Sztárok

Bántalmazott nőként lett világsztár – Meg Ryan ma 54 éves

Bár a színésznő a mozivásznon nagyon hitelesen alakította és alakítja a szerelmes, boldog nőt, a valóságban közel sem ennyire tökéletes az élete, sőt szerelmi csalódások sorozatát tudhatja maga mögött. November 19-én ünnepli 54. születésnapját.

Margaret Mary Emily Anne Hyra, művésznevén Meg Ryan ma már filmrendezőként is ismert, eredetileg viszont újságírónak készült, ezért a connecticuti lány New Yorkba költözött, és felvette a nagyvárosi ritmust. Az egyetem mellett modellként dolgozott, és belecsöppent a filmezés világába is. Első szerepét a Gazdagok és híresek című filmben kapta, és olyannyira megtetszett neki ez a szakma, hogy úgy határozott: erre cseréli az újságírást. Úgy tűnik, hogy jól döntött, mivel hamarosan már sokkal komolyabb szerepeket kapott, és a világ egyik legsikeresebb színésznője lett.

Volt férje szerint a nőnek a konyhában a helye

Az egyik legismertebb filmje a Vérbeli hajsza, ebben Dennis Quaid volt a pertnere, akivel korábban, a Holtan érkezett forgatásán ismerkedett meg. A színész nemsokára az életben is társa lett Meg Ryannek. Legalábbis papíron. A pár kapcsolata ugyanis soha nem volt kiegyensúlyozott, és ez még finom megfogalmazás.

Bár eleinte nagy volt köztük a szerelem, hosszú távon nem illet össze a két teljesen különböző felfogású ember. Dennis Quaid droghasználó volt, aki végül felesége unszolására ugyan eleinte leszokott a szerről, de más rossz “szokásairól” nem tudott, például az agresszív viselkedéséről és a maradi felfogásáról.

Quaid elvárta a színésznőtől, hogy gyerekük megszületése után kizárólag a családnak szentelje az életét, szerinte ugyanis úgy jó a nő, ha otthon van. Úgy vélte, hogy a “hagyományos családmodell” azt jelenti, hogy az asszony főz, mos, gyereket nevel, és vacsorával várja haza férjet, míg a férfi dolgozik, lóg a haverokkal, olykor jól berúg, és ha kedve szottyan, hát be is csajozhat. Meg Ryan nem volt hajlandó lemondani a karrierjéről, főleg, hogy akkoriban az egyik legkeresettebb színésznő volt. Ez mindig is vita tárgya volt és maradt köztük, sokak szerint azért, mert Quaid irigyelte feleségétől a sikereket.

A verést is elviselte, mert a válást nem ismerte

Az állandó balhénak meglett a következménye, egyikük sem találta a helyét a házasságukban. Quaid anorexiás lett, és újra drogokhoz, alkoholhoz nyúlt, idegességét pedig a feleségén vezette le, általában verés formájában. Sokszor rendezett jelenetet is nyilvánosan, lejáratva a színésznőt kollégái vagy éppen vadidegen emberek előtt. A szerelem hálójában című film elkészítése például sokat csúszott amiatt, hogy Quaid rendszeresen megjelent a forgatáson őrjöngve, hogy hazacibálja Ryant.

A konfliktusok ellenére a két színész tíz évig kitartott egymás mellett, Ryan még a bántalmazásokat is elviselte férje mellett. Saját bevallása szerint azért, mert a szülei arra nevelték, hogy a házasság egy életre szól, ha valaki mellett letesszük a voksunkat, akkor az már visszavonhatatlan. Meg Ryan sokáig igyekezett megfelelni ennek az elvárásnak, de az állandó veszekedések, bántalmazások felőrölték az idegeit, és más férfi karjaiban kereste a vigaszt. Ő volt Russel Crowe, akivel két évig volt együtt, párhuzamosan férjével. Quaiddel 2001-ben végül elváltak.

A botoxtól reméli az igaz szerelmet?

A színésznő kapcsolatai a válása után is rendre zátonyra futottak. Russel Crowe igazi nagy szerelem volt az életében, de végül elhagyta Ryant egy másik nő miatt, sőt még az esküvőjére is meghívta a kikosarazott színésznőt. Ryan persze nem ment el, hogy végignézze, hogyan vezet szerelme egy másik nőt oltár elé, de már magába a gondolatba valósággal belebetegedett.

Mindeközben viszont ontotta a romantikus filmeket, tökéletesen alakítva a szerelmes női karaktereket, például a Francia csókban, A szerelem hullámhosszánban, vagy az I. Q. – A szerelem relatívban, pedig a magánélete romokban hevert. Válása óta nem ment újra férjhez, viszont jobbnál jobb filmekben remekelt, többek között a Kate és Leopoldban vagy a Nők hálójában, olyan partnerekkel az oldalán, mint Tom Hanks, Denzel Washington, Matt Damon, Nicolas Cage vagy Hugh Jackman.

Magánélete azóta sem mondható eseménytelennek, és nagyjából ugyanolyan szerencsétlen is, mint azelőtt. Több rövid távú kapcsolata is volt a színésznőnek, de úgy tűnik, hogy nincs szerencséje a szerelemben. Még nem sikerült megtalálnia a férfit, aki mellett valóban boldogság várná.

Meg Ryan legújabb szerelme mostanság inkább csak a botox, mivel képtelen elfogadni az idő múlását, és talán úgy gondolja, hogy új arccal végre sikerülhet rátalálnia a lelki társára. Pedig nagyobb baj, hogy smink nélkül már rá sem ismerni Meg Ryanre, aki egykor bájos arcával hódította meg a nézőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top