Sztárok

Fanni – interjú egy igazi Angyallal

Weisz Fanni – a Vodafone Főállású Angyala 2013-2014-ben

Ismert és nagyon közkedvelt modell vagy. Valódi sikertörténetet tudhatsz magadénak, egy ilyen karrier mellett hogyan jut időd a társadalmi szerepvállalásra is?
Tudom, hogy közhely, hogy az embernek arra van ideje, amire szakít, de egy kicsit igaz is. Valóban egyre sűrűbbek a napjaim, de szerencsére jó csapat van körülöttem, és nagyon jó a háttérmunka, ezért tényleg a lényegre tudok koncentrálni. A Csend Hangja Klaszterben is olyan kiváló emberek támogatását kapom, akik mellett biztonságban érezhetem magam, segítik munkámat és tanácsaikkal döntéseimet.

Fanni - interjú egy igazi Angyallal

A Vodafone Magyarország Alapítvány  elsősorban olyan pályázatokat várt a Vodafone Főállású Angyal programra, amelyek a mobiltechnológia segítségével keresnek megoldást valamely társadalmi problémára. A te programod hol kapcsolódik a telefonok világához?
A mai világban szinte elengedhetetlen a mobiltechnológia, és bármilyen furcsán hangzik egy halló számára, a siketeknek is nagyon fontos. A mobiltechnológia nem abban merül ki ma már, hogy felhívjuk egymást telefonon, hanem az okostelefonok világában a képi világ kerül előtérbe. A siketek nyelve a vizuális kommunikáció, ezért szinte alapfontosságú a mobiltechnológia. Angyali évem alatt a Hallatlan Alapítvány munkáját segítem, ahol a jelnyelvi szótár bővítése mellett – ami nem mellesleg Európai nyelvi díjat nyert többször is – a jelnyelvi híradóban dolgozom, és a videó tolmácsszolgálatukat népszerűsítem. Az alapítvány munkája nagyon szorosan kapcsolódik a mobiltechnológiához. 

Hiszel abban, hogy a siketek és halláskárosultak számára a jelnyelv megtanulása igazi segítséget jelenthet?
Saját tapasztalataim alapján biztosan állíthatom, hogy óriási segítség. Ha megszületik egy baba, és kiderül, hogy siket – természetesen a halló családokról beszélek jelen esetben –, mindenképp fontos neki is pont úgy, mint halló társainak, a családon belüli kommunikáció. Nagyon fontos a kapcsolatteremtéshez és a tudás megszerzéséhez. Természetesen, a jelnyelv mellett, mely tudást biztosít, minden egyéb hallásjavító eszköz kipróbálása, használata, mely a gyermeket segíti, fontos. Azonban azt is nyugodtan ki merem jelenteni, hogy az első időben, míg nem állnak a baba rendelkezésére ezek az eszközök, addig elengedhetetlen az egészséges lelki és szellemi fejlődéséhez a jelnyelvi kommunikáció.

Fanni - interjú egy igazi AngyallalNem igaz az a tévhit, hogyha a gyermek jelnyelven kezd kommunikálni, akkor nem fog megtanulni beszélni!!! Az érthető beszéd függvénye a hallás, ebből adódóan, ha a hallást egy jól beállított hallókészülék vagy egy műtéti beavatkozással kapott CI  (mesterséges hallást adó, a fejbe épített készülék, ami a fejhez mágnessel illeszkedő külső egységgel a hallást biztosítja) segítheti. Azonban míg azon kísérletezik a szülő és a szakember, hogy a kicsi számára melyik a legmegfelelőbb, addig valamilyen formában a gyermeknek tudást kell adni, mert ha ez nem történik meg, akkor egész életében pótolnia kell ezeket a hiányosságokat, és folyamatos lemaradásban lesz halló társaihoz képest. Ahogy ezt nekem is meg kellett tapasztalnom, mert amikor én kicsi voltam, akkor nem csupán lebeszélték a szülőt, hanem kifejezetten tiltották is a jelnyelvet.

Tudni kell azt is és szerencsére már egyre több információ jut el az emberekhez azzal kapcsolatban, hogy a jelnyelv nem csupán a siketeknek segédeszköz a biztonságos kommunikációhoz, és a tudás megszerzéséhez, hanem  a hallóknak is jó dolog, hiszen fejleszti a kreatív központot, nyitottabbá, kifejezőbbé teszi az embereket. 

Miért éppen a Hallatlan alapítvány munkáját  segíted? Gondolom, azért több olyan szervezet is van, amely siketek és hallássérültek mindennapjainak megkönnyítésén dolgozik. A Hallatlan Alapítvány miben más?
A Hallatlan Alapítvány az a szervezet, amely igazán a siketeket szolgálja. Ha csupán a honlapjukra vetünk egy pillantás, ( hallatlan.hu ), azonnal látható milyen színvonalas, áttekinthető mindenki számára. A jelnyelvi híradójuk egyenesen kiváló. Jelnyelvi tanfolyamaik folyamatosan működnek, oktatóik jól képzettek. jelnyelvi szótáruk nagy segítséget jelent azoknak a halló családoknak, ahová siket baba érkezik. Megtisztelő, hogy segíthetem a munkájukat, és köszönet ezért a Vodafone Magyarország Alapítványának is, hiszen segítségükkel a videó jelnyelvi tolmácsszolgálat már egy éve működik.


Ha egy Angyal a te álmodat váltaná valóra, mit kérnél?

Ami mindenkinek jó, az nekem is 🙂 Ezért talán azt kívánnám, hogy mindenki legyen egészséges, nem csupán fizikailag, hanem szellemileg és lélekben is, és hogy minden élőlénynek egészséges és elegendő tápláléka legyen. Akkor azt gondolom, szebb lehetne a világ 🙂

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top