Sztárok

Diana hercegnő és a magyarországi legendák

17 évvel ezelőtt autóbaleset következtében elhunyt a brit trónörökös egykori felesége, Diana hercegnő. Vilmos és Harry herceg édesanyjának életéről több száz magazin és könyv készült. 1990-ben, majd 1992-ben is hazánkba látogatott. Interjúkat kutattunk fel, és könyveket rágtunk át, hogy megmutassunk 10 olyan érdekességet, ami Diana magyarországi látogatásai alatt történt.

1. Családi szeretet
Károly herceg és Diana hercegnő közösen egyszer látogatott el Magyarországra, 1990. májusában. A Hello! magazin egyik különszámában így írtak erről:  “A közös utazásaik közül Károly és Diana ezt élvezte a legjobban.” Majd a hercegnő 1992-ben egyedül, később férje szintén egyedül, illetve Kamillával együtt utazott hazánkba. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1993-ban jártak Magyarországon, de Fülöp már a hetvenes években is rendszeres vendég volt nálunk fogathajtó viadalokon.

Diana hercegnő és a budapesti legendák

2. Filmforgatáson is járt
Míg az angol trónörökös a politikai és a gazdasági élet vezetőivel találkozott, addig Diana többek között ellátogatott a Mafilm stúdiójába, ahol Makk Károly a Magyar rekviemet forgatta. “Egy börtönjelenetet vettünk fel, a színészek és az egész stáb ott tolongott egy szűk cellában. Aztán nyílt az ajtó, és amikor odanéztem, megdermedtem, ugyanis Lady Diana lépett be… Leült a sarokban, és csöndben figyelt bennünket. Megvárta a felvétel végét, majd üdvözölte a stábot”  mesélte Gazdag Tibor színész.  

Diana hercegnő és a budapesti legendák

3. A világsajtó is követte
1990-ben a királyi pár járt a Nemzeti Múzeumban, megnézték a Szent Koronát, vásárolgattak a Nagycsarnokban, elmentek a Vígszínházba a Renaissance Theatre Company vendégjátékára, és a Parlamentben vacsoráztak az ország vezetőivel.

A Hello magazin 1991-es különszáma
A Hello magazin 1991-es különszáma

4. Pálinkázott az urával
Bugacra is ellátogattak, Diana azt a ruhát vette fel ekkor, ami 1987-ben volt rajta a királynő születésnapi parádéján. A lovasbemutatót után pedig férjével együtt megkóstolták a magyar pálinkákat.

Diana hercegnő és a budapesti legendák

5. Sárga villamoson utazott
A négynapos látogatás során a hercegnő a Vigadónál találkozott a fővárosiakkal, itt egy néptáncbemutatót is megtekintett. Majd felszállt a 2-es villamosra, és egészen a Szabadság-híd pesti hídfőjéig utazott vele.

Diana hercegnő és a budapesti legendák

6. Piacozás a Vásárcsarnokban
A Közgazdaság-tudományi Egyetemen Károly herceg beszédet tartott a gazdasági és kulturális élet szereplőinek. A walesi herceg és hercegnő Marx Károly híres ülő szobra mellett foglalt helyet, az erről készült kép bejárta a világsajtót. Diana aztán átsétált a szomszédos Vásárcsarnokba, ahol megvette a “kötelező” fokhagymafüzért.

Diana hercegnő és a budapesti legendák

7. Az ön családja 1000 éve csinálja ezt
A trónörököspárt az 1990-es látogatáskor a három napja ideiglenes köztársasági elnöknek megválasztott Göncz Árpád fogadta a repülőtéren. Ahogyan több, a hercegnő életéről szóló könyv megjegyzi, Göncz elnézést kért, amiért nem ismeri jól a protokollt, és biztosan hibázni fog. “Az ön családja ezer éve csinálja ezt, én három napja” – mondta Károlynak.

Diana hercegnő és a budapesti legendák
8. De szép épület
Tiszteletükre díszvacsorát adtak az Országházban aznap este. Károly az autóból kiszállva elámult a csodálatos épület láttán és megkérdezte: “De szép épület, mire használták eddig?”

9.  A kódolt üzenet
Diana 1992-ben hivatalosan a Brit Balett társulatot kísérte el hazánkba, mint a szervezet fővédnöke. Göncz Árpád társaságában egy Victor Edelstein ruhacsodában (melyet később 205 429 dollárért árvereztek el) nézte végig az előadást az Operában, fején a Spencer család diadémja csillogott, melyet az esküvőjén is viselt. Az előadás után a köztársasági elnök magánvacsorán látta vendégül a hercegnőt. Egy Diana életéről készült dokumentumfilmben így mesélt erről Göncz: “Az asztalnál levette a diadémot, mert nyomta hátul a fejét, én pedig megkérdeztem, megfoghatom-e. Igent mondott. Nagyon nehéz, feleltem, mire ő: ha maga azt tudná. Ma már értem, hogy nem a fejék valódi súlyára gondolt…”

Diana hercegnő és a magyarországi legendák

10. A legtöbben így emlékeznek rá
1992-ben a walesi hercegné megint ellátogatott a Pető Intézetbe, letérdelt a gyermekekhez, beszélgetett velük, majd a nagyatádi menekülttábort kereste fel, ahol ekkor a délszláv háború elől elmenekült több ezer, főleg horvát ember élt. Az a kép, melyen egy idős hölgy ágyán ül, az egyik legtöbbet közölt fotó a hercegnőről.

Diana hercegnő és a magyarországi legendák
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top