Sztárok

“Anyukám azt mondta, hogy celebnek kell lennem”

Tamara a Nők Lapja Café beépített embere. Inkognitóban járja a rendezvényeket, filmforgatásokat, castingokat, és első kézből szállítja az információkat. Ezúttal Sütő Enikő modelliskolájába lógott be.

Meg sem lepődöm, hogy a modelliskola felvételijén az első ember, akivel beszédbe elegyedek, azt mondja, ő azért jött el, mert „közszereplő kell hogy legyen”. Ezt diktálja ugyanis a szülői nyomás. „A mamám látta a tévében a felhívást, és azt mondta, jelentkezzek. Ő azt szeretné, ha közszereplő lennék, szóval celeb. Én ezt nem akarom azért. Gondolj csak bele, nem szeretnék a VV6-ban szerepelni” – mondja a fiatal srác, aki cseppet sem jön zavarba a hölgy jelentkezők között. A többség azonban egészen másért akar felvételezni Sütő Enikő modelliskolájába. Elmondásuk szerint elsősorban a pénz motiválja őket. A válogatás helyszínéül választott budai éttermet leginkább a 18–20 éves korosztály tagjai lepik el, akik egy szebb jövő reményében még a négyszer 39 ezer forintos tanfolyamdíjat is képesek lennének befizetni. Feltéve persze, ha átmennek a szigorúnak tűnő rostán.

Ringasd a csípőd, mosolyogj, de légy természetes!

Pózolás a kamerának
Pózolás a kamerának

Első lépésként egy jelentkezési lapot kell kitölteni, méreteket megadni, és persze kitalálni, mi az, amit vállal a jelentkező, amennyiben felvételt nyer: reklámfilmben, játékfilmben való szereplés, fotózás, divatbemutató, szinkron, statisztálás vagy hoszteszmunka. Néhány másodpercre elgondolkodom rajta, hogy a súly rubrikánál letagadjak-e két kilót, de végül őszinte vagyok, még ha ez nem is annyira kifizetődő. A mellékelt tájékoztatóból az ár mellett az is kiderül, hogy aki ide jelentkezik, nem akárkiktől tanulhat, a tanárok között szerepel ugyanis Hujber Ferenc, Barabás Éva, Tallós Rita és Dér Heni is – a tipikus magyar „médiaakadémiás” szinttel van dolgunk. A tanfolyamot ismertető füzet tartalmazza még az összes jól hangzó multicég nevét mint leendő munkaadókat, így nem csoda, hogy a fiatalok képesek akár két órát is várakozni, csak hogy felvételt nyerjenek. Miután túljutottam a lap kitöltésén, felterelnek az emeletre. Ott már az alkalmi színpadon kell bizonyítani a zsűri előtt, amiben főként Sütő Enikő és Baronits Gábor próbálja beszédével inspirálni a jelentkezőket. A színpadon pont az történik, amit előtte gondoltam. Pózolás a kamerának, válaszolni kell a zsűri kérdésére, mint egy szépségversenyen, séta előre és hátra, és mint megtudom,  később a felvétel alapján dönt a zsűri, lehetek-e olyan szerencsés, hogy befizetve a tanfolyam árát, részt vehessek a képzésen.

Most mondd dühösen!

„Anyukám azt mondta, hogy celebnek kell lennem”A színjátszóképesség nem elvárás, de nem is hátrány. Ahhoz ugyanis, hogy valaki reklámfilmekben villogjon, kicsit több kell a vakítóan fehér fogsoron túl. Éppen ezért a rosta első és egyben utolsó fordulójában a kamera előtt sor kerül a bemutatkozásra, majd következik a szituációs játék. Utóbbi kicsit el is rettenti a nem annyira elszánt jelentkezőket. Két lány együtt érkezett, de míg egyikük továbbra is mosolyogva nézi várakozás közben, hogy mi zajlik a színpadon, a másik lesápadva mondja: nem biztos, hogy ő hajlandó lesz felmenni oda. Most rám kerül a sor, nekem kell a kamera előtt bizonyítanom. Egy fehérítőszert kell eladnom a tévénézőknek. Azt kérik tőlem, hogy mondjam el, milyen gyönyörűen tisztít és fertőtlenít, közben pedig imitáljak mosást. Mindeközben a „most mondd kedvesen”, „mondd dühösen”, „most mondd normálisan” vezényszavak hangzanak el.
Ám nemcsak a színjátszóképesség, hanem a sportolás is előnyt jelent, hátrányt pedig a fogszabályzó. Sütő Enikő azonban kedves és nem szegi senki kedvét, inkább aranyosan megkérdezi, mikor kerül ki a vas a mosolyokra szánt szájból.

Baj-e a narancsbőr?

Miután végzek fantasztikus színházi előadásommal, leülök kicsit egy székre, és egy harmincas nővel kezdek beszélgetni. „Én nem jelentkeztem, csak a húgomat kísértem el, de már kezdek kedvet kapni. Viszont gyorsan végiggondoltam a negatív dolgaimat: narancsbőröm van, két gyerekem, fogynom kéne és kicsik a melleim. Pedig én szívesen felmennék a színpadra, a két gyerek mellett legalább kapnék egy kis önbizalmat” – mondja az anyuka, aki szerint mindig az ilyen véletlenekből születnek a nagy dolgok, és még a végén beválogatnák egy reklámfilmbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top