Sztárok

Az 50 éves Lenny Kravitz életének 10 legfontosabb slágere – videó

Már kisgyerekként eldőlt a sorsa, hisz színésznő édesanyjának és producer édesapjának köszönhetően olyan nagyságok dajkálták, mint Miles Davis, Ella Fitzgerald, James Brown vagy épp Stevie Wonder, ötödik születésnapján pedig személyesen Duke Ellington énekelt neki. Szinte minden létező zenei díjat megnyert, amit csak lehetett, slágereit pedig nehéz lenne felsorolni. Ötvenedik születésnapja alkalmából összeszedtük Lenny Kravitz életének 10 legfontosabb szerzeményét.

Justify My Love

Bár a dal Madonna slágereként lett világhírű, mégis meghatározó jelentőségű Lenny Kravitz életében. Amellett, hogy producerként vett részt a dal munkálataiban, Ingrid Chavezzel együtt írták meg az erotikával túlfűtött nótát, amely alapjául Chavez egyik verse szolgált, amit Kravitzhez írt. A közös munka során a két művész összemelegedett, sőt a pletykák szerint a házas énekes nemcsak vele, de Madonnával is viszonyt kezdett. Bár ők ezt határozottan cáfolták, Lisa Bonet-nál betelt a pohár: 1991-ben elhagyta a zenészt, és két év múlva el is vált tőle.

Mama Said

Lenny Kravitz második albuma, amely felkerült a Top40-es listára. 1991-es megjelenésekor Bonet-nak dedikálta az albumot, melynek nótái nagy részét házassági kudarca és felesége iránti vágyakozása ihlette. A Mama Said egy zátonyra futott házasság dokumentációja, fájdalommal és reménnyel átitatva. Ennek egyik gyöngyszeme az Ain’t it over till it’s over.

Always on the Run

Mama Said azon kevés dalok egyike az albumon, amelyet nem feleségének írt. A dal egy aggódó édesanyáról szól, aki hiába próbálja a helyes irányba terelgetni fiát, ő megy a maga feje után. Kravitz édesanyjának, a színésznő Roxie Rokernek ajánlotta. Lenny és 1995-ben elhunyt mamája között nagyon szoros volt a kötelék. Miután apja állandó félrelépései miatt 1985-ben szülei elváltak, a kis Lenny anyukájával maradt, sőt felnőttként évekre meg is szakította a kapcsolatot apjával.

Flowers for Zoe

1988 december 1-jén született meg Lenny és Lisa egyetlen gyermeke, Zoe Isabella Kravitz. A kislány még csak ötéves volt, amikor szülei elváltak. 11 éves koráig édesanyjával élt, majd apjához költözött. A válás ellenére is nagyon szoros maradt a viszonyuk. Olyannyira, hogy a fent említett albumra fel is került az apa altatódalszerű szerzeménye az ő imádott csemetéjéhez, aki ma már színésznőként bontogatja szárnyait. A hozzá írt dalt itt meghallgathatod!

Az 50 éves Lenny Kravitz életének 10 legfontosabb slágere - videó

I belong to you

Több szempontból is a művész egyik legnagyobb és legfontosabb munkája ez a dal. Nemcsak, hogy ő énekelte fel, de az összes hangszeres kíséretet is ő játszotta, sőt még a vokált is ő énekli. A dalhoz készült klipet a Bahamákon forgatták, ahonnan édesanyja származott.

(I can make it) Another day

Michael Jackson 2001-es Invincible című albumára két dalt is írt. Ezt követően tovább folytatták a közös munkát, ám az új szerzemény elkészültét a pop királya már nem élhette meg. “Egy olyan dalon dolgoztunk együtt Michaellel, amelyet nem adtak ki, de csodálatos élmény volt a közös stúdiómunka. Michael vicces volt, nagyon vicces, folyamatosan nevettünk. Csodálatos ember volt” – nyilatkozta barátja halálát követően Kravitz. Az említett nóta Jacko halál után másfél évvel került ki az internetre, ahonnan később el is távolították. Hivatalosan csak a zenész óriás posztumusz albumára, a Michaelre került fel 2010-ben.

Lady

Az egész világot meglepte, amikor kiderült, hogy Kravitz és Nicole Kidman egy pár. A hófehér bőrű, törékeny nő és a félvér, vad rocker olyanok voltak együtt, akár tűz és víz, kapcsolatuk mégis hamar komolyra fordult. Lángoló szerelemmel szerették egymást, ezt látszott alátámasztani, hogy első felesége után Kidman volt az első nő az énekes életében, akit eljegyzett. 8 hónap után azonban mégis véget ért a románc Kravitz állítólagos félrelépése miatt. A megszelídíthetetlen énekes pedig még dalt is írt szerelméhez, amely 2004-es Baptism című albumára került fel.

Let Love Rule

Bár az első albumával azonos című szerzemény 1989-ben íródott, mégis 2005-ben lett csak igazán nagy jelentőségű előadója életében. Ahogy azt fentebb említettem, Lenny és édesapja, a hollywoodi producer Sy Kravitz kapcsolata nem volt felhőtlen. Fia sokáig nem tudta megbocsátani a nagyvilági életet élő filmesnek, hogy ötévesen elhagyta őt és anyját. Lenny végül felnőtt fejjel értette meg apját.

“Megvoltak a maga démonjai. Azt hiszem, szabadulni próbált tőlük, mert a halálos ágyán mindent elmesélt nekem. Ápoltam, láttam őt, szerettem, de mindig volt köztünk egy fal. Azt hiszem, mielőtt meghalt, ráébredt erre, mert bocsánatot kért, és azt kívánta, bárcsak megváltoztathatná a múltat. Végül elfogadta, és kaptunk még egy hónapot, ami csodálatos volt. Attól a perctől kezdve az volt életünk legszebb hónapja, ami mindenért kárpótolt” – mesélte a szívszorító történetet a Piers Morgan Tonight Show-ban. Apja 2005. október 9-i halálát követő estén Lenny a színpadon adózott apja emlékének a Let Love Rule című dallal.

I’ll be waiting

2008-as, It’s Time for a Love Revolution című, legjobb kritikákat kapott albumának egyik legérzelmesebb dala, amelyet saját élete ihletett: hogy a dalban, Bonet-ra vagy Kidmanre céloz, azt nem tudni, mindenesetre egy olyan hölgyhöz írta, akinek összetörte a szívét, majd rájött, hogy ő számára az igazi. Bár a szakma egekig magasztalta az új albumot (a Rolling Stone magazin ötből három csillaggal jutalmazta a korongot, és úgy fogalmazott, hogy ez lett Lenny Kravitz életének legjobb munkája), a nőfaló énekes magánélete romokban hevert: barátnőről barátnőre szállt, Marisa Tomeitől Isis Arrudaig számtalan gyönyörű híresség megfordult az ágyában. Kravitz végül megcsömörlött, és cölibátust fogadott – legalábbis addig, míg meg nem találja azt a nőt, akivel újra összekötné életét –, majd kórházba került, hörghurutja súlyosbodott. Emiatt pedig európai turnéját is le kellett mondania, sőt tartott négy év pihenőt.

Stand

2010-ben egyik barátja súlyos balesetet szenvedett, ennek következtében deréktól lefelé lebénult. Kravitzet megviselték a történtek, olyannyira, hogy ihletet is merített a balesetből. A dal és a hozzá forgatott jó kedélyű klip célba ért, Lenny barátja ugyanis felépült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top