Sztárok

Éremeső a mai kajak-kenu vb-döntőn

Szombaton sok döntősünkért izgulhattunk a milánói kajak-kenu vb-n. A jó szereplés azért is fontos, mert az itt szerzett pontok belépőt adnak a jövő évi riói olimpiára is.

A szombaton rendezett tíz milánói döntő közül válogatottunk nyolc futamban is érdekelt volt. A magyar lányok-fiúk mai mérlege végül is öt érem és további pontszerző helyezések. Legszebben a két arany csillogott, de egy ezüsttel és két bronzzal is gazdagodott a magyar csapat.

Olimpiai kvótákra lefordítva ez annyit jelent, hogy kajakban három női és két férfi, kenuban pedig két darab férfi számban sikerült kivívni a riói indulás jogát, rögtön az első döntős napon.

Női kajak ötszázon a már olimpiai bajnok Szabó Gabriella és Kozák Danuta szerezte meg az aranyérmet. A két lány idén ült össze ismét egy hajóba, jó ómen volt, hogy első EB-aranyukat ugyanitt, Milánóban szerezték meg hét évvel ezelőtt. Ők most végig vezetve, magabiztosan nyerték futamukat, ami természetesen két nőikajak-kvótával is járt.

Éremeső a mai kajak-kenu vb-döntőn

Tótka Sándor és Molnár Péter egy aranyért kétszer is harcba szállt

A másik aranyérem közel sem volt ennyire sima, de legalább ekkora örömet okozott. Kajak férfi kétszázon két egység is beragadt, de a bírók nem fújták vissza, majd célfotó alapján a Tótka Sándor–Molnár Péter párost hozták ki győztesként. Ezután pedig új döntőt hirdettek. Mi óvtunk, de végül nem volt erre szükség, mert a megismételt döntőt ismét a mieink nyerték. Egyben pedig újabb két férfi kajakos helyet Rióra.

Az ezüstérmet Kárász Annának köszönhetjük, aki kajak ötszázon csatázott a szám nagyasszonyával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal. 250-ig bírta is az iramot Anna, aki felnőtt világversenyen először indult ebben a számban. Végül a rutin egy hajóhosszal győzött, az ezüstöt viszont így is megszerezte a magyar lány, aki mögött falkában négy hajó is befutott. Kárász ezüstje egyben egy indulási lehetőséget is jelent az olimpián.

A bronzérmek nem olimpiai számokban születtek: Takács Kincső és Lakatos Zsanett kenu ötszázon, Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra pedig kajak ezer méteren állt helyt remekül.

Vajda Attila kenu ezren indult a döntőben. Olimpiai bajnokunk sajnos kicsit eltaktikázta magát, így fokozatosan leszakadt az élbolytól, végül hetedikként csapott a célba. Az elsődleges cél, az olimpiai hely megszerzése azért szerencsére így is sikerült neki. A kenu sprintszámában, 200-on a fiatal Hajdu Jonatán kiváló teljesítménnyel hetedik lett, ami szintén riói helyet jelentett csapatunknak.

Férfi kenu ötszáz párosban a Sarudi Pál–Forgó Christopher kettős kiváló hajrájával negyedikként végzett, ám mivel ez a szám nem szerepel az olimpia programján, kvótát sem jelentett.

További cikkeink a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top