Sztárok

Balázsovits Edit: “Volt idő, amikor nem tudtam, van-e helyem a színpadon”

A napokban mutatták be a Vígszínházban a Popfesztivál című zenés darabot, amelyben édesanyjával együtt játszik, Molnár Ferenc Ördög című drámáját próbálja a Karinthy Színházban, kisfia, Richárd pedig idén kezdte a második osztályt. Többek között ezért beszélgettünk korán reggel egy üres bevásárlóközpont üres kávézójában Balázsovits Edittel.

Balázsovits Edit: „volt idő, amikor nem tudtam, van-e helyem a színpadonFeltűzött hajjal, tréningruhában és smink nélkül olyan, akár egy tizenéves lány.
– Komoly készülődés nem előzte meg a találkozásunkat, az biztos. (nevet) Richárddal hétkor kelünk, beleugrunk az este kikészített ruhánkba, nekem egy gyors kávé, neki reggeli, aztán irány a suli, ami pontosan hárompercnyire van a lakástól. Aztán hazamegyek, és magamat is összeszedem. Ez ma reggel elmaradt, de a színésznő is ember. (mosolyog)

– Éjnek idején ér haza az előadásokról, Richárdnak az iskola viszont kemény menetrendet diktál. Hogy bírja a korán kelést?
– Ha lehetne, szorgalmaznám, hogy csak kilenckor kezdődjön az élet a suliban. Nehezen ébredek, de ragaszkodom ahhoz, hogy én vigyem a fiamat az iskolába, hogy reggelente tudjunk kicsit beszélgetni, mert a hétköznapokon nem lehetünk túl sokat együtt.

Sok színésznőtől hallom, hogy küzd a folyamatos lelkifurdalással. Önnel is így van ez?
– Feszített próbaidőszakban különösen nehéz, persze, van segítségem, nagyon jó, hogy egy házban élünk a szüleimmel. Igaz, a legutóbb anyukám sem tudott Richárddal lenni, mert együtt próbáltuk a Popfesztivált. Jó volt vele dolgozni, az egészet természetesen kezeltük. Néha az ügyelő viccesen rám dörrent a hangosbemondóból: „Balázsovits Edit, megjött az anyád, és azt üzeni, rossz helyen parkolsz!”

– A szülei neve legenda itthon a színházi és filmes berkekben egyaránt. Ez lehet áldás és átok is…
Ha átok, akkor hát azért, mert duplán kell bizonyítani az embereknek, hogy saját jogon vagyunk ott, ahol. Emiatt éveken át őrlődtem, de mára rájöttem, nem az a fontos, mit gondolnak mások, hanem az, amit önmagamról gondolok. Erős megfelelési vágy volt bennem, de ez szerencsére már csak a múlt. Csak az a fontos, hogy én a színpadon a tőlem telhető maximumot adjam mindig, és ez ügyben tiszta a lelkiismeretem.

Az édesapjától a Játékszín társulatában töltött évek alatt bizonyára rengeteget tanult.
– Így van, és a szakmai életem meghatározó részét képezik ezek az évek. Amikor tavaly megszűnt a színház, kissé mélypontra kerültem. Meg kell hogy mondjam, eddigi életem során nem sok munkahelyen éreztem magam olyan jól, mint ott: szerettek, elfogadtak, olyanok voltunk, mint egy nagy család. Könnyek között pakoltuk ki a kollégákkal együtt az öltözőnket, megbántott voltam, nem tudtam, merre tovább, ahogyan azt sem, van-e helyem nekem ebben a szakmában, ebben az országban. Megrendültem, sosem fájt még annyira, mint akkor, hogy a művészetet sokszor egyéb érdekek mozgatják. Már-már gondolkozni kezdtem, mi mással foglalkozhatnék, mint a színészet, amikor befutott egyrészt Eszenyi Enikő hívása, a Popfesztivál kapcsán, másrészt érkezett néhány külföldi film Budapestre, és kisebb szerepekre beválogattak a rendezők. Élveztem a forgatásokat, jó volt figyelni, hogyan dolgoznak a külföldi kollégák.

Balázsovits Edit: „volt idő, amikor nem tudtam, van-e helyem a színpadon

Ilyenkor egy magyar színésznőnek nem facsarodik össze a szíve? Itthon alig forog valami, és ami mégis – hogy is mondjam -, kissé belterjes.
– Szívesen forgatnék többet, de nincs bennem rossz érzés, hiszen színházi fronton nagyon szép szerepeket eljátszottam már, és remélhetőleg fogok is. Ha jön egy külföldi produkció, az nekem mindig nagy öröm: eddig minden esetben kiválasztott a rendező, ahová csak elmentem meghallgatásra, amire büszke vagyok, mert még annak is remekül kell tudnia angolul, aki épp csak átsuhan a színen egy jelenetben. Ilyen téren folyamatosan trenírozom magam. Az angol ma már olyan, mint a biciklizés vagy az autóvezetés. Egyszerűen kell az élethez. Suli után a fiamat is elhordom még különórára…

– Gondolom, a mindennapokban sokat jelent a férje segítsége is a logisztikában.
– Nélküle nem is tudom, mi lenne velem. Kilenc éve vagyunk együtt, és mindig, mindenben számíthatok rá. Amikor kevesebb munkám volt, nem kis áldozatot vállalt értünk: Anglia és Magyarország között ingázott, rengeteget dolgozott, hogy ne szenvedjünk hiányt semmiben. Csakhogy azokban a napokban nagyon hiányzott itthonról, és végül úgy döntöttünk, inkább legyen kevesebb pénzünk, de ne szakadjon ketté a család. Nagyon jó apa és társ, rendkívül szerencsés vagyok, hogy rátaláltam. Szeretném, ha a mi házasságunk is olyan volna egy életen át, mint a szüleimé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top