Sztárok

Használt sütőolaj gyűjtése a MOL-nál

Ha Te is jobban oda szeretnél figyelni arra, hogy környezetbarát módon vezesd a háztartásodat, a MOL remek megoldást nyújt neked. Sőt még akár nyerhetsz is! Nincs más teendőd, mint visszavinni valamelyik kijelölt MOL kútra az otthon összegyűlt használt sütőolajat, és részt venni a MOL nyereményjátékában. Lehet, hogy Te leszel az egyik nyertes, és Segal Viktor sztárséffel együtt vendégelheted meg barátaidat!

Használt sütőolajgyűjtés a MOL-nál Minden családi ebéd végére érkezik egy kellemetlen vendég: a sütéshez használt olaj. A legtöbben nem tudják, mihez kezdjenek vele. Egy ideig öntögetik egyik üvegből a másikba, végül aztán jellemzően a szemétben vagy a csatornában végzi, ahol az olaj komoly károkat okoz a környezetben.

A használt sütőolaj a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon. Ha pedig a sütőolaj az élővizekbe jut, az még veszélyesebb az élővilágra, hisz a tavakban és a folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egy csepp használt étolaj akár 1000 liter vizet is elszennyezhet!

A MOL már évek óta segít a lakosságnak abban, hogy egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon “szabaduljon meg” a használt olajtól. Ma már 178 MOL-kúton van lehetőség arra, hogy leadd az otthon összegyűjtött sütőolajat. Az akcióban részt vevő kutak részletes listája ITT érhető el. Nincs más teendő, mint a kutasnak odaadni az összegyűjtött olajat, aki a megfelelő tárolóba önti azt.

Használt sütőolajgyűjtés a MOL-nál

A MOL ráadásul idén is kampánnyal támogatja a használt sütőolaj gyűjtését: május 1. és június 1. között arra biztat mindenkit, hogy adják le valamelyik MOL-kúton a feleslegessé vált sütőolajat. A leadott hulladékért cserébe mindenki egy serpenyőt formázó hűtőmágnest, illetve egy egyedi kóddal ellátott kupont kap, amellyel a www.boldogolaj.hu weboldalon regisztrálhat a MOL sorsolásos játékára. Számos nyereményt, köztük élményutalványokat, illetve fődíjként egy 20 fős grillpartit sorsolnak ki a vállalkozó kedvű, környezettudatos játékosok között. Három szerencsés nyerteshez pedig Segal Viktor sztárséf látogat el, aki segít a vasárnapi ebéd elkészítésében, és felszolgálásában – remek alkalom arra, hogy lenyűgözzük vendégségbe hívott családtagjainkat és barátainkat. Mindenkinek akkor van nagyobb esélye a nyerésre, ha minél több kóddal regisztrál. Ezért érdemes minél több használt sütőolajat elvinni a MOL kutakra.

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal? Magyarországon Komáromban működik egy üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A feldolgozóüzemben alaposan megszűrik, megtisztítják a sütőolajat, majd egy speciális művelettel az üzemanyagba kerülő biokomponenst állítanak elő belőle. Így a sütéshez-főzéshez használt olajból a környezetet károsító veszélyes hulladék helyett ismét hasznos termék lesz. A gyár nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy az üzemanyagba kerülő biodízelgyártás melléktermékei is környezetkímélő módon kerüljenek további felhasználásra, ezért többek között biogáztermelésre használják.

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top