Sztárok

Csézy: “Persze hogy szeretnék édesanya lenni”

Az elmúlt időszakban nem bánt vele kesztyűs kézzel a sors, ő azonban képes volt megújulni és megmutatni: igenis hihetetlen erő van benne. Persze nem kevés szeretetet kap a rajongóitól. Legutóbb egy kerekes székes finn rajongójával ismerkedett meg a Nők Lapja Café segítségével.

Csézy: „Persze, hogy szeretnék édesanya lenniNem mindennapi apropója van annak, hogy találkozunk. Egy Finnországban élő kamasz lány, Maija tanárnője a Nők Lapja Cafén keresztül vette fel veled a kapcsolatot.
Bizony! Maija egy Finnországban élő, testi fogyatékos lány. A Nők Lapja Café összekötött a tanárnőjével, aki levelében elmondta, Maija csakis azért tanul magyarul, hogy egyszer képes legyen velem beszélgetni. Nemcsak ez fogott meg engem, hanem később a 16 éves lány személyisége is. Olyannyira jól elbeszélgettünk az internet segítségével, hogy hamarosan meg is látogat itt, Magyarországon. Akkor okvetlenül szólok majd nektek, mert szeretném, ha megismernétek.

Sokan keresnek meg külföldről?
Elég szép számmal kapok külföldről levelet. Sokszor nem is értik, mit énekelek, vagy épp a Google-fordító segítségével ismerik meg a dalaim tartalmát, mégis szeretnek, és fontos nekik, hogy megírják, ha valamilyen élethelyzeten átsegítettem őket pusztán azzal, hogy énekelek.

A dalaid ezek szerint számukra egyfajta terápia. És neked?
Igen, nekem is. De a közönségemtől is rengeteget tanulok, életről, szeretetről.

Vele ünnepelnek a rajongók
Csézy minden karácsonykor várja a rajongói leveleket. „Azt kérem, hogy írják meg, miért szeretnének megismerni és eltölteni velem egy vacsorát a saját otthonomban. Ilyenkor több száz megható levelet kapok, és a szívemnek legkedvesebb írások küldőit meghívom hozzánk vacsorázni a téli ünnepek idején. Én magam főzök, és körülüljük az asztalt. Ezek az alkalmak feledhetetlenek.”

Lerí rólad, hogy imádod a gyerekeket, ráadásul előszeretettel állsz velük kapcsolatos jótékonysági ügyek mellé. A Hány évig fáj még című dalod az eltűnt gyerekekért is szól. Van személyes érintettséged is?
Te is tudod, hogy van, de erről már nem szeretnék beszélni. Szeretem, ha a dalaim szólnak valamiről. Én ebbe a könnyed műfajba, a popba is próbálok mély tartalmat vinni, amennyire ez lehetséges. A Szállj el! című dalom tulajdonképpen az elengedésről szól. Szerintem vagyunk jó néhányan, akik veszítettünk már el valakit, és tudjuk, milyen nehéz a feldolgozás folyamata. Az én dalom is ebből született.

S ha már gyerekeknél tartunk: szeretnél babát?
Persze hogy szeretnék édesanya lenni! Szerintem még a karrierjüket imádó nőknek is ez a végcéljuk. A következő években jó volna szülni, de ez persze függ a körülményektől is, csakis olyan férfinek szülnék gyereket, akiről tudom, méltó arra, hogy az apukája lehessen, s akivel hinni tudok abban, hogy szeretetben, békében felneveljük.

Csézy: „Persze, hogy szeretnék édesanya lenniMondjuk, Mezőkövesden…
Akár Mezőkövesden! (Nevet.) Nézd, én nem tudok nem elfogult lenni a szülővárosommal szemben, nekem Mezőkövesd a világ közepe, és ez így is marad. Igaz, most épp az új lemezemen dolgozom gőzerővel, de mindig töröm a fejem valamin, ami remek promóció lehet a városnak. Észrevetted, hogy hihetetlen nagy divat a kalocsai hímzés mostanában a ruhákon? Még sztárok is viselik, a napokban Kristen Stewarton és Nicole Kidmanon is ilyet láttam egy magazinban. Nem is én lennék, ha nem jutna eszembe rögtön a felmenőim mestersége! Népművész családból származom, akik gyönyörű matyó holmikat alkottak, és azt tervezem, hogy hamarosan létrehozok egy ruhakollekciót matyó mintákkal, a mai, divatos fazonirányzatokkal kombinálva.

De a munkád inkább a fővároshoz kötne. Miért döntöttél úgy, hogy maradsz Mezőkövesden, és vállalod a napi többórás oda-vissza autókázást?
Az az ember vagyok, aki a szerettei nélkül félkarú óriás. Volt, hogy Pesten voltam, és noha szeretem a fővárost, nem találtam a lelki békémet. Nekem ott jó, ahol a gyerekkori barátaim, a családom, a szeretteim élnek, tehát Mezőkövesden. Nagy a kontraszt a színpadok csillogása, az éneklés és az interjúk világa, meg az én sok-sok színes virággal beültetett kertem és konyhám között, ám nekem erre az éles váltásra nap mint nap szükségem van.

Nem lehetett könnyű…
Egy vidékinek sosem az. Kapcsolatok nélkül pedig végképp nem. Annak idején, amikor kijutottam az Eurovíziós Dalfesztiválra, nemcsak egyszerűen az történt, hogy Csézy Erzsébet képviselte az országot, hanem az is, hogy egy vidéki lánynak sikerült, sok-sok munka és áldozat árán, de mégiscsak! Ez pedig azért számít valamit, és remélem, másoknak is erőt ad.

Maija levele az olvasókhoz. 

Szia Magyar barátaim!

MaijaMy name is Maija, I’m 14 years old girl from Helsinki, Finland.
I’m big fan of Csézy and Hungary and I also have dreamed to be a singer my whole life. I have visited Budapest last year and I’m planning to come over also this year!
I’ve been in wheelchair all my life, that is maybe also one of the reasons why I listen lot of music and my special favourite is Csezy.
But let me tell you how it all started and about something very special that happened to me last months::

I got to know Csézy, when she was at Eurovíziós Dalfesztivál in 2008. I fell in love with her voice and appearance. I looked for information about her in internet and listened her songs in Youtube. I told about this to my Magyar friend, who is also an English teacher in my previous school.

Last months this friend of mine called me and said that she wanted to meet me to give me a special present. When I opened the gift I couldn’t believe my eyes; there were Csézys two albums with her autographs! My friend told me the whole story, how she had contacted Nők Lapja Café telling them about me. The online magazine had contacted Csézy and later on my friend got a call from her. Csézy had got interested about the story and wanted to know more. After talking with my friend, she sent her the CDs from Hungary to be given to her northern fan.
I’m so grateful to Csézy and my friend of making me the happiest girl in Helsinki!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top