Sztárok

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

Szeptember 15-én egy órán át zúgnak a harangok a Westminster apátságban, a Szent Pál Székesegyházban, Windsorban, Wales, Skócia és Észak-Írország fővárosainak katedrálisaiban, a hadsereg alakulatai pedig ágyúlövésekkel tisztelegnek a 30 éves Harry hercegnek. Mi 30 érdekességet kerestünk a "tartalék" hercegről.

1. Diana hercegnő norvégiai hivatalos útjáról tért haza 1984 elején, a repülőutat pedig a gép mosdójában töltötte, olyan rosszul volt. Innentől kezdve nem lehetett titkolni, hogy a walesi hercegi pár a második gyermekét várja.

Diana hercegnő norvégiai látogatásán
Diana hercegnő norvégiai látogatásán

2. Harry 1984. szeptember 15-én 16.20-kor jött világra Londonban, a St. Mary’s Hospitalban, Károly amúgy lányt szeretett volna. Harry másnap ment haza anyja karjaiban, aki csodás piros ruhát vett fel ekkor, haja is rendezett volt. Vilmos születése után megrótták, hogy kócosan és egy bolti eladó ruhájában hagyta el a kórházat. Csak csendben tesszük hozzá: mert mindenki olyan tökéletes, aki kritizál…

3. A Harry nevet, csakúgy, mint a Vilmost Diana választotta. Károly Artúrnak és Albertnek szerette volna elnevezni gyermekeit, de Diana akarata érvényesült. Harry teljes neve: Őkirályi fensége Henrik Károly Albert Dávid brit királyi herceg.

4. Ha valaha is király lesz, aminek sógornője, Katalin második terhességével egyre csökken az esélye, akkor IX. Henrik néven fog uralkodni, ami szép teljesítmény, tekintve, hogy nyolcnál több uralkodó még nem viselte ugyanazt a nevet.

5. 1984. december 21-én keresztelték meg a windsori kastélyban lévő Szent György kápolnában, a szertartást Canterbury érseke, Lord Robert Runcie végezte. Harry keresztszülei András yorki herceg, Károly bátyja, Lady Sarah Armstrong-Jones, Károly unokatestvére, a királynő húgának lánya, illetve Lady Vestey és Mrs Willam Bartholomew, Diana barátnői lettek, valamint Bryan Organ és Gerald Ward.

6. Gyakran felröppent a pletyka, miszerint Harry apja nem a walesi herceg, hanem Diana egykori szeretője, James Hewitt. Ez azonban nem lehetséges, Diana és Hewitt ugyanis 1986-ban találkoztak először.

Diana hercegnő és James Hewitt
Diana hercegnő és James Hewitt

7. Harryt, ahogyan Vilmost is, Jessie Webb gondozta, a ma 72 éves hölgy most a kis György herceg dadája. Később Olga Powell volt a nevelőnőjük, ő 2012-ben hunyt el, temetésén mindkét herceg jelen volt.

8. Első külföldi útja Olaszországba vezetett 1985-ben. Szülei igen jól sikerült itáliai körútjukat Velencében fejezték be, ahova eléjük ment a Britannia királyi jacht, fedélzetén Vilmossal és Harryvel.

9. Első önálló királyi feladatát tízéves korában végezte el, amikor is a Japán felett aratott II. világháborús győzelem 50. évfordulóját ünnepelték Londonban. Harry egy koszorúzáson képviselte a családját.

Harry és Diana az ünnepségen
Harry és Diana az ünnepségen

10. 1987-ben ő volt a gyűrűvivő fiú nagybátyja, Lord Charles Spencer (első) esküvőjén.

11. Követte bátyját akkori lakóhelyükhöz igen közeli Jane Mynors’ óvodába. Diana és Károly úgy választották ki az óvodát, hogy körzővel egy nagyjából öt kilométeres kört rajzoltak a palota körül.

12. Harry az első napján két vécépapír-gurigából látcsövet készített, és úgy hagyta el az óvodát, hogy azon keresztül vizslatta a fotósokat. Máskor pedig egész egyszerűen nyelvet öltött rájuk.

13. Ezt követően a Wetherby School iskola-előkészítőbe íratták be, majd a bentlakásos Ludgrove Schoolba, ahonnan csak hétvégére mehetett haza.

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

14. Bátyját követve ő is a híres és patinás Etonben végezte a középiskolát. Etont 1440-ben alapította VI. Henrik, ma is csak fiúk – nagyjából 1300, 13 és 18 év közötti diák – tanulnak itt, akiknek 15%-a külföldi. A tandíj évente 23 688 font. Kötelező viselet a frakk.

Harry első napja Etonben
Harry első napja Etonben

15. Etonben földrajzot, művészettörténetet és művészetet tanult. 2003 júniusában fejezte be tanulmányait.

16. Remek lovaspóló- és rögbijátékos. Windsorban van egy terem egy elektromos műlóval, olyan, mint a bárokban a mozgó bika. Harry és Vilmos ezen gyakorolt órákon át.

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

17. Harry az érettségi utáni gap yearben egy évig utazgatott. Ausztráliában, apja példáját követve, egy tehéntelepen dolgozott. Ez után Leshotóba utazott, ahol árvákkal foglalkozott, és elkészítette a The Forgotten Kingdom (Elfeledett királyság) című dokumentumfilmet, majd Argentínában pihent.

18. Apjával és bátyjával ellentétben nem tanult tovább egyetemen, helyette a Sandhurst Katonai Akadémiára ment, ahol kétéves kiképzés után a királynő előtt avatták hadnaggyá.

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

19. Tavaly szerelt le a hadseregtől századosi rangban, szolgált Afganisztánban, mégpedig a tűzvonalban, saját, 12 fős csapatát vezetve. Megtanult Apache harci helikoptert vezetni is.

20. Harrynek 13. születésnapja előtt két héttel elhunyt az édesanyja. Szó volt róla, hogy a temetési menetben sem ő, sem Vilmos nem követik anyjuk koporsóját, de tudták, a világ ezt várja el tőlük. Fülöp herceg volt az, aki megkérdezte unokáitól, hogy ha ő is megy velük a koporsó mögött, akkor jönnek-e. Csakis nagyapjuk jelenléte miatt vállalkoztak a bátor tettre.

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

21. Pár nappal a temetés után Károly hercegnek Dél-Afrikába kellett utaznia. Nem volt a tervben, hogy Harry vele tart, de a walesi herceg úgy vélte, fiának jót tenne az utazás. Itt találkozott életében először a Spice Girls lánycsapattal, akik ölelték, puszilták a herceget.

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

22. Mindig is rajongott a lányokért, szeretett bolti eladót, arisztokrata lányt, tévésztárt, sőt olyan nőt is, aki az anyja lehetne.

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

23. Eddig három igazán nagy botránya volt. Az első, amikor 17 évesen alkoholt ivott, és füvet szívott, és ez a lapok címoldalára került. Apja ekkor elküldte egy szenvedélybetegeket segítő szervezethez. Aztán egy jelmezbálban náci tisztnek öltözött kaján horogkereszttel, ez után nyilvánosan bocsánatot kért. A harmadik nagy vihart kavart botránya az volt, amikor meztelenül billiárdozott egy Las Vegas-i partin. A hercegnek azonban mindent megbocsátott a nép, sőt egyenesen imádják azt a laza stílust, melyet Vilmos mint jövendő király, soha nem engedhetett meg magának.

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

24. Harry kedvenc focicsapata az Arsenal Football Club.

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

25. 2009. január óta Harrynek háromfős saját udvartartása van a St. James-palotában, habár ő maga a Kensington-palota kertjében álló két hálószobás kétemeletes házában lakik.

26. A királyi család felnőtt tagjai közül ő az egyedüli, aki nem él sem házasságban, sem boldog, tartós párkapcsolatban.

Katalin hercegné, Vilmos herceg és Harry herceg
Katalin hercegné, Vilmos herceg és Harry herceg

27. A hercegnek nem kell aggódnia az alakja miatt, falhatja kedvencét, a hamburgert, ihat rá sört is. Édesszájú, már gyermekként is a karamella volt a kedvence. Hivatalos eseményeken a kis Harry szájába Diana karamellát dugdosott, hogy nyugton maradjon.

30 érdekesség a ma 30 éves Harry hercegről

28. Mióta megrótták a sajtóban, hogy kevés közszereplést vállal, Harry aktívabb lett. Több jótékonysági szervezet is közel áll a szívéhez, anyjához hasonlóan küzd a taposóaknák betiltásáért, de a elszántan segít a harctereken megsérült katonákon is.

29. Rokonai közül három unokatestvérével, Zara Phillipsszel, Beatrix és Eugénia hercegnőkkel a legszorosabb, a legbizalmasabb a kapcsolata.

30. Ha valaha megnősül, akkor az uralkodótól a menyegző napján hercegséget kap. Várhatóan Clarence hercege lesz.

Az örökség

Hogy milyen ajándékot kap családjától Harry, azt nem tudni, annyi azonban biztos, hogy a mai nappal hozzájut anyja örökségéhez. Diana 1993-ban fogalmazta meg végrendeletét, ebben jóval nagyobb vagyont hagyott kisebbik fiára, mint elsőszülöttjére. Vilmos ugyanis, mint a királynő és apja örököse, majdani uralkodó, kastélyok, földek, műgyűjtemény, felbecsülhetetlen értékű ékszerek várományosa. Harry 25 éves korában 8,5 millió fontot már megkapott örökségéből, most 10 millióval lesz gazdagabb. A herceg, mint a hadsereg századosa 38 847 fontot keresett egy évben, nyilvános szereplései, hivatalos útjai, háromfős udvartartása, mindezek költségei 4 millió fontot emésztenek fel évente. Ezt apja, Károly herceg állja – és nem az adófizetők. A mindenkori brit trónörökös és családja ugyanis hosszú évszázadok óta a cornwalli hercegi birtok jövedelméből él, az adófizetőkre mindössze a védelmi költségeiket terhelik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top