkezdődött az énekes mélyrepülése, amihez édesanyja halála is hozzájárult. 1998-ban magánéleti válság egyáltalán nem tett jót George karrierjének. Elhagyta az ihlet, nem menedzselte a dolgait, különböző pótcselekvésekbe menekült. Véget nem érő partikra járt, sokat ivott. Egy szórakozóhelyen egy ismeretlen férfit a mosdóba „invitált”, akiről később kiderült, hogy rendőr, és fel is jelentette az énekest. George Michaelt kegyetlenül meghurcolta a média, emellett pénzbüntetésre és közmunkára is ítélték. Habár mindenki tudta, hogy a brazil divattervező volt a barátja, másságát csak a rendőrségi botrány után vallotta be! „Örülök, hogy így történt. Óriási teher nehezedett a lelkemre, amiért éveken át titkolnom kellett, ki vagyok valójában, csak hogy a közönségem ne borzadjon a ténytől, hogy a dalaimat nem nők, hanem férfiak ihlették” – fogalmazott az eset kapcsán Michael.

Bemutatott a kritikusoknak

George Michael az Outside című dalával lázadt mindazok ellen, akik támadták, akik folyton pletykáltak róla. Nem nagyon foglalkozott a kritikákkal, klipjeiben a legnagyobb lelki nyugalommal vezetett pórázon nőket, került a kamerák előtt látszólag intim kapcsolatba a brit elnök feleségének hasonmásával, vagy épp figurázta ki George Busht és Tony Blaire-t. Nem érdekelték a következmények. Különösebben az sem, hogy a gúnyolódó klipek miatt kivetette magából az amerikai poppiac. 2007-ben világ körüli turnéra indult, ami azonban nem úgy sült el, ahogyan tervezte.

A személyét ebben az időben már nem övezte tisztelet, a fiatalabbak már csak botrányhősként ismerték. George ekkora forgatta le önéletrajzi dokumentumfilmjét, ami nagyon sikeresnek bizonyult. A nézők bepillantást kaphattak mindabba, amivel kapcsolatban a sajtó éveken át csak találgathatott. „Kendőzetlen őszinteséggel mesélek benne az életemről, a gondolataimról, igen, még a drogról is. Arról, hogyan, miért, miként jutottam el idáig, hogyan szeretnék felállni a padlóról” – nyilatkozta akkoriban, de az ígéreteket nem követték tettek. 2010-ben ittasan, és drogbefolyásoltság alatt hajtott be egy fotószaküzletbe az autójával, amiért két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Mintha minden megváltozott volna

Szabadulása óta azonban kerüli a botrányokat. Nem drogozik, csak mértékkel iszik, és visszahúzódó életet él. A dalait újrahangszerelte, átdolgozta, újakat is írt – ezzel az anyaggal látogat el többek között Magyarországra is, ahol az ígéretek szerint egészen új oldaláról mutatkozik be. Felnőhet-e valaha ez a zseniálisan tehetséges, nagy gyerek? Megtalálhatja-e a békéjét? Van-e remény arra, hogy valaha abbahagyja az önmagával és a külvilággal folytatott harcot?
Ez nem derül ki hétfőn az Arénában, azonban ott mindenképp megtudhatjuk, hogy milyen anyagból gyúrták össze ezt a kétségkívül nem mindennapi művészt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top