Sztárok

Eldőlt Radics Gigi sorsa

Tovább versenyezhet az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyében, A Dal című showműsorban a Radics Gigi által előadott Úgy fáj című produkció, amelyet az elmúlt napokban plágiumgyanúval illettek – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sajtóirodája az MTI-vel csütörtökön.

Eldőlt Radics Gigi sorsaA Dal című verseny döntőjét szombaton tartják, Radics Gigi pedig egyike annak a nyolc előadónak, aki bejutott a fináléba. Az énekesnő által előadott dallal kapcsolatban sajtóhírekben felmerült, hogy egy román énekesnő, Paula Seling Timpul című számáról koppinthatták. Az MTVA az elmúlt 48 órában szakértő bevonásával alaposan kivizsgálta az ügyet, és mindezek alapján döntött Radics Gigi további versenyzése mellett.

„Az MTVA által felkért zenei szakértő, Victor Máté állásfoglalása és a román énekesnő menedzsmentjének véleménye alapján az MTVA és A Dal zsűrije azt a döntést hozta, hogy a Radics Gigi által előadott Úgy fáj című dal továbbra is versenyben marad” – olvasható a közleményben.

Az összegzés idézi Victor Mátét, az ilyen ügyekben véleményt hozó Szerzői Jogi Szakértő Testület által is sokszor felkért szakértőt, aki összehasonlította a két számot. „A két dal szerkezete, kompozíciós felépítése, hangszerelése nem mutat semmi hasonlóságot. Hasonlóság csak egyetlen elemben fedezhető fel, a refrén első négy ütemének dallamában. […] Szándékos másolást semmiképp sem feltételeznék, mivel mindösszesen 3, illetve 4 hangot használó, igen egyszerű, patronszerű motívumokról van szó. Ilyen kevés hang esetében – különösen egy ilyen, zenei közhelyeket szívesen használó műfajban – a hasonló fordulatok születésének matematikai valószínűsége is hatványozott” – írta véleményében a neves zeneszerző.

Victor Máté szerint „ilyenek könnyen megszülethetnek bárkinek az agyában anélkül, hogy a szerzők ismernék egymás munkásságát. S mivel a hasonlóság mindössze két ütemben (s annak ismétlésében) érezhető, és mivel azon belül is vannak azért eltérések, a dolgot a véletlennek tulajdonítom”.

A Dal című show-műsor szombati döntőjében nyolc produkciót láthat a közönség: előadja dalát Kállay-Saunders András, Rácz Gergő, Cserpes Laura, Keresztes Ildikó, Vastag Tamás, Radics Gigi, ByeAlex, valamint az Agárdi Szilvia – Pál Dénes duó. A Dal győztese képviseli Magyarországot az idei, 58. Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top