Sztárok

Akik idén hagytak itt minket

Hányszor elterveztem, hogy elmegyek egy koncertjére! Mennyire vártam az új filmjét! Az ő dala szólt, amikor először megcsókoltam a feleségemet... – sokszor ezek jutnak először eszünkbe, amikor értesülünk egy ismert ember haláláról. Idén is számos művésztől kellett elbúcsúznunk. Rájuk emlékezünk.

Whitney Houston

2012. február
„Egyszerre vagyok önmagam legjobb barátja és legrosszabb ellensége”

A 20. század egyik legtehetségesebb amerikai zenei csillagának alig 48 év adatott meg. A rengeteg magánéleti válságon átesett, drogproblémákkal küzdő énekesnőről már-már elhittük, összeszedheti magát és ismét a „régi lehet”. Nem így történt. A sztár élettelen testére éppen az idei Grammy-díjak kiosztásának napján talált rá testőre szállodai szobája kádjában.

Ő mondta: „Engem senki sem kényszeríthet semmire, minden döntés az enyém. Egyszerre vagyok önmagam legjobb barátja és legrosszabb ellensége.”

Róla mondták: „Egyszerűen megállíthatatlan volt, egy valódi aranytorkú madár, aki a pop koronázatlan királynőjévé nőtte ki magát” – zenei kritikusok.

Donna Summer

2012. május

Harcolt a rákkal

Ő volt a diszkó királynője, aki karrierjét mégis a Broadway-n kezdte. Az énekesnőt floridai otthonában érte a halál, 63 évesen, és már hosszú ideje harcolt a rák ellen. Öt Grammy-díjat és egy Oscart nyert. Utolsó albuma 2008-ban jelent meg Krayons címmel; a világzenei elemeket is tartalmazó lemezről két dal is feljutott a Billboard-lista élére.

Ő mondta: „Életem egyik legemlékezetesebb élménye volt az első templomi fellépésem, amikor meghallottam a saját hangomat. Abban a pillanatban mintha Isten szólt volna hozzám. Azt súgta nekem: Donna, nagyon-nagyon híres leszel.”

Róla mondták: „Őrült jó volt duettet énekelni vele: hihetetlen hangja volt, és olyan tehetséges volt!” – Barbra Streisand

Robin Gibb

2012. május

„Amikor már egyáltalán nem volt jól, akkor is elképesztően küzdött”

A Bee Gees egykori tagja hosszú ideje hősiesen küzdött a rákkal, és bár az utolsó hónapokban nagyon gyengének tűnt, valahogy mind azt hittük, hogy a kitartása, az ereje legyőzi a kórt. A 62 éves zenész családja a korábbi drámák ellenére is nagyon összetartóan viselkedett a sztár betegsége alatt. Három felnőtt gyermeke és felesége végig támogatta, testvére pedig még énekelt is a betegágynál.

Ő mondta: „Nem veszem a dolgokat magától értetődőnek, mert minden olyan törékenynek tűnik. Mindez az elmúlásra emlékeztet, és arra, hogy vajon mennyi ideig lehet valamely fontos személy jelen az életedben.”

Róla mondták: „Lenyűgöző ember volt. Amikor már egyáltalán nem volt jól, akkor is elképesztően küzdött. Hatalmas veszteség a zenei iparnak” – Sir Tim Rice dalszövegíró.

 

Kathryn Joosten
2012. június
A Született feleségek stábja volt a családja

Imádni való, egyszerre szerethető és hátborzongató karakter volt Karen McCluskey-ként a Született feleségekben. Az Emmy-díjas színésznő Robin Gibbhez hasonlóan hosszú küzdelmet folytatott a rákkal. Kathryn Joosten 72 éves korában hunyt el otthonában, ahogyan karaktere, Karen McCluskey is a nyolc évadot megért sorozat végén. A tüdőrákos sztár 45 évig dohányzott.

Ő mondta: „Nyolc évig voltunk együtt a Született feleségek stábjával, és sokukra, mint a családtagjaimra tekintek. Időnként megszerelték a kocsimat, vigyáztak a kutyámra, olyanok voltunk, mint egy nagy család.”

Róla mondták: „Köszönet neked, Kathryn. A bátorságodért, a humorodért, a harcodért és a tehetségedért. Szerencsések vagyunk, hogy megismerhettünk” – Marcia Cross, a Twitteren.

 

Neil Armstrong
2012. augusztus 
Minden idők legnagyobb hőse

Neil Armstrong amerikai űrhajóst, aki 1969-ben elsőként lépett a Holdra, szinte mindenki közeli ismerősnek érezte. Bár soha nem élvezte a közszereplést, neve világszerte fogalom volt, és nem csak korosztálya körében. Egy legenda volt, egy állandó faktor, ahogyan a sarki újságos is a mindennapjaink része, akire csak akkor kapjuk fel a fejünket, ha bezárja a boltot, és elköltözik. A világhírű asztronauta 82 évesen „költözött el”, egy szívkoszorúér-bypass műtét szövődményei miatt.

Ő mondta: „Érdekes hely a Hold, ajánlom”, „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”.

Róla mondták: „Neil Armstrong egy hős volt, nem csak az enyém. Minden idők legnagyobb hőse” – Barack Obama. 

Michael Clarke Duncan

2012. szeptember

Az 54 éves színész szeptemberben szívroham miatt került kórházba, és nem sokkal később a Los Angeles-i klinikán elhunyt. Első nagy sikereit barátjának, Bruce Willisnek köszönhette. Ő vetette be az Armageddon stábjába, és ő ajánlotta be a Halálsoronba, ahol a természetfeletti képességekkel rendelkező halálraítélt szerepéért Oscar-díjra is jelölték.

Ő mondta: „Az alkatom miatt voltam a filmvásznon kidobó, biztonsági őr, testőr, gengszter, bérgyilkos… De a Halálsoron picit megváltoztatta a rólam kialakult képet.”

Róla mondták: „Nagyon elszomorít Big Mike halála. Egy kincset fedeztünk fel személyében a Halálsoron forgatásán. Csodás volt. Nagy szíve volt, halála mindannyiunkat meglepett” – Tom Hanks.

Komár László
2012. október

A nemrégiben elhunyt magyar zenészlegenda szintén azok közé tartozik, akik sokáig és sajnos sikertelenül harcoltak a rákkal. A 2006-ban diagnosztizált nyirokmirigyrákja legyőzésében többek között az is ösztökélte, hogy szeretett volna minél tovább imádott kislánya mellett maradni. Komár Lászlót élete végén a szerelem is (újra) megtalálta, kibékült harmadik feleségével, akivel titokban ismét összeházasodott.

Ő mondta: „Ahogy megszületünk, abban a pillanatban ki van jelölve a halálunk napja is. Én azt szoktam mondani, hogy az élet nem más, mint a halál kezdete. És az életet élvezni kell minden percben, minden pillanatban.”

Róla mondták:  „A leghatékonyabb csodaszer a kislánya hangja volt. A halála előtti estén is beszéltek, és öröm volt látni, ahogy csillogtak a szemei. Lelkiekről nehéz bármit is mondani, de meggyőződésem, hogy a kis Karolina volt a legfőbb ok arra, amiért Laci addig akart az élők közt maradni, amíg szívvel bírta. Hát eddig bírta, de elmondani nem tudom, mennyire büszke vagyok rá” – Komár Kriszta.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top