Sztárok

22 tény a 39 éves Angelina Jolie-ról

Éppen a születésnapja után egy nappal, június 5-én kerül a magyar mozikba Angelina Jolie legújabb filmje, a Demóna. Sokan nemcsak filmjei, hanem politikai szerepvállalása, családja iránti elkötelezettsége és a rák elleni harca miatt is rajonganak érte, felnéznek rá, míg utóbbiban épp ugyan annyian nem értenek egyet vele. Születésnapja alkalmából sorra vettük, honnan indult, és hol tart most Angelina Jolie.

1. 1975. június 4-én született Los Angelesben a világ egyik legszebb nője, akiben szülei, Jon Voight és édesanyja, Marcheline Bertrand révén keveredik a szlovák, német, kanadai francia, huron indián, cseh és dán felmenők vére. Micsoda mix!

Angelina édesanyja, Marcheline Bertrand (bal oldalon), régi családi fotók (jobb oldalon)
Angelina édesanyja, Marcheline Bertrand (bal oldalon), régi családi fotók (jobb oldalon)

2. Családjában több híresség is található. Keresztszülei: Jacquline Bissett brit színésznő és Maximilian Schell osztrák színész, rendező, producer, nagybátyja a zenész-dalszövegíró Chip Taylor, de szegről-végről még Hillary Clintonhoz is fűzik rokoni szálak.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról


3. Kétéves volt, amikor szülei elváltak, apjával való viszonyára ez egy életre rányomta a bélyegét. Anyjával és bátyjával elköltöztek a filmipar fellegvárából. Tizenegy éves múlt, amikor mégis visszaköltöztek Los Angelesbe, és megkezdte színészi tanulmányait. Ez nem tartott sokáig, tizennégy évesen beköszöntött a lázadó korszak, és otthagyta a sulit.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

4. Míg más kislány királylányságról álmodozik ennyi idősen, ő inkább temetkezési vállalkozóként képzelte a jövőjét.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

5. Tizenhat volt, amikor önálló életet kezdett, néhány utcányira a szülői háztól, egy garázs fölött bérelt lakást. Visszatért a színiiskolába, és a középiskolát is befejezte.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

6. Iskolatársai állandóan csúfolták jellegzetes arcvonásai, fogszabályzója és soványsága miatt. Ha tudták volna…

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

7. 15 évesen készült róla az első profi fotósorozat, ám nem igazán jött be a szakmának. Ekkor kezdte vagdosni magát – ejnye kislány!

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

8. A kezdeti bukdácsoláson végül csak sikerült túllendülnie. Számos videoklipben szerepelt. Meat Loaf klipjeiben mindig van egy jó csaj, a Rock and Roll dreams come true című dalban például Angie volt az…

…de feltűnt ebben…

…és ebben is…

…sőt, még ebben is.

8. Élete első szerepében kiborgot alakított az 1993-as Cyborg 2: Üvegárnyék című alacsony költségvetésű sci-fiben. Már ekkor is nagyon kemény, pedig hol volt még Lara Croft!

9. A testvéri szeretet Angelina szótárában “kissé” eltér a megszokottól. Bátyjával, James Havennel híresen-hírhedten szoros a viszonya, mondjuk ki, már-már beteges. A 2000-es Oscar-gálán díja átvétele előtt forró csókot lehelt a tesó ajkaira, és a róla szóló életrajzi könyv szerint nemcsak lelkileg, de testileg is közel kerültek egymáshoz.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

10. Jó ideig élt leszbikus kapcsolatban Jenny Shimizu modell-színésznővel. “Csak azért nem házasodtunk össze Jennyvel, mert megismertem a későbbi férjem. Az első pillanatban, ahogy megláttam, beleszerettem” – nyilatkozta első leszbikus kapcsolatáról Jolie.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

11. 1996-ban ment hozzá Jonny Lee Millerhez, az igent drága esküvői ruha helyett inkább farmerben és fehér trikóban mondta ki, amire saját vérével írta fel jövendőbelije nevét. Kell ennél szebb vallomás?

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

12. Munkatársai szerint a színésznő annyira beleéli magát egy-egy szerepbe, hogy a forgatások között sem képes levetkőzni a karaktert. Például, amikor a Kifutó a semmibe című film készült, közölte férjével, hogy nem fogja felhívni, mert egyedül van, haldoklik, és egyébként is leszbikus.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

13. 1999-ben a nagy visszatérésre készülő Winona Ryder helyett ő aratta le a babérokat  az Észvesztő című közös filmjük megjelenésekor. Angie könnyen azonosult az elmegyógyintézetbe zárt lány szerepével.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

14. Elvált Millertől, és hozzáment Billy Bob Thorntonhoz. Hollywood egyik legbizarrabb házassága volt az övék: egymás ampullába csapolt vérét hordták, és szenvedélyüket sem tartották kordában: ha éppen rájuk jött, akár a vörös szőnyegen is szinte egymásnak estek. Végül közvetve fia, Maddox miatt lett vége a kapcsolatnak: Jolie gyereket akart, Thornton viszont csak Jolie-t akarta.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

15. Több mint 11 tetoválás díszíti a testét, és még több eltávolítás utáni heg éktelenkedik rajta. Megszállottan érdeklődött a halál iránt, végül a halál japán szimbólumát mégis eltávolíttatta, ahogy exférje nevét és a közös tetkójukat is. Ellenben felkerültek Brad Pitt és gyermekeik születési helyének földrajzi koordinátái. A legkülönlegesebb egy szanszkrit nyelven írott ősi szöveg, amelyet Bangkokban készített Noo Kamphai tetoválóművész tradicionális módon: kalapács és egy hosszú tű segítségével juttatta a festéket Jolie bőre alá.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

16. 2005-ben “szétbomlasztotta” az álompárt, “elszerette” Brad Pittet Jennifer Anistontól, amiért jó időre közutálat tárgya lett.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról

17. Összesen három saját és három örökbefogadott gyermeket nevelnek, és háromszor is szerepeltek a fotókért legtöbbet kapó hírességek listáján: 2006-ban születése után néhány hónappal több mint 4 millió dollárért mutatták meg a People magazin címlapján Shiloht, 2007-ben Pax örökbefogadását követően 2 millió dollárt fizetett a magazin a címlapfotókért, míg ikreik exkluzív fotóit 15 millió dollárért (3 milliárd forintért) adták el a People és a Hello! magazinoknak.

Angelina és Pax (bal oldalon), Angelina, Shiloh és Brad Pitt (jobb oldalon)
Angelina és Pax (bal oldalon), Angelina, Shiloh és Brad Pitt (jobb oldalon)
Brad és Angelina az ikrekkel
Brad és Angelina az ikrekkel

18. Legidősebb vér szerinti gyermekük, Shiloh tomboy, azaz olyan lány, aki fiúsan érzi jól magát. A kislány így is öltözködik, a haja is rövidre van vágva, sőt maga Brad Pitt mesélte el Oprah-nak, hogy otthon a kislány megkért mindenkit, hogy Johnnak szólítsák. A szülők pedig ezt így érzik helyesnek.

Angelina és Shiloh
Angelina és Shiloh

19. Rajong a késekért, és megszállottan gyűjti is őket.

20 tény a 38 éves Angelina Jolie-ról
 

20. Bár színésznőnek sem utolsó, de politikai szerepe talán még nagyobb. Az ENSZ Menekültügyi Hivatalának jótékonysági nagykövete, szinte az összes létező válságövezetbe ellátogatott már: járt Darfurban, Szíria és Irak határán, Kambodzsában, Tanzániában, Sierra Leonéban, Brad Pitt-tel közös alapítványa pedig több iskolát és menedékhelyet építtetett katasztrófa sújtotta területeken.

Angelina egy jordániai menekülttáborban
Angelina egy jordániai menekülttáborban

21. Tavaly májusban sokkolta a nyilvánosságot, amikor bejelentette -miután édesanyja és nagynénje is mellrákban hunyt el, a gyilkos kórra való hajlam pedig az ő szervezetében is megtalálható – levetette melleit. Az egész világot megosztotta a döntése: voltak, akik az egekig magasztalták bátorságáért, amiért – bár a rák nem támadta még meg a szervezetét – egészségét és családja jövőjét előtérbe helyezve, alávetette magát a műtétnek. Voltak azonban, akik egy betegségtől rettegő nő kétségbeesett és felelőtlen lépéseként aposztrofálták a tettét. Angie azóta egyre fogy, szinte már csont és bőr, ami nem egy kiegyensúlyozott asszony látszatát kelti, annak ellenére, hogy Brad Pittel és hat gyermekükkel szinte tökéletes családnak tűnnek. Ám a színésznő nemrég tett kijelentése, miszerint újabb műtétekre készül (állítólag petefészkét és méhét is kivetetné az egészséges élet reményében) valóban felveti a kérdést , hogy vajon valóban kicselezhetjük-e a sorsunkat.

Angelina a mellműtét után, a Z világháború bemutatóján, Londonban
Angelina a mellműtét után, a Z világháború bemutatóján, Londonban

22. Legújabb filmje, a Demóna premierje kapcsán a BBC Radio adásában mesélt arról, hogy színésznőként még egy utolsó nagy dobásra készül: Liz Taylor után Kleopátra megformálásával búcsúzna a színészettől. “Olyan szerep ez, amelyiknél azt érzed, igen, ez az, amibe mindent bele kell adnod, és ez lesz a vége, ahol befejezed, a nagy finálé” – árulta el a rádióműsorban Jolie, aki ezek után a politikai életben és rendezőként teljesedne ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top