Sztárok

“Ha akkora legenda vagyok, miért érzem ilyen magányosnak magam?” – Judy Garland ma lenne 92 éves

Judy Garland azon filmcsillagok egyike, akinek tündöklő karrierje mögött tragikus magánéletet találunk. Szerelmi gondokkal, gyógyszerfüggőséggel, alkoholizmussal, pénztelenséggel küzdött, és sorra mentek tönkre házasságai: furcsa módon a siker tette tönkre.

Túl korán a színpadra

A színpadi élet túl korán kezdődött számára, ahogy sok hollywoodi csemete életében láthattuk, őt is tönkretette az, hogy már kétéves korától fellépett: a szüleivel együtt táncolt a nagyközönségnek. A The Gumm Sisters nevű formációban két testvérével szerepelt hosszú éveken keresztül, ami nem nevezhető épp normális mederben történő szocializálódásnak. Még tizenhárom sem volt, mikor az MGM stúdiónak feltűnt a tehetsége, és szerződtették magukhoz.

Karrierje szépen ívelt felfelé, énekesként és színészként is a közönség kedvence lett már gyerekkorában. A stúdió azonban az akkor bevett szokás szerint neki is – mint a többi gyerekszínésznek – amfetaminokat adott, hogy jól bírja a tempót, terhelhető legyen. Akkoriban ezt nem ártó szándékkal tették, nem ismerték ilyen jól az amfetaminszármazékok hatásait, mint ma, így segítségképp használták a kis színészeknél. Ebből azonban nem nagyon lehetett más, mint egy életen át tartó gyógyszer- és drogfüggés, nyugtatókon és alkoholon tengődés. Miközben szárnyalt a közönség előtt, addig kizsigerelték a stúdióban, és tönkretették az egészségét.

A 'The Gumm Sisters', középen Judy Garlanddal (balra), legismertebb szerepe Dorothy, az Óz, a csodák csodája című filmből (jobbra)
A “The Gumm Sisters”, középen Judy Garlanddal (balra), legismertebb szerepe Dorothy, az Óz, a csodák csodája című filmből (jobbra)

A rettegett stúdió

Gerald Clarke tíz évig kutatott Judy élete után, róla szóló könyvében azt írja az MGM-időkről, hogy Judy rettenetesen utált ott dolgozni, hányinger fogta el már a gondolattól is, hogy be kell lépnie a stúdió kapuján. Lehallgatták a telefonjait, elolvasták a leveleit, kényszerítették, hogy fogyjon le gyógyszerek segítségével, ami egy tinédzsernek testileg-lelkileg hihetetlen romboló hatású lehetett, örökre önbizalomhiánnyal mérgezték meg ezzel. Megszabták neki még azt is, hogy kivel randizhat, később pedig azt, hogy kihez mehet hozzá. Az író szerint Judyt a stúdióhoz fűződő viszonya kergette bele az öngyilkossági kísérletekbe és a hirtelen házasságokba.

Első házasságát tizenkilenc évesen kötötte, leginkább azért, hogy ezzel jelezze az MGM felé, hogy ő már felnőtt nő, nem kontrollálhatják tovább az életét. Az első férj, a rockzenész David Rose nős volt még, amikor Judyt feleségül kérte, de szeretői viszonyukból aztán csupán kétévnyi házasságra telt.

Judy és David
Judy és David

Liza Minnelli: gyerekből rivális

Judy a válás után nem sokkal hozzáment Vincente Minnellihez, ebből a házasságából született Liza Minnelli. Liza beszámolói szerint Judyval nem volt fenékig tejföl az élet, kicsi korától a színpadon állt az anyja mellett, aki nehezen viselte kislánya sikereit. Amikor a színpadon álltak, megszűnt anya lenni, akkor Judy Garland, a sztár volt, aki nem tűrte, hogy másnak szóljon a taps. Előfordult az is, hogy féltékenységében lelökte Lizát a színpadról, amikor a közönség épp az ő énekét ünnepelte. Liza Minnelli már gyerekkorában beletanult, hogy édesanyja olykor a halált kívánja, az ágya mellett gyomorpumpát tartott arra az esetre, ha Judy újból öngyilkossággal próbálkozna.

Judy és Liza
Judy és Liza

Férjek és Frank Sinatra

Rövid, negyvenhét évig tartó élete során az öt férj is sok lett volna, de Judy függősége nemcsak a drogokra, hanem az életrajzi írások szerint a férfiakra is kiterjedt. Ezért történhetett az, hogy ennyi férj mellett még szeretőket is tartott, sőt a pletykák szerint biszexuális volt, és sokáig a titkárnője is a szeretői közé tartozott.

A leghíresebb szeretője kétségkívül Frank Sinatra volt, akivel kétszer is összehozta az élet. Első alkalommal akkor kerültek szoros viszonyba, amikor Judy még Minnelli felesége volt. 1949-ben, épp Judy idegösszeomlása után, egy megromlott házasságban vergődve, a melegszívű Frank Sinatra épp jókor volt jó helyen, hogy vigaszt nyújtson. Frank híresen romantikus és törődő ember volt, ezért Judy számára pont a megfelelő férfi jelent meg az életében ahhoz, hogy nyugalomra leljen.

Frank Sinatra és Judy Garland
Frank Sinatra és Judy Garland

Összeomlás minden téren

Később a szenvedély, amely Sinatra házasságkötése miatt egy időre megszakadt, újra fellángolt. 1955-ben, amikor Judy sokadszorra költözött el harmadik férjétől, Sid Lufttól, újra egymásra találtak. A viszony ekkor egészen addig tartott, míg Luft rá nem jött az igazságra.

Sid Lufttal tizennégy viharos évet éltek együtt, Luft állítólag olthatatlan szerelemmel állt ki mellette, amikor kirúgták az MGM stúdióból az ivás miatt, sőt visszakormányozta Judy szekerét a filmek világába annak ellenére, hogy tudta, csalja őt. Türelmét utólag azzal magyarázta, hogy ha egyszer egy olyan nőbe szeret bele az ember, mint Judy, akkor semmilyen téboly nem tudja azt megszüntetni. Más történetek arról szólnak, hogy amikor Luft ivott, kezet emelt Judyra, amit általában szétköltözés követett. Mindenesetre Judy felnőtt életének felét vele töltötte házasságban.

“Ha akkora legenda vagyok, miért érzem ilyen magányosnak magam?” – mondta magáról Judy Garland. Már életében legendává vált, s bár nehéz megítélni, de valószínűleg csodálatos tehetsége és viharos magánélete együtt járult hozzá sikeréhez. Harmadik férje után újabb összeomlás várt rá, anyagilag és idegileg is a gödör mélyére került. Függőségei miatt le kellett mondania a szerepeit, s az ördögi körből nem látott kiutat. Negyvenhét évesen halt meg túladagolás miatt.

Judy és Sid Luft (bal oldalon), és a 23 éves Judy (jobb oldalon)
Judy és Sid Luft (bal oldalon), és a 23 éves Judy (jobb oldalon)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top