Sztárok

Az izgalmas ízek kedvelőinek!

Újdonságok az ízek szerelmeseinek a Danone Activiától! Kóstold meg a trópusi gyümölcsös, aszalt szilva-müzlis és bodzaízű Activiát! Kövess minket a Facebookon, ahol tippekkel és egyszerűen betartható jótanácsokkal látunk el!

Ettél már rántott bodzavirágot?

Az izgalmas ízek kedvelőinek!A fekete bodza a bodza (Sambucus) nemzetség egyik, a Kárpát-medencében is elterjedt faja. 3–10 m magasra megnövő terebélyes cserje vagy fa, fűszer- és gyógynövényként egyaránt felhasználható.

Virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom, szénsavas üdítőitalt kapunk, de a frissen szedett virágokat palacsintatésztába mártva ki is süthetjük, illetve szörpöt is készíthetünk belőle.

Bogyóit szederrel vagy almával vegyítve lekvárt főzhetünk. Levest is készítenek belőle.
A szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövénynek számított: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek.

Tudtad, hogy a szilva egy rózsaféle?

ÉrdekességekA szilva a rózsafélék családjába sorolandó be, ide tartoznak még a kajszik is. Kevés cukor, sok nedvesség jellemzi a friss szilvát. A gyümölcs mintegy 85 százaléka víz, jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs kb. 50 kcal (209 kJ) energiát hordoz. Szénhidráttartalma átlagosan 10,3 gramm.

Sokféleképpen felhasználhatjuk. Kitűnő lekvárt készítenek belőle a téli hónapokra, de befőzésre is alkalmas. A szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalványt is.

Fogyaszthatjuk nyersen – gyümölcsként, gyümölcssalátákban –, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz.
Az aszalt szilvának nagy a fajlagos gyümölcscukor- és rosttartalma.

Tudtad, hogy a kókuszdió „multifunkcionális”?

A kókuszpálma földünk egyik legjelentősebb kultúrnövénye. Szinte minden része felhasználható. A gyümölcs levét és húsát étkezési célokra használják, míg a termések rostos köpenyéből fonalat fonnak, csontos héjából pedig edényeket, dísztárgyakat készítenek. A termés súlya a fajtától függően 1–2,5 kg. A kókuszt a kellemes, édeskés ízű kókuszvíz tölt ki, amelyből az érés során zsiradékok épülnek be a kialakuló táplálószövetbe, amely végül egy több, mint 1 cm vastag, fehér, dióbélszerű réteget képez a héj belső falán. Ez a termés ehető része, a kókuszbél.

Az izgalmas ízek kedvelőinek!

A kókusz olaját a test és hajápolásban alkalmazzák, értékes gyógyászati olajok és szappanok alapanyaga. A kókusztej, amit gyakran összekevernek a kókuszvízzel, nem más, mint a gyümölcshúsból nyert ízletes folyadék. Egyébként a kókuszdió fehér húsából a világ számos helyén étkezési zsírt nyernek.

Tudtad, hogy létezik kifejezetten ananász-kutatóintézet?

Az ananász őshazája feltehetően Paraguay, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be a XV. században. Az ananász édeskés, finom, lédús gyümölcs.
Meleget és napfényt igénylő növény, termesztésének a távol-keleti országok éghajlata felel meg.

Az ananászt általában hagyják a szárán megérni. Ha kellemes illata és sárgás színe lesz, akkor szüretelik. Az ananász mérete igen változatos lehet, a 15-20 dkg-ostól egészen a többkilós nagyságig terjedhet.

Az izgalmas ízek kedvelőinek!

Hawaiin működik a világ első ananász-kutatóintézete, ahol az ott dolgozó szakemberek megpróbálták kideríteni, hogy az ananásszal ízesített zselatin miért nem szilárdul meg. A kutatók rájöttek, hogy feltehetőleg a bromelin enzimnek köszönhető a jelenség. Ez az enzim a fehérjebontás katalizátoraként működik, és segítségével a fehérjék aminosavakra bomlanak. Néhány szakács a nehezen átsüthető hús belsejébe ananászlevet csöpögtet, hogy jobban átsüthető és puhább legyen.

 
Érdekességek

Acitivia új ízek!

Tavasszal a Facebookon több, mint 10 000 ember szavazott, hogy milyen ízben szeretné megkóstolni az Activia joghurtot. Mivel nehéz volt a választás, ezért nem csak eggyel, hanem a három legtöbb szavazatot kapott ízzel bővült az Activia joghurt kínálata. Próbáld ki te is az új ínycsiklandóan krémes és finom trópusi gyümölcsös, aszalt szilva-müzlis és bodzaízű Activiát!

Neked melyik ízlik a legjobban az új Activiák közül? Gyere és szavazz a kedvencedre: www.facebook.com/ActiviaHu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top