Sztárok

Tudatos szájápolás – jótékony rágózás

Március végén volt a szájápolási világnap, és neves napok közeledtével számot szoktunk vetni az elmúlt esztendőben velünk megtörtént dolgokról. Fogorvosként csak ajánlani tudom, hogy legalább ilyenkor gondolkodjunk el azon, hogy mindent megteszünk-e fogaink egészsége érdekében is!
Tudatos szájápolás – jótékony rágózás

A szájápolás fontosságáról szólva a kérdést számos szempontból és oldalról meg lehet közelíteni; beszélhetnénk az egészséges test kultuszáról, arról, hogy a mai korban nagyon sokat foglalkozunk a szépséggel, és ebből miért éppen a fogakat hagynánk ki. De hosszas fejtegetések helyett most inkább egy nagyon egyszerű tényt szeretnék kiemelni: a legjobb esetben is 32 fogunk nő ki gyermekkorunkban, és ennyi jut egész életünkre. Ezt a 32 fogat kell megóvni, megtartani, ápolni és gondozni, hisz a tudomány mai állása szerint nincs mód a természetes fogak tökéletes pótlására. Fogaink egészségét könnyedén megóvhatjuk, ha néhány apróságot beillesztünk a mindennapi ritmusunkba. A napi kétszeri fogmosás, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, és az étkezések utáni cukormentes rágógumi fogyasztása már elegendő lehet ahhoz, hogy óvjuk a fogainkat, és elkerüljük a fájdalmas fog- és ínybetegségeket.

Tudatos szájápolás – jótékony rágózás
Dr. Balsai Tamás fogorvos

A test szövetei és sejtjei csodálatos regenerálódásra képesek; betegségek után előbb-utóbb helyrejövünk, meggyógyulunk, de egy szuvas fog nem tud magától meggyógyulni és új fogakat sem tudunk “növeszteni” az elvesztettek helyett. Természetesen a mai fogászati eljárásokkal, implantátumokkal, hidakkal és koronákkal képesek vagyunk helyreállítani a rágófelszínt, pótolni a hiányzó fogakat és tökéletes mosolyt varázsolni, de a természetes és ideális állapot a saját fogak megtartása, szükség esetén esetleges korrekciója.

Szerencsére napjainkban a napi kétszeri fogmosás fontossága benne van a köztudatban; egyre többen használnak szájvizet, fogselymet, szájzuhanyt és cukormentes rágógumit, de nagyon fontos, hogy a napi otthoni fogápolás valóban megfelelő, alapos legyen. Ahogy egy korábbi cikkben említettem, a legjobb, ha nem csak rutinszerűen, a napi problémákon tűnődve rángatjuk a szánkban a fogkefét, hanem fogmosás közben magunk elé képzeljük a szájat és a fogsort, és tudatosan, odafigyelve végigtisztítjuk az összes fogfelszínt, hogy sehol ne maradjon lepedék, amiből a későbbiekben fogkő képződhet.

Tudatos szájápolás – jótékony rágózás

A szájápolás másik fontos alapja a cukormentes rágógumik rendszeres használata.

Rágózni jó, mert csökkenti a fogszuvasodás veszélyét, semlegesíti a plakksavakat, helyettesítheti a nassolást, így segít a karcsúság megőrzésében, segít megbirkózni a stresszel, eltünteti a kellemetlen leheletet, és hatékony ellenszere a szájszárazságnak is.

Bizonyított tény, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása akár tízszeresére fokozhatja a nyálképződést, azaz erősíti a szervezet természetes védővonalait. Igazolták azt is, hogy a plakksavak semlegesítését és a fogak ásványianyag-tartalmának megőrzését szintén elősegíti, ha étkezés vagy ivás után 20 percig cukormentes rágógumit rágunk.

Tudatos szájápolás – jótékony rágózás

Azt is jó tudni, hogy a nyálban lévő ásványi anyagok pontosan megegyeznek a fogakban lévő anyagokkal. A nyál így önmagában mindent megold, ha elegendő van belőle. Képes például leöblíteni a letapadt, fogak közé szorult kis ételdarabokat, semlegesíti a lepedékben található baktériumok által képződő savakat, és még a fogak ásványianyag-tartalmát is segít megőrizni. Ezért fontos, hogy ne száradjon ki a száj – pláne étkezés után. A nyál fontos szerepet játszik a cukros és savas ételek és italok káros hatásainak csökkentésében is. A benne lévő kalciumot megkötő fehérjék védőbevonatot képeznek a fogakon. Sőt, fertőtlenítő hatása is van. Ezen kívül pedig elengedhetetlen fontosságú az evéshez, a beszédhez, a nyeléshez és az íny védelméhez is.

Tudatos szájápolás – jótékony rágózás

Végül ne feledkezzünk el a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem. Annyi minden van, amit rendszeresen karbantartunk, ellenőriztetünk, az autótól a fűtésrendszeren át a kerékpárig. Pedig ezekből vehetünk másikat, természetes fogakból pedig, ahogy megbeszéltük, egy sorozat van egy életre, és pont.

Mindannyian tudjuk, hogy nagyon sok ember félelemmel gondol a fogorvosi kezelésre, de a mai érzéstelenítési technikák és eszközök mellett minimális kellemetlenség mellett elvégezhető a legtöbb beavatkozás; ha valaki tart a fogászati kezeléstől, érdemes megkeresni azt a szimpatikus fogorvost, aki el tudja oszlatni a félelmeket, és akihez bizalommal visszatérhetünk.

Az Orbit a Magyar Fogorvosok Egyesülete Szájhigiéniai kampányának főtámogatója.

Ha többet szeretne tudni a szájhigiéniáról, további információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top