Sztárok

A nők előrelátóbbak, ha a jövőről van szó

Nagy a baj, amikor elillan az egészség, vagy pénz nélkül ér az időskor. Háromból mégis csak egy ember tesz félre ezekre gondolva, pedig a többség fontosnak tartja az öngondoskodást. A cafetériában választható pénztári megtakarításokkal azok is könnyedén gondoskodhatnának a jövőjükről, akiknek ez egyébként nem fér bele a családi költségvetésbe.

A Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából elvégzett felmérésből kiderül, hogy a kedvezményes adózású cafetériaelemek között a nyugdíjcélú megtakarításokat és az egészségpénztári tagságot nevezték meg sokan a leghasznosabbként. A magasabban képzettek ráadásul egyéni befizetésekkel is kiegészítik a vállalati hozzájárulást.

A nők előrelátóbbak, ha a jövőről van szó

Megéri belépni a kasszákba

A nők esetében különösen fontos az egészségügyi és nyugdíjkiadásokra való felkészülés, hiszen a gyerekek és az idős családtagok ellátása hagyományosan a nők vállát nyomó (részben anyagi) teher. A nők emellett képzettebbek, miközben jellemzően kevesebb nyugdíjat kapnak. Ráadásul a nők átlagosan csaknem tíz évvel élnek tovább férfitársaiknál.  Aki belép a pénztárakba, okosan dönt. A mostanihoz hasonló alacsony kamatkörnyezetben nehéz olyan megtakarítást találni, ami biztonságosan, az inflációt bőven meghaladó hozamokat kínál. Nem is akármilyeneket: tavaly például nem volt ritka a két számjegyű hozam. Szerencsére az önkéntes nyugdíjpénztári tagsághoz nem kell pénzügyi szakértőnek lennünk, hiszen helyettünk a pénztárak vagyonkezelői gondoskodnak arról, hogy az infláció feletti hozamokkal gyarapítsák megtakarításainkat, de ha érdeklődünk a pénzügyek után, sok kasszánál magunk is befolyásolhatjuk, milyen módon hizlalják vagyonunkat. Amit tovább növel az egyéni befizetések után járó 20 százalékos (akár évi 150 ezer forintos) adó-visszatérítés is. Ugyanilyen mértékű adó-visszatérítést igényelhetünk egészségpénztári befizetésekkel is, amelyből a család egészségügyi kiadásai fedezhetők. Szerencsére a pénztári megtakarítások értékét egyre többen ismerik fel, és munkahelytől kapott támogatásokat a pénztártagok szívesen egészítik ki maguk is: tavaly ők – kihasználva a magas adókedvezményt – minden harmadik forintot egyénileg fizettek be számlájukra.

A felmérésből kiderül az is, hogy a nők tartják fontosabbnak a nyugdíjcélú megtakarítást: a megkérdezett nők háromnegyede, ha tehetné, ezt az elemet is szívesen látná a cafetériában, míg a férfiaknak csak a kétharmada választaná ezt a juttatást. Az egészségpénztári szolgáltatással kapcsolatban nincs különbség a nemek között: a nők és a férfiak egyaránt kétharmada tenné be ezt az elemet a cafetéria csomagjába.

Persze a munkáltatókon is sok múlik. Ma tízből négyen nem kapnak semmilyen béren kívüli juttatást. Máshol van ugyan ilyen, de nem lehet válogatni az egyes juttatástípusok közül. Ideális esetben pedig a cafetéria segítségével minden munkavállalónak beleférhetne az életébe a pénztártagság, vagyis a hosszú távú öngondoskodás.

Számolatlan előnyök

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai pénztárcabarát módon, rugalmasan variálhatják megtakarításaik nagyságát. A kasszáknál a megtakarítás hozama ráadásul tíz év után adómentesen felvehető, a tagok kölcsönhöz is juthatnak, sőt megtakarításukat fedezetként is használhatják, nem beszélve a nyugdíjba vonulás után felvehető összegről. Az egészségpénztárak eközben folyamatosan, azonnal elkölthető összeget biztosítanak a különböző orvosi ellátásokra, szűrésekre, gyógyszerszámlákra így az egészségmegőrzésben játszanak kulcsszerepet.

A pénztári megoldások abban segítenek, hogy egészségünket is karban tartva haladjunk az anyagilag is biztonságos nyugdíjas évek felé. Nem mindegy tehát, hogy a cafetériakeretben feltűnnek-e a kasszák, és ha igen, jó helyre ikszelünk-e.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top