Sztárok

Meghalt a spanyolok kedvenc hercegnője

88 éves korában elhunyt a világ legtöbb nemesi címével rendelkező hercegnője, akinek még a pápa előtt sem kellett meghajolnia.

Bár a hét elején meg azt közölték, hogy Alba 88 éves, tüdőgyulladással kórházba szállított hercegnőjének állapota javult, ma arra ébredtek a spanyolok, hogy imádott, extrovertált hercegnőjük elhunyt.

Imádta a botrányokat, imádta megdöbbenteni a népet: bikiniben strandolt még idén is, és két éve hozzáment egy nála 26 évvel fiatalabb férfihoz.

Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, akinél több neve állítólag senkinek sincs a világon – az itt említett csak egy rövid változat – hétszeres hercegnő, 22-szeres bárónő és 24-szeres márkinő. Neki volt a világon a legtöbb nemesi előjoga: az 541 éves Alba-ház fejeként nem kellett térdet hajtania a pápa előtt, és ha kedve támadt volna, akár lóháton is beügethetett volna a sevillai katedrálisba.

Meghalt a spanyolok kedvenc hercegnője

Első esküvőjére 1947-ben többen voltak kíváncsiak, mint II. Erzsébet és Fülöp herceg egy hónappal későbbi ceremóniájára. A második férje egy korábbi jezsuita pap volt, aki ráadásul törvénytelen gyerekként született. Neki összesen hat gyereke volt.

A hercegnő eszméletlenül gazdag volt: vagyonát 600 millió és 3,5 milliárd euró közöttire becsülik. A vagyon egy részét képzőművészeti alkotások adják, amiket az ő szavával “nem lehet megenni”,  viszont felbecsülhetetlen értékűek.

Az ő birtokában van a Don Quijote első kiadása, Columbus első Amerika-térképe és Aragóniai Ferdinánd király kézzel írott végrendelete is.

Több kastélya közül ő a sevillaiban élt, legismertebb ingatlanja a madridi Liria-palota, az Alba-ház székhelye, ahol ő maga is született. A hercegnőnek 249 olajfestmény volt a tulajdonában, többek közt El Grecótól, Goyától, Rubenstől és Rembrandttól.

Vagyona nagy részét utódai öröklik: hat gyereke és nyolc unokája is kap egy-egy kastélyt, a hozzá járó birtokkal együtt. A legidősebb fia örökli a madridi Liria palotát és a családi vagyon kezelését.

Meghalt a spanyolok kedvenc hercegnője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top