Sztárok

Magyar festő képe díszíti II. Erzsébet kastélyát

Magyar festő portréi, csecsebecsék, újsághalom és családi fotók – ez éppen úgy hangzik, mintha a nagymamánál járnánk vendégségben. Még az ősz hajú nénike is beleillik ebbe a klisébe, leszámítva, hogy ő a brit királynő, és ettől azért mégis kicsit érdekesebbé válik a nappalija.

Kicsit rendetlen, kicsit összevissza, de azért ez a szoba mégis különleges, hiszen II. Erzsébet legszívesebben itt tölti az idejét. A skóciai Balmoral-kastély 1852 óta a brit királyi család tulajdona, és nyári rezidenciaként használják, de áprilistól augusztusig és némely téli hónapban nyitva áll a látogatók előtt a birtok. Igaz, a 10 fontos belépő árában nincs benne a privát lakosztályok megtekintése, csak a szépen rendbe tett és a hotelhez vagy képgalériához hasonlító termek látogatása. Talán éppen ezért volt olyan meglepő, hogy a királynő nappalija pont úgy fest, mint bármelyik nagymamáé.

A Daily Mailben megjelent képet Katalin hercegnő apja, Michael Middleton készítette az új-zélandi miniszterelnök látogatásakor. A központi helyen a kandalló két oldalát díszítő festmények pedig történetesen egy magyar festő, Brocky Károly munkái, aki 1841-ben festette meg az akkori uralkodó, Viktória királynő és a fiatal Albert herceg portréját. Brocky amúgy igen közkedvelt volt a brit királyi udvarban, mígnem – a legenda szerint – meg nem sértette a királynőt, és így egy időre kegyvesztett lett. Állítólag azzal vívta ki az uralkodó haragját, hogy nem akarta megfesteni a kis trónörökös arcképét, mondván, minden gyerek arca eleinte egyforma. A festő végül a halála előtt bocsánatot nyert, és pompás temetést kapott.

Magyar festő művelóg II. Erzsébet kastélyát
1–2. Brocky Károly munkái, Viktória királynő és a fiatal Albert herceg portréja.

3. András herceg, a királynő fiatalabb fia ezen a képen a két lányával látható.
4. Vilmos és Katalin szakított a hagyományokkal, amikor nem valamelyik lakosztályban, hanem a szabadban készítették el az első családi képeiket a kisfiukkal.
5. Hogy a királynő mennyire imádja a corgi kutyáit, arról viccek szólnak. Azt mondják, hogy az amúgy spórolós uralkodó a kutyáitól nem sajnál semmit. Az ebeknek kiemelt helyük van a nappaliban is: közel a kandallóhoz tették le a mini királyi kutya ágyaikat.
6. A plüss corgit a királynő az egyik unokájától kapta ajándékba, azóta is méltó helyen van.
7. Nem fával, hanem elektromos konvektorral fűti be a szobát a királynő, bár ez egyesek szerint éppen csak arra elég, hogy elég meleget adjon neki vagy másnak, aki a radiátor mellett áll vagy ül. A szoba többi részében telente hűvös van.

Viktória királynő és Albert herceg protréját egy magyar festő készítette
Viktória királynő és Albert herceg portréját egy magyar festő készítette

Magyar festő művelóg II. Erzsébet kastélyát

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top