Sztárok

Tehetséggondozással az egyenlő esélyekért

A tehetség kibontakozása elsősorban mentális tényezőkön múlik, de elengedhetetlen egy olyan környezet, ahol a vele született képességek készségekké formálhatóak. Ehhez nyújt segítséget a Csányi Alapítvány, mely kilencedik éve támogatja a tehetséges, hátrányos helyzetű gyerekeket. A civil szervezet által támogatott fiatalok száma 2015-re a 300 főt is elérheti. Dr. Radoszáv Miklóst, az Alapítvány operatív igazgatóját kérdeztük a szervezet tehetséggondozó programjáról és a tavalyi év sikereiről, eredményeiről.
Tehetséggondozással az egyenlő esélyekért

– Ön szerint mikor érdemes elkezdeni a tehetséggondozást, hogyan lehet a sokszor nehéz körülmények között élő fiatalok kibontakozását segíteni?

– Minden ember a tehetség ígéretével születik, az ígéret beváltásához viszont sok munka és sok egyéb feltétel, nem ritkán szerencse is kell. Viszont nincs annál szomorúbb, mint amikor a tehetség elkallódik vagy idő előtt vész el. Mi az alapító, dr. Csányi Sándor szándékának megfelelően arra vállalkozunk, hogy minél korábbi életkorban találjuk meg a tehetségígéreteket. Ezért tartjuk a beválogatásainkat 10 éves korban, és ettől kezdve 10-14 évi együtt dolgozásra hívjuk a gyereket és családjaikat.

– Hogyan lehet az alapítvány támogatását elnyerni?

– Az alapítványba kizárólag pályázati úton lehet bekerülni. Jelenleg Kaposvárott, Szegeden, Jászberényben, Nagybajomban és Pécsett működnek a program központjait jelentő közösségi házak. A szakemberek által végzett előszűrést követően a végső döntést a gyerekek felvételéről a kuratórium hozza meg. A tanulók 4. osztályos kortól válhatnak résztvevőkké, és a diploma megszerzéséig kapnak szakmai és anyagi segítséget. Egy gyerek éves támogatása körülbelül egymillió forintot igényel, erre fedezetet az alapítói vagyon és hozamai, valamint a támogatók adományai biztosítanak.

– Milyen eredményekkel, sikerekkel zárta az alapítvány a tavalyi évet?

– A Csányi Alapítvány 2005-ben indult 20 gyerek támogatásával, jelenleg 225 diák vesz részt a programban, 2014 végére pedig várhatóan még 45 fővel bővítjük a támogatott fiatalok körét. Az idei fejlesztési tervek szerint az alapítvány február elsején új helyszínen, Mohácson hirdet pályázatot, ahol két csoportban 30 fő csatlakozhat a programhoz, valamint Kaposváron is újabb 15 diák felvételét tervezzük, így a szeptemberi tanévkezdéskor már 270 tehetséges diák kap lehetőséget arra, hogy szakképzett mentori támogatással kamatoztathassa, bővíthesse tudását. Az Életút Program sikerét példázza, hogy immár 12 egyetemistával büszkélkedhetünk, emellett 6 diákunk vesz részt felsőfokú szakirányú szakképzésben. Óriási segítséget jelent számunkra a lakosság támogatása is, 1%-os felajánlások, önkéntes munka formájában. Idén is várjuk a felajánlásokat adószámunkra: 18186464-1-43, és bízunk benne, hogy ennek segítségével elérjük a 2015-ig kitűzött célunkat, a 300 fős támogatotti létszámot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top