Sztárok

Egy új módszerrel megszűnhet az inkontinenciád

Sok nőnek változó korban vagy szülést követően nem csak lelki, de testi problémákkal is meg kell küzdenie. Amellett, hogy sokaknál szexuális problémák is jelentkeznek, mint a tág hüvely vagy a hüvelyszárazság, ezek mellé gyakran társul vizelettartási gond is. A tünetek mindenkinél hasonlóak, azonban a kiváltó okok különbözhetnek. Milyen típusai vannak az inkontinenciának, és milyen kezelési megoldások érhetők el ma Magyarországon? Összeállításunkból kiderül, hogy van remény a probléma végleges megoldására.
Egy új módszerrel megszűnhet az inkontinenciád

Az inkontinenciának öt fő típusa létezik. Késztetéses inkontinenciának nevezzük azt az állapotot, amikor a vizelési inger olyan hirtelen keletkezik, hogy a beteg képtelen a vizeletet visszatartani addig, amíg a mosdóba ér. Az esetek nagy részében idősek szenvednek ebben a betegségben, kialakulásának okát pontosan nem tudjuk, valószínűsíthető, hogy a húgyhólyag izomzata és a záróizmok ellentétes működése áll a háttérben, illetve agyi problémákra is visszavezethető. Túlfolyásos inkontinencia esetén a húgyhólyag izomzata nem megfelelően működik ezért, mindig valamennyi vizelet marad a hólyagban. A túltöltődés miatt a hólyagban addig emelkedik a nyomás, míg a felesleges vizelet ki nem csordul. Ezt a problémát okozhatja még elzáródás, cukorbetegség vagy idegekre ható gyógyszerek szedése is. Funkcionális inkontinenciáról beszélünk akkor, amikor a beteg mozgáskorlátozottsága vagy fájdalmai miatt nem jut el időben a mellékhelyiségbe. Sok esetben depresszió miatt is kialakul, ugyanis a páciensnek egyszerűen nincs kedve mosdóba menni. Kevert inkontinencia alatt azt értjük, amikor a betegnél egyszerre több típusú inkontinencia van jelen. Nőknél a leggyakoribb eset, amikor a késztetéses és a stresszinkontinencia egyidejűleg jelentkezik.

Egy új módszerrel megszűnhet az inkontinenciád

A stresszinkontinencia legfőbb jellemzője, hogy hasűri nyomás hatására akaratlanul kis mennyiségű vizelet távozik. A páciens vizeletvesztést észlel köhögés, nevetés, mozgás vagy nehéz tárgy emelése közben. Gyakran előfordul, hogy szexuális együttlétkor is elcseppen és ez nagyon kellemetlen tud lenni. Három stádiumot különböztetünk meg: I-es stádiumban csak fokozott hasűri nyomásra távozik vizelet, II-es stádiumban már elegendő kisebb nyomás, például lépcsőn járás és már érezhető a csepegés, III-as stádiumban már nyugalmi állapotban is folyhat akaratlanul a vizelet.

Változókorban minden harmadik nő küzd az inkontinencia leggyakoribb típusával, a stresszinkontinenciával, ezért cikkünkben is ezzel a tünettel foglalkozunk elsősorban. Az okot a változókori hormonális változásokban kell keresni. Az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvelyfal elvékonyodik, ezért a hólyag előreesik. Az alacsony női nemihormon-szint miatt a húgycső vérellátása is csökken, így nehezebben záródik. Szülést követően is leggyakrabban stresszinkontinenciával szembesülnek a kismamák. Sok esetben előfordul, hogy a hüvely nem rendeződik vissza a szülés előtti állapotba, a hüvelyfal előreesése miatt nincs a hólyagnak kellő alátámasztása és ez okozza az inkontinenciát.

Egy új módszerrel megszűnhet az inkontinenciád

Mi a megoldás?

Aki inkontinenciával küzd, és úgy érzi, ez az állapot rontja az életminőségét, pontosan tudja, hogy hányféle módszer létezik az inkontinencia kezelésére. Mégis milyen sokan nem kezeltetik! Ennek igazából az az oka, hogy ahány orvoshoz megyünk, mindegyik mást mond, sokan nem is veszik komolyan a problémát. Felírják a betétet, esetleg intimtornát javasolnak.

Az intimtorna az esetek nagy részében nem oldja meg önállóan a problémát, ráadásul nagyon hosszú idő kell ahhoz, hogy érezhető legyen a hatása. Kiegészítő terápiaként javasolt csupán. A gyógyszeres kezelés segítség lehet, ám a stresszinkontinenciát nagyon nehéz gyógyszerrel gyógyítani, többnyire más terápiával kombinálva vezet eredményre a gyógyszerek használata. Léteznek még alternatív megoldások, pesszárium, biofeedback készülék, elektromos stimuláció, de ezekkel is az a probléma, hogy csupán tüneti kezelésre jók, illetve nagyon sokat kell várni a sok esetben kétséges eredményre.

Egy új módszerrel megszűnhet az inkontinenciád

Akkor már csak a műtét marad?

III-as stádiumú stresszinkontinencia esetében sok esetben tényleg a műtét az egyetlen megoldás, de az ritka, hogy valakinek ilyen előrehaladott állapotban legyen a problémája. Sokféle műtéti módszer létezik, két fő csoportja van. Az egyik megoldás, hogy elülső hüvelyfali plasztikát végeznek, ezzel támasztva alá a hólyagalapot. Ez egy nagyon elavult megoldás és nem is tartós. A másik legelterjedtebb módszer az úgynevezett szalagplasztika. Ebből a típusú műtétből is két nagy csoportot különböztetünk meg. Első esetben a hasfal megnyitásával, a hólyagnyakat a medencei lágyrészek szalagjaihoz rögzítik. Laparoszkóppal is végezhető. Másik módszer, hogy a hüvely felől a húgycső alá építenek be szintetikus hálót ezzel alátámasztva a húgycsövet, így a záróizom funkciója helyreáll. Előbbi hátránya az általános műtéti kockázat mellett, hogy vizeletürítési zavar léphet fel, katéterezés szükséges a műtét után, és előfordulhat, hogy idegsérülés miatt a páciens akár fél évig nem tud ülni. Utóbbi esetben sok függ a beépített háló minőségétől. A beavatkozás költséges és a háló sok esetben kilökődik, illetve bomlásnak indul.

Fentiek tudatában nem csoda, hogy szegény hölgyek teljesen összezavarodnak, ahány orvos, annyifélét mond. Emiatt és a magas kockázat miatt sem vágnak bele a műtétbe. Marad a betét. De még belegondolni is rossz, hogy legyen egy betét akár a legjobb minőségű, vagy a legklasszabb nadrágpelenka, mégis csak bepelenkázva kell járnia egy egyébként egészséges, minden szempontból életrevaló hölgynek.

Egy új módszerrel megszűnhet az inkontinenciád

Létezik tartós megoldás műtét nélkül?

Szerencsére igen. A legmodernebb lézeres csúcstechnológia segítségével akár végleg megszabadulhatsz az inkontinenciától. A Petite LadyTM lézeres inkontinenciakezelés olyan nem sebészeti lézeres eljárás, amellyel nem tüneti kezelést végeznek, hanem a stresszinkontinencia okát szüntetik meg. Az enyhe, illetve közepes fokú stresszinkontinenciát nagyon jó eredménnyel lehet kezelni a Petite LadyTM lézeres eljárással. A Petite LadyTM lézeres inkontinenciakezelést követően a hüvelyi szövetállomány vérkeringése helyreáll, az előreesett hüvelyfal megemelkedik. A lézeres kezelőfej célzottan azt a szöveti réteget kezeli a hüvelyfalban, amelynek előreesése, megereszkedése okozza az inkontinenciát. A kezelés hatására az előreesett hüvelyfal megemelkedik, így a húgycső és a hólyag alátámasztása helyreáll, megszűnnek a kellemetlen tünetek.

Hogyan működik a Petite LadyTM inkontinenciakezelés?

A lézeres kezelőfej gyengéden és teljesen fájdalommentesen, 90°-ban juttatja a hüvelyfalba a lézerfényt, a legmélyebb szöveti rétegig. Ez két fokozatban történik. A sokszoros mikroimpulzus hatására a hüvelyi nyálkahártyán mikron méretű, nagyon precíz, úgynevezett koagulációs zónák jönnek létre. Ezek segítségével a hüvelyi nyálkahártyában mélyebbre tud jutni a második körben bejuttatott hosszú impulzus, elérve a medencefenék kollagéndús szöveti állományát. A mikroimpulzusok hatására a hüvelyi nyálkahártya felsőbb rétegében található kollagénállomány megsokszorozódik, a hosszú impulzus hatására pedig a mélyebb rétegekben található szöveti réteg kollagénállománya nő jelentős mértékben.

Ezáltal a megereszkedett hüvelyfal újra feszes lesz és visszahúzódik, kellő alátámasztást adva a húgycsőnek és a hólyagnak. A Petite LadyTM kezelés során további pozitív mellékhatások is jelentkeznek. Összeszűkül a hüvely és kevésbé lesz érzékeny a fertőzésekre.

Kinek ajánlott a Petite LadyTM lézeres inkontinenciakezelés?

  • Aki mozgás vagy torna közben vizeletcsepegést észlel
  • Akinek szülés után nem múlt el az átmeneti inkontinenciája
  • Akinél szexuális együttlét közben is előfordul vizeletvesztés
  • Akinél köhögés vagy nevetés közben kis mennyiségű vizelet távozik
  • Aki az inkontinencia mellett renyhe hüvelyi problémával is küzd

 

Egy új módszerrel megszűnhet az inkontinenciád

Az ingyenes konzultáción diplomás szülésznőkkel, minden problémádat nyugodtan átbeszélheted, a Petite LadyTM kezelést nőgyógyász szakorvos végzi. Jelentkezz Te is konzultációra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top