Sztárok

Szerdai gyerek

December 3-án mutatják be a magyar mozik, a Wednesday Group forgalmazásában, Horváth Lili első nagyjátékfilmjét. A Szerdai gyerek szerelmi háromszög-dráma, középpontjában egy tinédzser anyával.
Szerdai gyerek

A film egy különös felnőtté válási történet, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, akinek magának nem volt édesanyja. A film hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga): felelőtlen kamasz, aki egy négyéves kisfiúért tartozik felelősséggel. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja döntsön helyette, először találkozik olyan férfival, aki úgy tűnik: bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia.

Szerdai gyerek

A Szerdai gyerek külföldön már bizonyított: az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West szekció fődíját, illetve a külföldi kritikusok Fedeora díját is elnyerte. Horváth Lili első mozifilmje nyerte a legjobb filmnek járó Arany Bengáli Tigris díjat a kalkuttai nemzetközi filmfesztiválon. Az alkotás ezzel megkezdte nemzetközi körútját – a következő hónapokban számos további rangos fesztivál versenyprogramjában szerepel majd.

A Szerdai gyerek főhősét, Maját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervezés szakos hallgatója, Vecsei Kinga játssza, akinek ez volt élete első színészi feladata. Alakításáról a következőképp ír a Variety, Hollywood első számú filmes folyóirata:
“Vecsei tökéletesen jeleníti meg Maja komplex karakterének különböző rétegeit: kemény és mégis gyengéd, védekező és kihívó, leleményes és csábító.”
Vecsei Kinga mellett számos további amatőr színész kapott jelentős szerepet a filmben. Az amatőrök mellett ugyanakkor olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa.
“Az első filmes rendező biztos kézzel vezeti a részint amatőr szereplőkből álló színészgárdát, és kamerakezelése is komoly érzékről tanúskodik: minden jelenetből a lehető legtöbbet hozza ki”  – írja a The Hollywood Reporter.

Szerdai gyerek

A magyar–német koprodukcióban készült film sikere egy jórészt első filmesekből álló fiatal kreatív csapat közös munkájának eredménye. Horváth Lili rendezőn és Vecsei Kinga főszereplőn kívül a Szerdai gyerek a nagyjátékfilmes bemutatkozása többek közt Fehér Károly producernek, Szabó Dániel vágónak és Maly Róbert operatőrnek is. A Szerdai gyerek képi világáról következőképp ír a The Hollywood Reporter: “A fiatal és igen tehetséges operatőr, Maly Róbert szobrászian, lágyan megformált fényei, az átgondolt képkivágások és kameramozgások meglepő eleganciával és nyugalommal itatják át a filmet. Mintha egy olyan világról mesélnének ezek a képek, ahová a film egymással bajlódó főszereplői törekszenek: egy kicsivel stabilabb, szebb világról.”

Szerdai gyerek

A Szerdai gyerek zeneszerzője Presser Gábor, hangmérnöke Várhegyi Rudolf,  kooproducerek: Henning Kamm és Pataki Ági. A film a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült.

Rendező: Horváth Lili
Főszereplő: Vecsei Kinga
Hazai premier: 2015. december 3. csütörtök
További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top